Chp’li Milletvekili Çıray:

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Adli Tıp Kurumu'nun mevcut yapısıyla Turgut Özal'ın ölümünün üzerindeki sır perdesini aralayamayacağını savunarak, "Turgut Özal'ın otopsisinde alınan numunelerin tetkikleri yurt içinde ve dışında bağımsız laboratuvarlarda da yapılsın" dedi.

Chp’li Milletvekili Çıray:
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlayan CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Adli Tıp Kurumu'nun son dönemde verdiği çelişkili raporlarla kamuoyundaki saygınlığının azaldığını belirterek, Özal soruşturmasını Adli Tıp Kurumu'nun mevcut yapısıyla sağlıklı yapamayacağını savundu. Çıray, “Münevver Karabulut cinayeti, çocuk tecavüzcüsü Hüseyin Üzmez, Pipca Babca’nın öldürülmesi gibi olaylar konusunda verilen raporlar kurumun itibarını ciddi bir şekilde zedelemiş ve ciddi bir güven sorunu yaratmıştır. Buna son zamanlarda Kurum’un tedavileri veya tahliyeleri yapılmayan hasta ve engelli tutuklu/hükümlülere ilişkin hazırladığı ve onların sağlıklarını ciddi bir şekilde tehlikeye atan raporlar eklenmiştir. Önemli kararlar öncesinde yapılan görev değişiklikleri, imza sahtekarlığı olup olmadığına dair incelemelerin tıp doktorlarına verilmesi gibi nedenlerle toplum nezdinde güvenilirliğini büyük ölçüde kaybeden Kurum’un son derece hassas bir konu olan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın bir suikasta uğrayıp uğramadığına ilişkin raporu şüpheyle karşılanacaktır” dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in kamuoyunu aydınlatması gerektiğini kaydeden Çıray, “Özal'ın otopsi sonuçları sadece Adli Tıp Kurumu tarafından mı inceleniyor ? Sayın Ergin cevap vermelidir. Otopsi sonuçları Adli Tıp Kurumu dışında başka bağımsız bir kuruma inceletilmekte midir? İnceletiliyorsa, bu kurum hangisidir? Yurt dışında Adli Tıp Kurumu muadili başka bir kurumda incelenmesi konusunda bir girişiminiz oldu mu? Girişiminiz olmadıysa neden olmadı?" dedi

6 Kasım tarihinde kamuoyuna yansıyan "Turgut Özal strikninle zehirlendi" haberlerini hatırlatan Çıray, kurumun bu olayda bile yavaş hareket ettiğini öne sürdü. Çıray, şunları kaydetti: "İddialar havada uçuşurken Adli Tıp Kurumu saatlerce olayı bir türlü yalanlayamadı. Bu haberlerin de, yalanlamanın gecikmesinin de nedenleri araştırılmalıdır. Bu haberin kaynağı Kurum veya Kurum içinde yerleşmiş birtakım unsurlar mıdır? Bu konuda Adalet Bakanlığı gerekli soruşturmayı başlatmış mıdır? Adli Tıp Kurumu tarafından biz o maddeyi bulmadık şeklinde yalanlanan gazete haberlerinin dayanağı nedir? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından rahmetli Cumhurbaşkanı’nın ailesinin bu süreçte aranmasının gerekçesi nedir? Başbakan hangi kurumun verisi, bilgisi ile aileyi aramıştır? "
Kaynak: İHA