ABD İran'ın yaptığı 10 milyon dolarlık yardım teklifini geri çevirdi

İran, Sandy kasırgasının vurduğu ABD'ye sürpriz bir teklifte bulundu. İran Kızılayı Başkanı, "Kasırgadan zarar görenlere yardıma hazırız" dedi.

ABD İran'ın yaptığı 10 milyon dolarlık yardım teklifini geri çevirdi
İran, 46 kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgasıyla ilgili ABD'ye sürpriz bir teklif götürdü.

İran Kızılayı Arama ve Kurtarma Kurumu Başkanı Mahmud Muzaffer, ''ABD'deki Sandy kasırgasında zarar görenlere yardım etmeye hazırız'' dedi.

Sel ve fırtınadan zarar görenlere yardımda tecrübeli olduklarını belirten Muzaffer, Amerikalı yetkililerin yardım talebinde bulunması halinde, İran Kızılayı'nın en kısa sürede tam donanımlı olarak yola çıkacağını söyledi.

Sandy kasırgasında ABD'nin 9 eyaletinde Son verilere göre toplam 46 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar maddi zararın ise yaklaşık 50 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtiyor.

ABD YARDIMI REDDETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 6'sı Amerikan vatandaşı 166 kişinin öldüğü Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıların sorumlusu olarak görülen Said'in, ABD'ye yardım etmesinin söz konusu olamayacağı belirtildi.

Said'in başında bulunduğu örgütün ABD yönetimi tarafından "terörist örgüt" ilan edildiğine işaret edilirken, Pakistanlı dini liderin yardım teklifi "kasıtlı ve içi boş" olarak nitelendirildi.

Pakistan'ın en tanınmış din adamlarından Said, ABD yönetiminin izin vermesi durumda Sandy kasırgasının vurduğu Amerikan halkı için doktor, gıda ve ilacın yanı sıra çeşitli yardım malzemeleri göndermeye hazır olduklarını hafta başında açıklamıştı.

Hindistan'ın Mumbai kentindeki iş merkezleri ve otellere 2008'de düzenlenen kanlı saldırıların sorumlusu olduğu gerekçesiyle ABD yönetimi, Nisan ayında Cemaat-ul Dava ve yasaklı militan örgüt Leşker-i Tayyibe'nin kurucusu olan Said'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

Said'in liderliğini yaptığı Cemaat-ul Dava Örgütü, 2004'te Endonezya'daki tsunami felaketi, 2005'te Keşmir depremi ve 2010'da Pakistan'daki sel felaketinde büyük yardım kampanyaları yürütmüştü.

Muhabir: Erkan Yiğitsözlü

Yayıncı: Eşref Fahri