'Bu sorun AK Parti'nin sorunu değil, Türkiye'nin sorunu'

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, şehit ailelerinden helallik isteyerek, "Bu sorun AK Parti'nin sorunu değil, Türkiye'nin sorunu. İktidarıyla, muhalefetiyle yeni yasama döneminde herkesin, 550 milletvekilinin artık topu taca atmadan, lagalugayı bırakıp gerçek anlamda bu soruna eğilmesi gerekiyor" dedi.

'Bu sorun AK Parti'nin sorunu değil, Türkiye'nin sorunu'
BEYAZ TV ekranlarında yayınlanan Metin Özkan ile Deniz Güçer'in sunduğu Beyaz Koltuk programının bu haftaki bölümüne TBMM 'nin en genç milletvekillerinden CHP'li Faik Tunay konuk oldu. Hakkari-Çukurca'daki hain saldırıyı değerlendiren Tunay, şehit ailelerinden hellallik istedi ve 550 milletvekiline çağrıda bulundu.

Terörün ilk silahlı eylemlerine 1984 yılında başladığını anımsatan Tunay, "Bunun alt yapısı 1984 öncesine de uzanıyor. Aslında bu mesele çok derin bir mesele. Osmanlı'nın son zamanlarından başlayıp, Cumhuriyetin ilk yıllarıyla devam eden ve bugüne gelen bir süreç. Bunu böyle iredelemek lazım. Ama 1984 yılından bu yana şehit olan bütün güvenlik görevlilerimize, masum vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Soluduğumuz her havada, yediğimiz her lokmoda şehitlerimizin hakkı olduğunu düşünüyorum. Parlamentoda yer alan 550 milletvekilinden biri olarak, CHP'in en genç, TBMM'nin en genç milletvekili olarak inanın utanıyorum, büyük bir hicap duyuyorum" diye konuştu.

"İNSANLIĞIMDAN, ÇEVREMDEN UTANIYORUM"

12 Haziran'da seçildiği için bu olanlarda çok fazla bir sorumluluğunun olduğunu düşünmediğini ifade eden Tunar, "Ama bu cenaze törenlerini izledikçe, bu anaların babaların ağıtlarını görüdükçe gerçekten insanlığımdan utanıyorum, çevremden utanıyorum, yaptıklarımızdan utanıyorum. Bu şehitler hakkın rahmetine kavuştu, mekanları cennet olsun zaten mekanları cennet. Ama geride kalanlar annelerinden, babalarından, eşlerinden, bacılarından ben kendi adıma helallik istiyorum. Biz burada program yapabiliyorsak, buradan çıkıp iftarımıza gidebiliyorsak veya yeri geldiği zaman eğlenebiliyorsak işte sınır boylarında bu ülkeyi bekleyen ve beklerken şehit olan insanların sayesinde bunları yapıyoruz" şeklinde konuştu. Tunay şöyle devam etti:

"TERÖRİSTLERE GERİLLA DİYEN ZİHNİYETİ AYIRT ETMEMİZ GEREKİYOR"


"Peki bu sorunu nasıl çözeceğiz? Bu sorun AK Parti'nin sorunu değil, bu mesele Türkiye'nin sorunu. Bu meselenin artık silahla, topla, tankla, tüfekle çözülmeyeceği gayet açık. Ama bu meselenin kürt kökenli vatandaşlarımıza bir takım haklar verilerek çözülmeyeceği de aşikar. Çok net bir şekilde sınr koymamız gerekiyor. Türk ve kürdün kardeş olduğunu savunan herkes bizim kardeşimiz. Ama terör örgütüyle arasına sınır koymayan, arasına duvar koymayan, terörislere bile gerilla diyen zihniyeti ayırt etmemiz gerekiyor. Bunlara hak, bunlara hukuk, bunlara özgürlük, bunlara insan hakları yok hiç kimse kusura bakmasın. Bizim şehitlerimiz gelirken ben, terör örgütüne gerilla diyen insanlara bir haktan, hukuktan bahsetmem. Kimse de bahsettiremez. Ama şu ayrımı da yapıyorum, masumane terör örgütüne inanmayan, zorunlu olarak imkansızlıktan onların yanında yer alması gereken vatandaşlarımızı kazanmamız gerekiyor. İktidarıyla muhalefetiyle yeni yasama döneminde herkesin 550 milletvekilinin artık topu taca atmadan, lagalugayı bırkıp gerçek anlamda bu soruna eğilmesi gerekiyor."