İsparta Belediye Başkanı Günaydın Açıklaması

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, içme suyundaki kokunun yosunlardan kaynaklandığını, suda mikrop olmadığını söyledi.

Günaydın, başkanlık makamında düzenlediği basın toplantısında, su aldıkları Eğirdir Gölü'nde aşırı yosunlaşmanın yaşandığını, içme suyundaki kokunun da bundan kaynaklandığını söyledi.

Aşırı sıcaklar, gölde hareket sirkülasyonun olmaması, göldeki ekolojik dengenin bozulmuş olmasının yosunlaşmayı arttırdığını kaydeden Günaydın, yosunlaşmanın dışında göl suyunun sağlıklı olduğunu belirtti.

Yosunlaşmanın içme suyunu etkilediğine dikkat çeken Günaydın, ''Yosun, gölün büyük bir kısmını kaplamış. Bunun ekolojik dengenin değişmesiyle ilgisi var. Sazan, yosunu yiyen bir balık türüdür. Ancak anaç balıkçılığı için göle atılan balıklar, sazan balıklarının larvalarını yemek suretiyle sayısını azaltmış. Bu nedenle de yosun miktarı artmıştır. Diğer balıklar göle atılmamış olmasaydı, sazan balıklarını yemeyecekti. Bu nedenle gölün ekolojik dengesin bozuluyor'' diye konuştu.

Gölle ilgili belediye olarak ilgili yerlerce defalarca rapor hazırlandığını ifade eden Günaydın, şöyle konuştu:

''Su numunesi aldığım 26 noktanın 19'unda koku az çıkıyor, ancak diğer noktalarda, özellikle Halıkent Mahallesi tarafından çok ciddi yosun kokusu var. Su her yönüyle çok iyi, ancak koku var. Gölün çevresindeki elma bahçelerinde kullanılan zehrin göl suyunu karıştığı yönünde iddialar var. Bunların hiçbiri doğru değil. Suyun rengi, bulanıklığı, iletkenlik, PH değerleri normaldir. Sadece koku ve buna bağlı olarak tat bozukluğu var. İçme suyundaki koku yosunlardan kaynaklanıyor. Suda mikrop yok.''

Yosunun kaldırılması için çalışma başlattıklarını anlatan Günaydın, ''Eğirdir Gölü'nden su alınan pompanın çevresi dalgıçlarımızca temizlendi. Ancak gölün tamamını temizlememiz mümkün değil. Kar suları geldiği zaman yosunların keyfi bozulacak'' dedi.

Kendisinin çevreye çok önem veren biri olduğunu dile getiren Günaydın, halkın huzurlu bir şekilde çeşme suyunu içmesi gerektiğini kaydetti.

Geçen hafta yaptığı Çin gezisine de değinen Günaydın, Çin'deki yetkilerle görüş alışverişinde bulunduklarını, Isparta'da lityum enerjisinin üretileceği fabrika kurma çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA