Tokat'ın Niksar İlçesinde Yaşayan 65 Yaşındaki Tülay Atila'nın Uğruna Öğretmenliği Bıraktığı Ebru Sanatıyla Yaptığı 200'e Yakın Eseri Abd'de Satıldı

Recep Bilek - Niksar ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki ev hanımı Tülay Atila'nın, uğruna öğretmenliği bıraktığı ebru sanatıyla yaptığı çalışmalar ABD'de alıcı buluyor.

Atila, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1969 yılında Van Kız Öğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra 5 yıl öğretmenlik yaptığını söyledi.

Ebru sanatını ilk kez bir televizyon filminde gördüğünü ve buna ilgi duymaya başladığını belirten Atila, daha sonra kendisinde tutkuya dönüşen ebru sanatı için öğretmenliği bıraktığını ifade etti.

Ebru yapmaya karar verdiğinde, küçük bir ilçe olan Niksar'da örnek alacağı ve kendisine yol gösterecek birinin bulunmaması nedeniyle zorlandığını anlatan Atila, şöyle konuştu:

''Tek başıma çalıştığım için neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum. Daha sonra Ahmet Sobacı'yla tanıştık. Atatürk Üniversitesi'nde ebru hocası. Onunla tanışmak benim için çok büyük zevk ve sevinç kaynağı oldu. Hala da onunla çalışıyorum. Telefonla direktif alıyorum. Yaptıklarımı gösteriyorum, gönderiyorum. Çok emek verdim. Bir iki yılım boya ezmekle geçti. Ondan sonra öd ayarı, su ayarı, uzun süre uğraştım.''

-Çocukları aracılığıyla yurt dışına açıldı-

Atila, yoğun emek ve mücadelesiyle kendisini geliştirdiğini, çok sayıda ebru çalışması yaptığını belirterek, ABD'de Türk el sanatları, mobilyaları, halıları, kilimleri ve hediyelik eşyaları üzerine çalışan çocukları sayesinde çalışmalarını yurt dışına pazarlayabildiğini aktardı.

Geçen yıl ve bu yıl ortalama 100'er çalışmasının ABD'de alıcı bulduğunu dile getiren Atila, ''Amerika'da çeşitli fuarlar oluyor. O fuarlarda çalışmalarım teşhir edildi. Gönderdiğim eserler baya ilgi görmüş. Hala da Amerika'da bunları satmaya devam ediyoruz. Amerika'da ebru yapan hanımlarla internette konuşuyorduk. İmkanım olsaydı Amerika'daki kursa da gidecektim.''

Tülay Atila, gelecek yıllarda çalışmalarından oluşan bir sergi açmayı planladığını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA