Tbmm, 23 Nisan Özel Oturumuyla Toplandı

TBMM, 23 Nisan özel oturumuyla toplandı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa konusunda geniş mutabakatın olduğunu söyledi.

TBMM, 23 Nisan özel oturumuyla saat 14.00‘de toplandı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılırken, yargı ve asker kanadından kimsenin katılmaması dikkat çekti. TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Cumhurbaşkanı Gül‘ü Meclis‘e gelişinde askeri törenle karşıladı.

23 Nisan Özel oturumun açılışında Genel Kurul‘a hitap eden TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşmasına 23. dönemde yaşamını yitiren milletvekilleri Mehmet Cihat Özönder‘i, Osman Yağmurdereli‘yi, Gündüz Suphi Aktan‘ı, Muhsin Yazıcıoğlu‘nu, Mustafa Kuş ve Hamza Yanılmaz ile eski Meclis Başkanlarından Sabit Osman Avcı‘yı anarak başladı. Çatısı altında bulunulan Meclis‘in, tarih sahnesinden silinmek istenen Türk Milleti adına dünyada örneği olmayan bir görev üstlendiğini işaret eden Şahin, Meclis‘in Kurtuluş

Savaşını yönettiği, Türkiye Cumhuriyeti‘ni ve Türk ordusunu kurduğunu ve Cumhuriyeti ilan ettiğini anımsattı. Şahin, "23 Nisan 1920‘de Meclis açıldığında dünyada milli iradeye dayanan parlamento sayısı yok denecek kadar azdı. Böylesine köklü bir geçmişe sahip olan Meclisimizin üyesi olmaktan kuşkusuz, hepimiz gurur duyuyoruz. Meclisimiz her zaman milletimizin hizmetinde olmuş, sorunlarını çözmüş, Aziz Atatürk‘ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedefi için çalışmıştır. Kurulduğu andan

bugüne kadar geçen 91 yıllık süre içerisinde Cumhuriyetimizin, devletimizin, demokrasimizin ve geleceğimizin en büyük teminatı olmuştur. 91 yıldır millet olarak takip ettiğimiz bu yol, sadece siyasi bir yönelim değildir. Ekonomiden adalete, eğitimden sağlığa, sosyal hayattan kültür ve sanata kadar yaşanan toplumsal bir değişimdir. Yüce Meclisimiz, kurucu iradeden aldığı güçle ve aynı sorumluluk duygusuyla, aynı coşku ve kararlılıkla bugün de yoluna devam etmektedir" diye konuştu.

Türkiye‘nin çevresinde bulunan birçok ülkede bulunan halkların daha fazla demokrasi ve özgürlük taleplerinin yükseldiği bir dönemin yaşandığına işaret eden Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ve ibretle izlediğimiz gelişmeler, Meclisimizi kuran kahramanların ileri görüşlülüğünü göstermesi bakımından çok çarpıcı bir durumdur. Ülkemizde o günden itibaren hayat bulmaya başlayan demokratik sistem, aradan geçen yıllar içerisinde çeşitli müdahalelere maruz kalsa da başarıyla işletilmektedir. Bundan tam 91 yıl önce Meclisimizin yokluklar içerisinde oluşturulması için her şeyden önce, altını çizerek ifade ediyorum, seçimler yapılmıştı. Savaşın tam orta

yerinde, esaretin gölgesinde, yurdun dört bir yanında, bin bir türlü zorlukların arasında seçimlerin yapılmasının anlamı çok büyüktür. Bu; Meclisimizi kuran kahramanların parlamenter demokrasi tercihinin, ülke yönetimine halk iradesini hakim kılma anlayışının tezahürüdür. Aradan geçen 91 yılın ardından bugün yeni bir genel seçime gitmeye hazırlanıyoruz. Bugüne kadar girilen her seçimde halkımız ortaya koyduğu iradeyle, tercihini hep daha fazla özgürlükten yana koymuş, ülkemizin demokrasi yolunda sağduyulu

ilerleyişini pekiştirmiştir.Artık milletimiz, Cumhuriyetimizin temel değerlerini ve demokrasiyi özümseyerek bu yolda kararlılıkla ilerlemektedir."

