TOBB ETÜ SPM, İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar ve Araştırma Merkezi, işgücündeki artışın, imalat sektöründeki büyümeden fazla olunca işsizliğin Temmuz ayında yükselişe geçtiğini bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mart ayından itibaren düşüş gösteren işsizlik oranının, 2012 Temmuz ayı verisiyle tekrar yükselme eğilimine girdiği belirtilerek, bunun sebeplerinin analiz edildiğini bildirdi. İmalat sanayindeki büyümenin, işgücündeki artış kadar olmamasının işsizliği artırdığını ifade edilerek, imalat sanayindeki gelişmelerin işsizliğin düşürülmesi için yeterli olamadığına dikkat çekildi. SPM'nin her ay düzenli olarak yayınladığı 'Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri' çalışmasının Ekim 2012 sayısında, önceki gün açıklanan Temmuz ayı işsizlik rakamları ile imalat sanayi kapasite kullanım oranları arasındaki ilişki irdelendi. Misafir Araştırmacı Esra Doğan ile Yardımcı Araştırmacı Emrah Çetin'in hazırladığı çalışmada, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının artmasına rağmen işsizlik oranının yükseldiğinin görüldüğü anlatılarak, "Bunun sebebi, işgücündeki yüzde 1,3'lük büyümeye rağmen imalat sektöründeki büyümenin 0,5 puanla sınırlı kalması ve diğer sektörlerde de işsizlik oranını düşürücü etki yaratacak kadar istihdam yaratılamamış olmasıdır" denildi

SPM, buna rağmen, yatırım malları imalatı alt sektörü dışındaki tüm alt sektörlerde büyüme gözlenmesinin, imalat sanayinin genelinde büyüme beklentisinin devam etmesine neden olduğunu vurguladı.

SPM'nin çalışmasında, Temmuz 2012'de imalat sektöründeki istihdamın bir önceki aya göre 10 bin kişi artarak 442 bine yükseldiği ifade edilerek, geçen yılın aynı ayına göre ise imalat istihdamında 67 bin kişilik artış gözlendiği bildirildi.

Madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetlerindeki istihdam değişimleri de göz önünde bulundurulduğunda, sanayide yıllık bazda toplam 68 bin kişilik istihdam artışı kaydedildiği belirtildi.

TCMB İktisadi Yönelim Anketi'ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan ve yöneticilerin gelecek döneme dair beklentilerini gösteren 'İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı' (KKO), Temmuz ayında geçen aya göre 0,5 puan artarak yüzde 74,8 olmasına rağmen, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,6 puan daha düşük olduğu kaydedildi. Çalışmada, yatırım malları imalatı alt sektöründeki kapasite kullanım oranındaki düşüşe karşılık, Temmuz 2012’de tüketim malları ve ara malları imalatı alt sektörlerindeki kapasite kullanım oranlarındaki artış görüldüğü ifade edilerek, bunun imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının 0,5 puan yükselmesine sebep olduğu anlatıldı.

Çalışmada, "Başka bir deyişle, her ne kadar yatırım malları imalatı alt sektöründe kapasite kullanım oranında düşüş yaşansa da, tüketim malları ve ara malları imalatı alt sektörlerindeki kapasite kullanımının artması imalat sanayi genelinde büyümenin yakalanmasını sağlamıştır" denildi
Kaynak: İHA