Diyarbakır İli seçim sonuçları 2011 Genel seçim

24. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde halkın tercihi sandığa yansıdı. 50 milyonu aşkın seçmenin oy kullandığı 2011 seçimlerinde halk, 550 milletvekilini belirlemek için oy kullandı.

Diyarbakır İli seçim sonuçları 2011 Genel seçim
AK Parti ve Tayyip Erdoğan, üç seçim üst üste oylarını artırarak demokrasi tarihine geçti.

AK Parti, 2002 seçimlerinde yüzde 34.28, 2007 seçimlerinde yüzde 46.58 oy almıştı. Sandıkların yüzde 80'den fazlasının açıldığı şu saatlerde AK Parti'nin oylarının yüzde 50'nin üzerinde olduğu görülüyor.

Aylardır süren seçim kampanyalarının ardından Türkiye bugün sandık başına gitti. 50 milyon 389 bin 265 seçmen, 199 bin 354 sandıkta oy verdi. Kullanılan 40 milyon 15 bin 623 oydan 39 milyon 319 bin 161 oy geçerli sayıldı. Halk 24’üncü Dönem TBMM’sini belirlemek üzere 550 Milletvekili seçti. Seçim sonuçlarına göre 29 bağımsız milletvekili de Meclise girmeye hak kazanıyor. Bağımsız milletvekili adaylarının büyük çoğunluğunun BDP destekli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, TBMM; AK Parti, CHP, MHP ve BDP‘den oluşacak.

Barajı aşamayan partilerden Saadet Partisi dışında kalanların oy oranı ise yüzde 1‘in altında kalıyor.

İL İL SEÇİM SONUÇ LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ


Diyarbakır İli seçim sonuçları 2011 Genel seçim

DİYARBAKIR İLİ'NDEN SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİ

Mehmet Mehdi Eker - AK Parti, Mehmet Galip Ensarioğlu - AK Parti, Mine Lök Beyaz - AK Parti, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları - AK Parti, Cuma İçten - AK Parti
Leyla Zana - Bağımsız, Emine Ayna - Bağımsız, Hatip Dicle - Bağımsız,Altan Tan - Bağımsız,Nursel Aydoğan - Bağımsız, Şerafettin Elçi - Bağımsız

SEÇİMLERE KATILAN PARTİLER

Yüksek Seçim Kurulu'nun 5 Mart 2011 tarihli kararına göre, 27 siyasi parti seçime katılmaya hak kazandı. Bu partilerden Barış ve Demokrasi Partisi, İşçi Partisi ve Yeni Parti oy pusulası sıralaması için yapılan kura öncesinde seçime katılmama kararı aldı ve oy pusulası sıralamasına 24 parti girdi. Bu 24 partinin 6'sı liste verme aşaması öncesinde seçime katılmama kararı alarak veya liste vermeyerek seçimden çekildi. Liste vermeyen partiler: Alternatif Parti, Türkiye Partisi" href="https://www.beyazgazete.com/bagimsiz-turkiye-partisi.html">Bağımsız Türkiye Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Genç Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Türkiye Partisi. Hak ve Özgürlükler Partisi de liste vermesine rağmen daha sonra seçimlere katılmama kararı aldı. Böylece, 12 Haziran 2011 seçimlerine kendi adıyla katılan siyasi parti sayısı sayısı 17'ye indi. YSK, 18 Nisan 2011'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Yurt Partisi'nin seçime katılamayacağına karar verdi. Böylece, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçime katılacak adayların YSK tarafından açıklanan geçici listesine göre, seçime girecek siyasi parti sayısı 15 olarak belirlendi.

SEÇİMLERE KATILAN SEÇMEN SAYISI

Seçmen Sayısı (Gümrük Kapıları Hariç): 50,189,930
Sandık Sayısı (Gümrük Kapıları Hariç): 199,207
Gümrük Kapıları Seçmen Sayısı: 2,568,977

12 HAZİRAN 2011 SEÇİMLERİNE KATILAN PARTİLER VE GENEL BAŞKANLARI

Adalet ve Kalkınma Partisi - Recep Tayyip Erdoğan
Büyük Birlik Partisi - Yalçın Topçu
Cumhuriyet Halk Partisi - Kemal Kılıçdaroğlu
Demokrat Parti - Namık Kemal Zeybek
Demokratik Sol Parti - Masum Türker
Doğru Yol Partisi - Çetin Özaçıkgöz
Emek Partisi - Haydar Kaya
Hak ve Eşitlik Partisi - Osman Pamukoğlu
Halkın Sesi Partisi - Numan Kurtulmuş
Liberal Demokrat Parti - Cem Toker
Millet Partisi - Aykut Edibali
Milliyetçi Hareket Partisi - Devlet Bahçeli
Milliyetçi ve Muhafazakar Parti - Ahmet Reyiz Yılmaz
Saadet Partisi - Mustafa Kamalak
Türkiye Komünist Partisi - Erkan Baş