Dengeli Tuz Tüketimi''

Atatürk Üniversitesi Aziziye Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzman doktoru Erdem Çankaya, ''Felçler, şişmanlık, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, mide kanserinin nedenleri arasında tuz önemli bir faktördür'' dedi.

Dr. Çankaya, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Uzun Yaşamanın Sırları-Dengeli Tuz Tüketimi'' konulu konferansta, tuzun besinlerde doğal olarak bulunan bir mineral olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde 5 gram yaklaşık bir çay kaşığı tuz tüketilmesinin tavsiye edildiğini hatırlatan Çankaya, ''Türkiye'de ortalama olarak 18 gram tuz tüketiliyor. Bu da Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın üç katı'' dedi.

Çankaya, fazla tuz tüketen toplumlarda hipertansiyon oranının da yüksek olduğunu belirterek, aşırı tuz tüketiminin kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde de artışa neden olduğunu vurguladı.

Aşırı tuz tüketiminin astım hastalığındaki şikayetleri de arttırdığını ifade eden Çankaya, ''Felçler, şişmanlık, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, mide kanserinin nedenleri arasında tuz önemli bir faktördür. Tuz kısıtlaması kan basıncının kontrol altına alınmasında ilaç kullanımı kadar önemlidir'' diye konuştu.

Çankaya, insanların yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Yemeğin tadı tuzsuz geliyorsa, biber, sirke ve limon suyu ekleyerek tatlandırın. Peyniri ve zeytini bir gün önceden suda bekletip tuzunu azalttıktan sonra tüketin. Konserve, turşu ve salamura yiyecekleri azaltın. Tuzsuz ekmek tüketin.''

Muhabir: Zehra Melek Çat

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA