İstanbul'da heyecan verici buluşma

New Yorklu ikili Jonah Freeman ve Justin Lowe 20 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında İstanbul'74'ün Karaköy’deki sanat mekanında.

İstanbul'da heyecan verici buluşma
Istanbul '74 dünyanın en saygın galerilerinden Marlborough Galeri Chelsea ile yeni bir işbirliğine imza atıyor. Bu işbirliği ile 20 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında Jonah Freeman ve Justin Lowe'un Karaköy 'de çok özel sergileri gerçekleşecek.

Bu sergide, kolajlarin yani sira: sanatcilarin sanatsal pratiklerinde çok özel bir yer tutan aynali malzemeden urettikleri işlerin yer alacak olması sergiyi ayrıca anlamlı kılıyor.

Geçtiğimiz aylarda New York Chelsea 'de Stray Light Grey adını verdikleri son sergileri adından çok söz ettirmiş ve başında geniş yer bulmuştu. The New York Times, New York Observer, Modern Painters, Dazed&Confused, Bullett Magazine gibi çok önemli yayınlar; 2007'den beri birlikte çalısan bu ikiliyi konu almaya devam ediyor.

JONAH FREEMAN & JUSTIN LOWE
Jonah Freeman ve Justin Lowe yapısal olarak anlaşılması güç ve karışık olan işlere imza atıyorlar.

2003 yılında New York Üniversitesi Tisch School of the Arts 'da film eğitimi alırken; aynı dönemde Columbia Üniversitesi 'nde yüksek lisans yapan Justin Lowe ile tanışan Jonah Freeman halen devam eden birlikteliklerine adım atmışlardır.

İstanbul'da heyecan verici buluşma

Tanışmalarının ardından geçen 9 yıl içinde, şimdiye kadar aralarında en son New York Malborough Galeri Chelsea'de açılan ve çok ses getiren “Stray Light Grey” adlı sergi olmak üzere 5 sergi gerçekleştiren ikili; ortak ilgi alanlarını; sinema, sanat ve Lowe 'ın anlatımı ile: “bazı mekanların mimarisinin sarhoş edici özelliğine olan hayranlıkları” olarak özetliyorlar.

2008 yılında gerçekleştirdikleri ve benzersizliği ile sanat dünyasında adeta bir devrim yaratan” Hello Meth Lab in the Sun” adlı enstalasyonları tüm galeri alanına yayılan çılgın ve kaotik bir hikayeden oluşuyordu. Lowe 'un; “herkesin kendi macerasını yaşayabileceği çoklu bir evren” olarak tanımladığı enstalasyonun daraltılmış ve genişletilmiş versiyonları farklı isimlerle Teksas 'taki Ballroom Marfa galerisi; Art Basel Miami Beach fuarı ve New York Deitch Projects 'te sergilenmiştir.

Lowe ve Freeman; birlikte ürettikleri fikirler doğrultusunda yarattıkları işler müthiş bir hızla yükselince başka projelere de imza atmaya başlamışlardır. İkili 'nin “ideal ve uçsuz bucaksız bir düşünme havuzu” diye tarif ettikleri birlikteliklerden doğan diğer bir önemli enstalâsyonları 2010 yılında Kaliforniya 'da 'Bright White Underground ' adıyla sergilenen ve “insanların yolculuk ettikleri anlarda hissettikleri gibi çevreye olan duyarlılıklarının arttığı” bir labirentten oluşuyordu.

İkilinin geçtiğimiz aylarda Malborough Galeri Chelsea'de açılan Stray Light Grey adlı enstalasyonu ise çok hikayeli ve çok katmanlı bir enstalasyon. Lowe bu enstalasyon için: “İnsan hafızasının nasıl sisli ve zamanla yok olan bir olgu olduğunu anlatmaya çalıştık” diyor.

İkilinin işlerinde; tarih nasıl sübjektif bir şekilde ele alınıyorsa; zaman da bu çerçevede kurgusal olarak sunuluyor. Stray Light Grey enstalasyonunda ziyaretçiler “şimdiki zamandan” koparılıyor ve sahte bir “gelecek zamana” davet ediliyorlar.

Freeman ve Lowe 'un tüm eserlerinde öne çıkan bu çabalarının amacı kendi yorumları ile: “İnsanlara günlük hayatlarının geri kalan kısmında kullanacak bir bakış açısı sunmak. Aslında insanlara sunmak istediğimiz tam olarak bir sersemlik ve akşamdan kalma hissi.”