'Atatürk'ü bizden mi koruyorsunuz?'

Taksim'de gerginlik yaşandı

'Atatürk'ü bizden mi koruyorsunuz?'
İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyetin 89 'ncu yıldönümü nedeniyle Taksim Atatürk Anıtı 'na çelenk koydu.

Törene katılmak isteyen CHP'li ve İşçi Parti'liler tören alanına alınmayınca gerginlik çıktı. Resmi törenin bitmesini bekleyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı; 'Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir. Atatürk 'ü bizden mi koruyorsunuz. Atatürk 'ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında.' diyerek tepkisini dile getirdi.

Tören öncesi alınan olağanüstü güvenlik önlemleri çevredekilerin tepkisini çekti. CHP İstanbul İl Başkanlığı ve İşçi Partisi 'nin çelenginin, parti çelenk koyma törenin yarın olması gerekçesiyle tören alınana alınmaması da gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Tören öncesi Taksim Meydanı ve Atatürk Anıtı çevresi polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. Görevliler ve siyasi parti temsilcileri dışında kimsenin alana girmesine izin verilmedi. Uygulama çevredeki bazı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Alana girmek isteyen bir kadın, 'Kimi kimden koruyorsunuz ' diye bağırarak polise tepki gösterdi. Tören alanına alınanlar tek tek arandı. Bu sırada CHP Beyoğlu İlçe Başkanı İnan Güney ve beraberindekiler ve arkalarında bir grup İşçi Partili çelenklerle tören alanına girmek istedi. Polis, grubun içeri girmesine izin vermedi. CHP 'liler alana girmek için ısrar edince arbede yaşandı. Grup arbede sırasında, 'Mustafa Kemalin askerleriyiz ', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek ' şeklinde slogan attı. Slogan atılırken İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman resmi tören çerçevesinde anıta çelenk bıraktı.

RESMİ TÖREN BİTTİ CHP ANITA ÇELENK BIRAKTI


Resmi törenin tamamlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP 'lilerin yanına gelerek, 'Çelengi alın, gelin arkadaşlar ' diye seslendi. Polis, grubun anıta doğru yönelmesini engellemek istedi, ancak CHP 'liler polisi aşarak anıta ulaştı ve çelenk bıraktı. Bu sırada polis ile grup arasında bazı kişiler arasında yumruklaşma yaşandı.

SALICI: BUGÜN BURADA YAPILAN TÖREN ÇAKMA BİR TÖRENDİR

Çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, 'Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir, sahte bir törendir, naylon bir törendir. Arkadaşlara soruyorum: Atatürk 'ü kimden koruyorsunuz? Değerli emniyet mensubu Atatürk 'ü bizden mi koruyorsunuz. Beş dakikalık bir törene tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Şu Taksim 'in etrafına bir bakın her yer bariyer dolu. Her yer güvenlik mensubu dolu. Her yer ablukaya alınmış, Taksim 'i kimden koruyorsunuz ? Atatürk 'ü kimden koruyorsunuz? Atatürk 'ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında. Halk burada, resmi zevat nerede? Resmi zevat şu an kaçmakla meşgul ' dedi.

Salıcı, bir basın mensubunun, 'Az önce askerlere dönerek bir tepki ortaya koydunuz. 'Sizin koruyamadığınız Cumhuriyete, koyamadığınız çelenge biz sahip çıkıyoruz ' dediniz. Bu genel anlamda bir tepkimiydi? ' şeklindeki soruya, 'Genel anlamda bir tepkiydi. Şu anda ordumuzun generallerinin, subaylarının yüzde 30 'a yakını içeride. Uluslararası bütün strateji uzmanları kabul ediyor ki, bir ordunun dörtte birinden fazla subayı eğer savaşta esir alınmışsa, ya da bir şekilde komuta kademesinde görevini yerine getiremez durumdaysa, o ordu savaş kabiliyetini yitirmiştir. Suriye ile savaşın eşiğindeyiz. Kim savaşacak. Biz savaş istemiyoruz. Varsayalım ki böyle bir ortama girildi, kim savaşacak ? Cumhuriyeti koruması gereken merciler şu anda tasviye edilmiş durumda. Ama halk burada, cumhur burada. Cumhur cumhuriyeti koruyacak ' diye cevap verdi.