'Toplumsal uzlaşma olmazsa olmaz'

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yeni anayasa yapılması için uzlaşma zemini kurulması gerektiğini belirterek, "Toplumsal uzlaşma olmazsa olmaz, o zaman anayasa yapamazsınız" dedi. Şandır, insan merkezli bir anayasa yapılmasını talep ettiklerini ifade ederek, bu anlamda hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Beyaz tv ekranlarında yayınlanan Metin Özkan ile Deniz Güçer'n sunduğu Beyaz Koltuk programının bu haftaki bölümüne MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır konuk oldu. Şandır, yeni anayasa için destek verip vermeyeceklerini açıkladı.

Şandır, "AK Parti'nin, Sayın Başbakan'ın anayasayı değiştirmek gibi bir niyetinin olduğuna emin misiniz?" diye sordu. Özkan ile Güçer, "Emin gibi gözüküyor" diye cevap verdi.

"Anayayı yeniden yazacağım diyor" diyen Şandır, "Anayasa bugüne kadar 18 defa değişti. Bu dönem yapacakları değişiklik bundan önceki yaptıkları değişklikle ölçülmez. Tanımları değiştirecek. Emin misiniz gerçekten Sayın Başbakan'ın bu anayasayı değiştirmek için yanıp tutuştuğuna" sorusunu yineledi.

Özkan da, "İnanıyorum" diye cevap verdi. Şandır da bunun üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'yi geri dönüşü olmayan, çıkmaz yöne doğru sürüyorlar. Bu anayasa tüm bu suçların, bu olumsuzlukların, bu yakışıksız yaşananların sebebi, sorumlusu bu anayasa. Bu anayasanın nesini değiştireceksiniz? Bu anaysada sistemi sorgulayalım, felsefeyi sorgulayalım devletin kuruluş hukukunu sorgulayalım, vatandaşlık hukukunu sorgulayalım, yeni tanımlar getirelim, özgürlükleri geliştirmek anlamında özgürlükleri kamu düzenini koruyucu tedbirler ortadan kaldıralım. Böylelikle PKK'nın, kırmızı çizgilerin kabul edilebilir bir noktaya doğru toplumu hazırlıyorlar. Biz bunlara yokuz."

"BİR DAYATMAYLA TOPLUMA BİR ŞEY KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

MHP Lideri Bahçeli'nin ısrarla söylediği açıklamaya dikkat çeken Şandır, "Bugünün yarınını eğer bugünden göremiyorsanız, ne olacak sorusunun cevabını doğru veremiyorsanı,z siz bu değişim anaforunda, rüzgarın insafına terkedilmiş yaprak gibisiniz demektir. Türkiye'nin kaosa süreklendiğini konusunu sayın genel başkan ısrarla söylüyor. Diyor ki, 'Bu gelişmeler Türkiye'ye bir şey dayatıyor. Bu dayatmanın altında topluma bir şey kabul ettirmeye çalışıyorlar.' O ne? Yaşanan tüm bu olumsuzlukların, yemin krizinin, PKK - KCK krizinin, bu ekonomik krizin, sosyal krizin, dış politika sorumlularının tüm sorumlusu bu anayasa. Yani toplum öyle bir yere doğru sürükleniyor ki, bu anayasayı değiştirelim de kurtulalım. Yani ekmek kavgasının, çocuk kavgasının bile sorumlusu anayasa. Öyle bir yere doğru sürüklüyorlar" şeklinde konuştu.

"İNSAN MERKEZLİ BİR ANAYASA YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Şandır, "82 anayasası, yaşanan o iç savaş mahiyetindeki anarşi olaylarından sonra devletin işleyişini, yeniden tanzim etmek iddiasıyla ama devleti koruma hassasiyetiyle tanzim edilmiş bir anayasa. Bu anayasa devleti koruma hassasiyetiyle tanzim edilmiş bir anayasa. Devleti vatandaşa karşı korumak için bir anayasa, bu anlayış çağımıza uymaz. Çağımızda insanı devlete karşı korumak için anayasa ayapmak lazım. Bu anlamda biz anayasanın yeniden yazılmasını, insan merkezli bir temel yasa yapılmasını ve buna dayalı bir devlet mekanizmasının hukukileştirilmesini talep ediyoruz ve bu anlamda da hazırlığımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"UZLAŞMA ZEMİNİ KURULMALI"


Devletlerin kuruluş hukukunun değiştirilemeyeceğini ifade eden Şandır, "Değiştiriseniz devleti yıkar yeni bir devlet kurarsınız.. Uzlaşma zemini kurmak ve uzlaşma masasını oluşturmak mecburiyetindeyiz. Biz bunu 21. yasama döneminde denedik ve başardık. Birincisi , toplumsal uzlaşma olmazsa olmaz, o zaman anayasa yapamazsınız. İkincisi devletin kuruluş hukuku bu devlet bir milli mücadeleyle kurulmuştur. Bedeli kanla ödenerek bu devlet kurulmuştur. Bu devlet bu milletin en üst örgütüdür. Yani millet olmazsa devlet olmaz ama devlet olmazsa millet de olmaz" diye konuştu.