Çılgın projeye talip olan iş adamı ortaya çıktı!

Başbakan Erdoğan'ın "Kanalistanbul'a 30 milyar dolar teklif eden bir yatırımcı var" diyerek açıkladığı işadamı İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan çıktı. İnan "30 milyar dolara, projeyi, kanalıyla, limanları ve konutlarıyla tek başına yapmaya hazırım" dedi

İşte Erdoğan‘ın çılgın projesi (Son Detaylar)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında 'Çılgın Proje' olarak adlandırılan 'Kanal İstanbul' projesine yönelik soruları yanıtlarken, "Kanal İstanbul tam Çatalca'nın kıyısından geçecek anlamına gelmiyor, deprem ve çevreye ilişkin hassasiyetler göz önüne alınacak. Daha işin başında şu anda satın alımda '30 milyar dolar vermeye hazırım' diyen yerli bir yatırımcı var" dedi.

Türkiye'nin ekonomik gücüyle bu projeyi rahatlıkla yapabileceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu projenin bedeli ciddi bir rakam. Yapılacak proje çalışmaları kesin bedeli belirleyecek ama 12 milyar dolar civarında. Yap-işlet-devret sistemiyle yaptırmak mümkün. Bu noktada talipler çok. Aynı şekilde hiçbir şey olmazsa, şu andaki ekonomik gücümüzle Türkiye olarak rahat rahat yaparız. İlginç olan bir yan da tarihi yarımada, tarihi ada haline gelecektir."

ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI KURULACAK

11 Mayıs'ta açıklayacağı 2 şehir projesine ek olarak Kanal İstanbul kapsamında kordon boyu şeklinde bir yapılanma oluşacağını kaydeden Erdoğan, "Kanal İstanbul'un kenarında yalılar olmayacak, güvenlik şeridinin dışında yapılaşma gerçekleşecek. Kuracağımız iki şehirde, Anadolu Yakası'nda olanlar için oraları, Avrupa Yakası'nda olanlar için buraları göstereceğiz. 'Buyur sana ev. Beğen al.' Mecbur gidecek. Niye? Deprem tehdidi var. Diyeceğiz ki 'Bak senin buradaki binan şu, bedeli şu. Buyrun sana şuradan, ne istiyorsun? Bir daire... Bir daire... İki daire... İki daire... Al güle güle kullan. 'Ama ben üç daire istiyorum. O zaman 20 sene vadeyle buyur üçüncü daire" diye konuştu.

"Bu bir göç planı değil, şehircilik planı. Yeni dönemde bir şehircilik bakanlığı kuracağız" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyyle sürdürdü: "Bizim bağımsızlığımızın üzerine kimse gölge düşüremez. Kanal İstanbul, bizim bağımsızlığımızın, İstanbul'da yapacağımız bir düzenlemenin bir ürünüdür. Biz bunu yaparız. Sonra da uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa, zaten o hukuk içerisinde her şey çalışmasına devam eder. Şirket, adam, kuruluş neyse Kanal İstanbul'u tercih eder, öbür tarafı tercih eder. Bizim de tabii ki çevre tehdidi noktasında herkesin dikkatini çekme hakkımız var.''

İŞTE O İŞ ADAMI

Başbakan Erdoğan'ın, 'daha işin başında şu anda satın alımda '30 milyar dolar vermeye hazırım diyen yerli bir yatırımcı var' dediği o çılgın iş adamı ortaya çıktı.

İstanbul'da bugüne kadar 5 binden fazla markalıkonut üreten ve son olarak Halkalı'daki Disneyland projesinin müteahhidi olan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan "Öneriyi ben yaptım. 30 milyar dolar benden. Çünkü bu proje 10 milyar dolarlık bir maliyete sahipse en az 300 milyar dolarlık getirisi olur" dedi.

Bugün Gazetesi'ne konuşan İnan, hem bir mimar hem de bir İstanbul aşığı olarak Kanal İstanbul projesini tamamen desteklediğini belirterek "Proje doğru yapılandırıldığında tüm konulardaki soru işaretlerinin giderileceği inancındayım" dedi. İnan parayı nasıl ödeyeceğini de şu sözlerle anlattı:

HASILATTAN PAY VERİRİM

"Bugüne kadar hiç bir TOKİ ihalesine girmedim. Ama bu proje beni çok heyecanlandırdı. Kanal İstanbul projesi TOKİ'nin yaptığı gibi hasılat paylaşımı modeliyle ihale edilirse, ben bu ihalede 30 milyar dolarlık hasılat payını devlete teklif edeceğim. Dünyada bu tür büyük ve iddialı projeler arayan yabancı fonlar başıboş geziyor. Hatta geçen hafta Katarlıların parasını yöneten, Zeus Kapital isimli bir fon bana müşterilerinin 'İstanbul'da paralarını yatıracak bir proje bulamadığı' gerekçesiyle kendilerine hesap sorduğunu anlattı. Eğer yabancıların yatırım yapmasının önünü açacak yasal düzenlemeler gerçekleşirse, bu projenin talibi çok olacak. Başbakan mega projeler sayesinde Türkiye'nin dış borcunu ödeyecek potansiyeli olduğunu bu projeyle dünyaya gösteriyor."

SÜVEYŞ'TEN DANA BÜYÜK BİR KANAL!

2023 yılında İstanbul'un batısına Süveyş ve Panama kanalından daha büyük bir kanal yapılacak. Yaklaşık 150 metre genişliğinde, 45-50 kilometre uzunluğunda inşa edilecek kanal sonrasında İstanbul iki yarımada ve bir ada halini alacak. Kanalın inşası sırasında çıkacak milyonlarca metreküp hafriyat büyük bir havalimanı yapımında ve sönmüş maden ocaklarının çevre düzenlemesi, göl haline getirilmesi ve kapatılması konusunda kullanılacak. Kanal çevresinde modern bir yaşam alanı ve kongre, festival, spor tesisi, kültür tesisi yapılacak. Projeye 12 Haziran seçimlerinin ardından start verilecek.