1.Uluslararası Narenciye Kongresi

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri (AKİB) ile Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklediği girişim neticesinde, İçel’in 14. Uluslararası Narenciye Kongresi’ne ev sahipliği yapabilmesi amacı ile resmi başvuruda bulundu.

AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, kurul üyelerinden oluşan bir heyet 18-23 Kasım 2012 tarihlerinde İspanya’nın Valencia şehrinde gerçekleştirilecek 12. Uluslararası Narenciye Kongresi’ne katılacak. Heyet burada, 2020 yılında gerçekleştirilecek 14. Uluslararası Narenciye Kongresi’nin İçel’de yapılması için girişimlerde bulunacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AKİB Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, bu kongrenin İçel’e kazandırılması için büyük özveri ile çalışmalarda bulunduklarını ifade ederek, “Uluslararası Narenciye Kongresi her 4 yılda bir düzenleniyor. Bu yıl İspanya’nın Valencia şehrinde gerçekleştirilecek kongre, 2016 yılında Brezilya’da yapılacak. Biz ise 2020 yılında bu kongreye ev sahipliği yapmak için girişimde bulunuyoruz” dedi.

Bu yıl Valencia’da yapılacak kongrede diğer aday ülkeler ve şehirlerle yarışacaklarının bilgisini veren Kavak, “Burada Uluslararası Narenciye Kongresi’nin neden İçel ve Türkiye’de yapılması gerektiği ile ilgili seçici komiteye sunum yapacağız. Diğer şehirlerin de sunumlarının bitimi ile seçici komite kongrenin 2020 yılında hangi şehirde yapılacağına karar verecek. Türkiye narenciye sektörü için büyük öneme sahip Uluslararası Narenciye Kongresi’nin İçel’de yapılabilmesi için, tüm narenciye örgütlerinin desteğine de ihtiyacımız var. Sektörümüzün tüm paydaşlarının bizlerin yanında olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA