Belediyenin Kırmızı Otobüsleri Chp’Yi Böldü

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kırmızı otobüsleri Başkan Mustafa Akaydın ile CHP’lilerin arasını açtı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kırmızı otobüsleri Başkan Mustafa Akaydın ile CHP’lilerin arasını açtı. Mahkemenin ihalesini iptal ettiği 40 kırmızı otobüsle ilgili görüşmeler sırasında Akaydın ile bazı CHP’li meclis üyeleri görüş ayrılığına düştü. CHP‘lileri bölen bir diğer olay ise Kepez‘e Hükümet Konağı ve emniyet hizmet binası yapılmasına ilişkin imar değişikliğinin görüşmeleri sırasında yaşandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin mayıs ayı meclis toplantısında, yürütmesi Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından durdurulan 40 kırmızı otobüsün yeniden ihalesi görüşüldü. Otobüslerin işletmesinin, mahkeme kararına rağmen, yeniden Ulaşım AŞ’ye verilmesi meclisteki CHP grubunu böldü. AK Parti grup sözcüsü Murtaza Tamyürek, 40 otobüsün Ulaşım AŞ’ye verilmesinin mahkeme kararıyla durdurulduğunu hatırlatarak, iptale götüren nedenlerin ortadan kalkmadığını vurguladı. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla Mustafa Akaydın’ın hem de meclis üyelerinin Ulaşım AŞ ortaklığından ayrılması gerektiğini savunan Tamyürek’in ‘yasaya uygun değil’ sözleri üzerine Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri İlker Gedik, meclisi konuyla ilgili bilgilendirdi. Otobüslerin Ulaşım AŞ’ye verilmesinin yasaya uygun olduğunu savunan Gedik, ayrıca hem Mustafa Akaydın’a hem de Murtaza Tamyürek’e yanlarına giderek ek bilgi verdi. Meclis‘in CHP’li üyesi Mustafa Karaman ise iptal gerekçesinin ihaleden önce hatların belirlenmemesi olduğunu ileri sürdü. İptal kararına neden olan gerekçelerin devam ettiğine vurgu yapan Karaman, meclisin alacağı kararın tekrar iptal edileceğini iddia etti. Karaman, Mustafa Akaydın’ın söz alma talebinin kabul edilmemesine de tepki gösterdi. Karaman, “Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşamayacaksak burada olmamızın ne anlamı var?” diye sordu. CHP’li Meclis Üyesi Remzi Sadi, 40 otobüsün Ulaşım AŞ’ye verilmesine olumlu oy kullanmasına karşın, Karaman’ın sözlerine destek vererek, ihalenin yeniden iptal edilebileceğini söyledi.

    Tartışmalara rağmen 40 otobüs 5 seneliğine, yıllık 1 milyon 445 bin TL karşılığında Ulaşım AŞ’ye verildi. Ayrıca Ulaşım AŞ’nin 6 aylık dönemler yapması kararlaştırıldı. Ancak alınan bu karar da tartışmalara neden oldu. AK Partili Murtaza Tamyürek, “Bir otobüsün aylık kirası 3 bin TL seviyesinde. Acaba bu rakam otobüsün aylık taksitine bile yeter mi?” diye sordu. Oturuma başkanlık eden Mustafa Akaydın ise ulaşımda kar amacı gütmedikleri karşılığını verdi. Fiyat konusunda bir eleştiri de CHP’li meclis üyesi Remzi Sadi’den geldi. Sadi, fiyatın neye göre belirlendiğinin belirsiz olduğunu belirterek, “Tek kıstas encümende belirlenenden daha yüksek bir fiyat olması. Bu da daha önce verilen fiyatın düşük olduğunu kabul etmek anlamına geliyor.” değerlendirmesinde bulundu. Tartışmalara rağmen AK Parti grubu ile CHP’li meclis üyesi Mustafa Karaman’ın karşı oylarına rağmen konu, CHP ve MHP gruplarının oylarıyla kabul edildi.

    CHP GRUBUNDA İKİNCİ ÇATLAK

    Mecliste, Kepez ilçesindeki DSİ’nin güneydoğu kısmında yapılması düşünülen Hükümet Konağı ve emniyet hizmet binasına ilişkin 15 bin metrekarelik alanda 1/1000’lik imar planı değişikliği de CHP grubunu böldü. CHP’li meclis üyesi Deniz Filiz, bölgede 0,80 emsal istendiği ama uygun olanın 0,60 olduğunu savundu. Bunun üzerine Başkan Akaydın, bölgedeki imar değişikliğinin hem 0,80 hem de 0,60 emsal olarak iki şekilde oylanmasına karar verdi. Ancak, CHP’li meclis üyeleri Edip Kemal Bahadır ve Remzi Sadi’nin de AK Parti ve MHP gruplarıyla birlikte 0,80 emsal yönünde oy kullanacağını öğrenen Akaydın, “CHP grubu çatlamıştır.” ifadesini kullandı. Plan değişikliği 0,80 emsal olarak oylandı ve kabul edildi.