Vekillere, "23. dönem milletvekilleri olarak hep birlikte son kez bu salonda buluşuyoruz" diyen Şahin, hem coşku hem veda hüznünü bir arada yaşadıklarını ifade etti. 23. dönem parlamentosunun yoğun ve verimli bir dönemi geride bıraktığını kaydeden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birçoğu reform niteliğindeki düzenlemelerle Türkiye‘nin demokratik yürüyüşü adeta bir koşuya dönüşmüştür. Ülkemiz, 91 yıl önce kendisi için belirlediği özgür, müreffeh, güçlü ve çağdaş Türkiye hedefine azimle ve kararlılıkla koşmaktadır. Yine bu dönem sık sık görmek istediğimiz tabloları da beraberce yaşadık. İktidar ve muhalefet uzlaşma içerisinde, günümüz ihtiyaçlarını karşılamayan Türk Borçlar ve Türk Ticaret Kanunları gibi bazı temel kanunları saatlerle ifade edilen çok kısa sürelerde yasalaştırdık.

Ben Türkiye‘nin ihtiyacı olan bu uzlaşmanın seçimlerden sonra oluşacak 24. Dönem parlamentosunda da yaşanmasını diliyorum. 23. Dönemde en kapsamlı anayasa değişikliklerinden birini gerçekleştiren Yüce Meclisimizin, önümüzdeki dönemde de ülkemizin ve toplumumuzun beklentisi olan yeni bir anayasayı hayata geçireceğine inanıyorum. Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan mevcut Anayasamızın; artık ülkemize dar geldiği demokrasi yürüyüşümüzü yavaşlattığı konusunda geniş bir mutabakat olduğu açıktır. Demokrasinin

güzelliği olan seçimlerin kardeşlik, barış ve huzur içerisinde geçmesini temenni ediyorum. Kavga yerine dostluğun, hakaret yerine hoşgörü ve sağduyunun hakim olacağına inandığım seçimler, siyaset kurumunu ve demokrasimizi inanıyorum ki daha da güçlendirecektir."

12 Haziran‘da yapılacak olan genel seçimlere de değinen Şahin, "Yüce milletimiz, sandık başına giderek kendi özgür iradesiyle en doğru kararı verecektir. Ülkenin sorunları siyaset kurumu tarafından Meclis eliyle çözüm bulduğu sürece, sağlıklı işleyen bir demokrasi var demektir. Siyaset kurumuna, milli iradeye yapılan her demokrasi dışı müdahalenin ülkemize ve milletimize dünya ülkeleri ile rekabette ne kadar kıymetli zamanları kaybettirdiğini, ağır bedeller ödettiğini hepimiz çok iyi biliyoruz.

Demokrasimizin işlediği, ekonominin istikrar kazandığı, toplumsal barış ve huzurun hakim olduğu dönemlerde aldığımız mesafeler de ortadadır" dedi.

Konuşmasında çocuklara da seslenen Şahin, "Sizler, umutlarımız, aydınlık yarınlarımızsınız. Tüm çabamız, sizlere demokrasisi, ekonomisi, özgürlükleri güçlü, her alanda kalkınmış bir Türkiye bırakmaktır. Atatürk‘ün, ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz‘ sözüyle inancını ifade ettiği çocuklarımız olarak geleceğin Türkiye‘sini sizler inşa edeceksiniz. Bu yüzden, kendinizi çağın ve bilgi toplumunun gerekleriyle yetiştirmenizi istiyoruz. İnancınızı, özgür fikirlerinizi, demokrasi

bilincinizi hep koruyun. Köklü medeniyetinize, devletinize ve Meclisinize güvenin. Kuruluşundan bugüne önemli aşamalar kat eden ülkemiz, sizlerin donanımları ve dinamizmiyle daha ileri gidecektir. Bu duygularla tüm çocuklarımızın bayramını kutluyor, gözlerinizden öpüyorum" diye konuştu.

Şahin sözlerini, "Bize özgür bir vatan bırakan İlk Meclis Başkanımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Gazi Meclisimizin kahraman milletvekillerini rahmetle ve minnetle anıyorum. Onlar bize, güçlü bir Meclis, onurlu bir ülke, gurur veren bir Cumhuriyet ve her zaman bu topraklar üzerinde dalgalanmaya devam edecek şanlı bir bayrak bıraktılar. O kahramanların bağımsızlık inancı, zoru başarma azmi ve yeteneği, milletlerine olan derin bağlılıkları, karşı karşıya

bulunduğumuz sorunları aşmamızda en büyük ilham kaynağımız olacaktır. Yüce Meclisimiz, kurucu iradeden aldığı güçle bugün de aynı sorumluluk içerisinde aynı coşku ve kararlılıkla yoluna devam etmektedir" diye bitirdi.

Kaynak: İHA