Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Kretschmann’ın Ankara Ziyareti

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Uyum Bakanı Bilkan Öney, radikalleştiğinden şüphelenilen Müslümanların afiş ve pankartlarının sokaklara asılmasını içeren 'Kayıp Aranıyor' afiş kampanyasına ilişkin, "Biz kampanyayla ilgili İslam yuvarlak masasında konuyu ele aldık. Hükümetin ve katılımcıların bu kampanyaya destek vermediğini somutlaştırdık" dedi.

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ile Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Uyum Bakanı Bilkan Öney, Türkiye'ye yaptıkları ziyaret kapsamında Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ile Başkanlık binasında bir araya geldi. Yurtnaç, yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanın bulunduğu hükümetin, özellikle son günlerde Almanya'da sünnet yasağı konusunda, Almanya'da yaşanan konular hakkında ve afişler konusundaki olumlu bakış açıları eyaletle Türkiye arasındaki ilişkileri çok daha iyi ilerleyeceği görüntüsünü vermektedir" dedi

Avrupa'da artan ırkçılık, saldırı, şiddet, İslamafobia konularında idarelerin gerekli duruşu ortaya koyması gerektiğine işaret eden Yurtnaç, bu hareketlerin toplum barışını sarsacak hareketler olduğuna dikkati çekti. Yurtnaç, "Bizler, pedagoglarla birlikte 'Türkler neden yeterince Almanca dil bilgisine sahip değil' diye bir araştırma yaptık. Pedagogların verdiği sonuç şuydu, 'anadil bir binanın temeli gibidir, yeni öğrenilecek dilin anadilin üzerine inşa edilmesi gerekir'. Bu maksatla çocuklar, 0-3 yaş arasında anadil evde öğrenir, 3-6 yaşında da anadille beraber bulunduğu ülkenin dilini sınıflarda öğrendiği takdirde dil problemi kalmaz. Sonuç olarak, çift dilli ana okullarının desteklenmesi gerekir" şeklinde konuştu

Yurtnaç, çift dilli ana sınıflarının tüm Almanya'da örnek olacak şekilde örnek bir proje olarak başlatılabileceğini ifade etti.

Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Kretschmann ise, Almanya'da yaşayan göçmenlerle ilgili Baden-Württemberg Eyaleti olarak uyumun sağlanması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Kamu kuruluşlarındaki memurların göçmen kökenli vatandaşlardan oluşmamasının şu anda üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğuna işaret eden Kretschmann, "Özellikle öğretmenler, polis memurları arasında olsun, bu alanlarda memur henüz yok. Ama bunun üzerine giderek çalışma yapmamızın önemli olduğunu biliyorum" dedi

Almanya'da yaşayan göçmen kökenli vatandaşların çocuklarında Almanca’nın çok yeterli olmadığının görüldüğünü söyleyen Kretschmann, Almanca konusunda bir sorun olduğuna ve bu sorunun okul öncesi eğitimle birlikte giderilmeye çalışıldığına işaret etti.

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Uyum Bakanı Bilkan Öney ise, "Bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla birlikte özellikle polis teşkilatına ve öğretmenler arasına daha fazla katılımın sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Öney, çift dilli eğitim konusunda Almanya'nın maddi imkanlarının yeterli olmadığını ifade etti.

Bir gazetecinin, "Radikalleştiğinden şüphelenilen 'Müslümanların afiş ve pankartlarının sokaklara asılmasını içeren 'Kayıp Aranıyor' afiş kampanyası ile ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Öney, "Biz kampanyayla ilgili İslam yuvarlak masasında konuyu ele aldık. Hükümetin ve katılımcıların bu kampanyaya destek vermediğini somutlaştırdık. Bu tutumu da Sayın Başbakana mektupla birlikte bildirdik. Baden-Württemberg Eyaleti olarak biz bu kampanyanın Baden-Württemberg'te yayılmasını istemiyoruz" cevabını verdi .
Kaynak: İHA