Somalili 16 Doktor ve Hemşire Daha Eğitimlerini Tamamladı

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) tarafından Somalili doktor ve hemşireleri eğitmek üzere İzmir'e getirilen 16 doktor ve hemşire daha eğitimlerini tamamlayarak başarı sertifikalarını aldı.

Somalili 16 Doktor ve Hemşire Daha Eğitimlerini Tamamladı
' Somali-Türkiye Tıp Eğitimi Projesi' kapsamında daha önce 9 Somalili doktor ve hemşireyi eğiterek ülkelerine gönderen ESAFED yetkilileri, eğitimlerini tamamlayan Somalili doktor ve hemşirelerin önümüzdeki ocak-şubat ayında tamamlanması planlanan Somali'deki Türk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Somalililere sağlık hizmeti vereceklerini söyledi.

16 Somalili sağlık personeline sertifika verilmesi için Şifa Üniversitesi'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan ESAFED Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Somali'den gelerek tıp eğitimlerini tamamlayan Somalilileri kutladı. ESAFED'in kurulduğu dönemde Somali'de kıtlık, açlık, enfeksiyon gibi sorunlar bulunduğunu aktaran Sarsılmaz, "Orada iç savaş başlamıştı ve kimse el uzatmak istemiyordu. Mesleğimizin o temennileri içinde yer alan hipokrat yemini bizleri tetikledi ve biz oralara gidebiliriz dedik. Şahsen ben de Somali'ye giderek oradaki sıkıntıları gördüm. Orada günlerce, aylarca kalan, çoluk çocuğunu Türkiye'de bırakıp giden fekadar arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Orada bir hastane açılmasına karar verildi.

Kimse Yok Mu Derneği'nin fedakarlıklarına biz de sağlık personelini biz temin ederiz diye destek olduk. Bugüne kadar 5'er kişilik gruplar halinde 20'şer günlüğüne birçok ekibimiz Somali'ye giderek oradaki insanları tedavi etti. Orada temeli atılan Türk hastanemizin ocak-şubat ayında açılmasını planlıyoruz." dedi.

Üç aylık eğitimin ardından başarılı olan Somalili doktor ve hemşireler, Somali'de kurulacak Türk hastanesinde görev yapacak. Somalili Doktorlar da, ESAFED'e teşekkür ederek, aldıkları eğitimden büyük fayda gördüklerini, öğrendikleriyle Somali'de kendi halklarına daha çok yardım edeceklerini dile getirdi. Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayan 16 Somalili doktor ve hemşireye sertifikaları verildi.

Törene çeşitli üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi ile sağlık çalışanları katıldı.