Bediüzzaman Said Nursi'nin Barla beldesinde yaşadığı ev ''Kültür Evi'' yapılarak Isparta turizmine kazandırılacak

Bediüzzaman Said Nursi'nin 1953-1960 yılları arasında Barla beldesinde yaşadığı ev ''Kültür Evi'' yapılarak Isparta turizmine kazandırılacak.

Isparta Valisi Memduh Oğuz, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ve Bediüzzaman Said Nursi'nin yaşadığı evin sahipleri Şerafettin Öztürk, Zeliha Günay Örücü ve Haluk Örücü, Barla beldesi Camikebir Mahallesi Gaziler Sokağı'nda Bediüzzaman Said Nursi'nin 1953-1960 yılları arasında yaşadığı evi ziyaret etti.

Oğuz, burada yaptığı konuşmada, evde bulunanların ileride önemli bir olayın tanıkları olarak hatırlanacağını söyledi.

Barla'nın Türk kültür hayatı bakımından çok önemli bir yerleşim yeri olduğuna dikkati çeken Oğuz, ''Bu Kasaba Said Nursi'nin mecburi ikamet yerlerinden biri olarak belirleniyor ve burada eserlerini telif ediyor. Vefa insanı olduğu için daha sonra bu coğrafyaya, bölgeye, vilayete, bu Kasabaya çok önem veriyor. Said Nursi, bu vefa duygusu doğrultusunda 1953 senesinden sonra da Barla'ya geliyor eve yerleşiyor. Dolayısıyla bu evin bizim kültür hayatımızda çok önemli bir yeri var'' dedi.

Said Nursi'nin kaldığı evin hisse sahipleri tarafından Isparta İl Özel İdaresi'ne hibe edildiğine dikkati çeken Oğuz, şöyle devam etti:

''Ev, restore edilerek 'Kültür Evi' olarak Isparta turizmine kazandırılacak. Isparta'nın ilim sürecinde bu ev önemli bir durak noktasıdır. Bu ev çok değerli arkadaşımız Şerafettin Öztürk ve akrabalarının mülkiyetindeydi. Kendilerine bu evi o misyona uygun şekilde kültür evi olarak değerlendirelim teklifinde bulundum. Çok yüksek bir gönüllülükle, çok büyük bir arzuyla kabul ettiler. Bugün İstanbul'dan gelerek evin tapusunu İl Özel İdaresi'ne karşılıksız olarak devrettiler. Öztürk ailesine bu güzel davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah burası tarafımızdan restore edilecek, en kısa zamanda tamir edilecek, sonra tüm Türkiye'den gelecek ziyaretçilere açılacak.''

Şerafettin Öztürk de 200 yıllık geçmişe sahip evlerinin turizme kazandırılmasından dolayı memnun olduğunu ifade ederek, ''Böyle bir girişimde bulunduğum için çok mutluyum. Gelecekte az çok neler olabileceğini tahmin ediyorum. Burayı ziyaret edenlerin duaları gerek dedeme, gerekse babama gidecektir. Bu vesileyle de Vali Oğuz'a gidecektir'' dedi.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA