Tbbm Başkanı Şahin: Anayasamız, Ülkenin Demokrasi Yürüyüşünü Yavaşlatıyor

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis‘in 91. yıl açılış yıl dönümü için özel gündemle toplanan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, demokrasi ve özgürlük vurgusu yaptı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis‘in 91. yıl açılış yıl dönümü için özel gündemle toplanan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, demokrasi ve özgürlük vurgusu yaptı.

Bu çerçevede, yeni 12 Eylül döneminin izlerini taşıyan anayasa değişikliğinin tüm toplumun talebi olduğuna dikkat çeken Şahin, “Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan mevcut anayasamızın; artık ülkemize dar geldiği, demokrasi yürüyüşümüzü yavaşlattığı konusunda geniş bir mutabakat olduğu açıktır. Demokrasinin güzelliği olan seçimlerin kardeşlik, barış ve huzur içerisinde geçmesini temenni ediyorum.” dedi.



Genel Kurul’da, milletvekillerine hitap eden Şahin, konuşmasına, 23. dönemde hayatını kaybeden milletvekillerini rahmetle anarak başladı. Şahin, “23. Dönemde kaybettiğimiz değerli milletvekillerimiz Mehmet Cihat Özönder‘i, Osman Yağmurdereli‘yi, Gündüz Suphi Aktan‘ı, Muhsin Yazıcıoğlu‘nu, Mustafa Kuş ve Hamza Yanılmaz ile eski Meclis Başkanlarından Sabit Osman Avcı‘yı rahmetle ve özlemle anıyoruz. Meclisimizde bulundukları süre zarfında; siyasetin nezaket, saygı ve hoşgörü içinde yapılabileceğini gösteren bu merhum milletvekillerimiz, hizmetleri ve demokrasimize katkıları nedeniyle aziz milletimizin gönlünde daima yaşayacaklardır.” diye konuştu.

Daha sonra, konuşmasında milletin egemenliğine vurgu yapan Şahin, şunları söyledi: “Çevremizdeki birçok ülkede halklar tarafından daha fazla demokrasi ve özgürlük taleplerinin yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz. Bugün dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ve ibretle izlediğimiz gelişmeler, Meclisimizi kuran kahramanların ileri görüşlülüğünü göstermesi bakımından çok çarpıcı bir durumdur. Ülkemizde o günden itibaren hayat bulmaya başlayan demokratik sistem, aradan geçen yıllar içerisinde çeşitli müdahalelere maruz kalsa da başarıyla işletilmektedir. Bundan tam 91 yıl önce Meclisimizin yokluklar içerisinde oluşturulması için her şeyden önce, altını çizerek ifade ediyorum, seçimler yapılmıştı. Savaşın tam orta yerinde, esaretin gölgesinde, yurdun dört bir yanında, bin bir türlü zorlukların arasında seçimlerin yapılmasının anlamı çok büyüktür. Bu; Meclisimizi kuran kahramanların parlamenter demokrasi tercihinin, ülke yönetimine halk iradesini hakim kılma anlayışının tezahürüdür. Aradan geçen 91 yılın ardından bugün yeni bir genel seçime gitmeye hazırlanıyoruz. Bugüne kadar girilen her seçimde halkımız ortaya koyduğu iradeyle, tercihini hep daha fazla özgürlükten yana koymuş, ülkemizin demokrasi yolunda sağduyulu ilerleyişini pekiştirmiştir. Artık milletimiz, Cumhuriyetimizin temel değerlerini ve demokrasiyi özümseyerek bu yolda kararlılıkla ilerlemektedir.”

KURTULUŞ SAVAŞI

Şahin, Meclis’in Kurtuluş Savaşı’nda icra ettiği fonksiyonlara değinirken, 23 Nisan 1920‘de Meclis açıldığında, dünyada milli iradeye dayanan parlamento sayısı yok denecek kadar az olduğunu hatırlattı. Şahin, “Aziz Atatürk‘ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma hedefi için çalışmıştır. Kurulduğu andan bugüne kadar geçen 91 yıllık süre içerisinde; Cumhuriyetimizin, devletimizin, demokrasimizin ve geleceğimizin en büyük teminatı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

DEMOKARSİ VE ÖZGÜRLÜK

Şahin, şunları söyledi: “Çevremizdeki birçok ülkede halklar tarafından daha fazla demokrasi ve özgürlük taleplerinin yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz. Bugün dünyanın birçok ülkesinde yaşanan ve ibretle izlediğimiz gelişmeler, Meclisimizi kuran kahramanların ileri görüşlülüğünü göstermesi bakımından çok çarpıcı bir durumdur. Ülkemizde o günden itibaren hayat bulmaya başlayan demokratik sistem, aradan geçen yıllar içerisinde çeşitli müdahalelere maruz kalsa da başarıyla işletilmektedir. Bundan tam 91 yıl önce Meclisimizin yokluklar içerisinde oluşturulması için her şeyden önce, altını çizerek ifade ediyorum, seçimler yapılmıştı. Savaşın tam orta yerinde, esaretin gölgesinde, yurdun dört bir yanında, bin bir türlü zorlukların arasında seçimlerin yapılmasının anlamı çok büyüktür. Bu; Meclisimizi kuran kahramanların parlamenter demokrasi tercihinin, ülke yönetimine halk iradesini hakim kılma anlayışının tezahürüdür. Aradan geçen 91 yılın ardından bugün yeni bir genel seçime gitmeye hazırlanıyoruz. Bugüne kadar girilen her seçimde halkımız ortaya koyduğu iradeyle, tercihini hep daha fazla özgürlükten yana koymuş, ülkemizin demokrasi yolunda sağduyulu ilerleyişini pekiştirmiştir.”

YENİ ANAYASA VURGUSU

Şahin, konuşmasında, yeni bir sivil anayasa vurgusu yaptı. Geçen dönemde önemli bir reform paketinin Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Şahin, Meclis’in önümüzdeki dönemde de ülkenin ve toplumun beklentisi olan yeni bir anayasayı hayata geçireceğine inandığını söyledi.

Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan mevcut anayasanın artık ülkeye dar geldiğini, Türkiye’nin demokrasi yürüyüşünü yavaşlattığı konusunda geniş bir mutabakat olduğunun açık olduğunu kaydetti. “Demokrasinin güzelliği olan seçimlerin kardeşlik, barış ve huzur içerisinde geçmesini temenni ediyorum.” diyen Şahin, “Kavga yerine dostluğun, hakaret yerine hoşgörü ve sağduyunun hakim olacağına inandığım seçimler, siyaset kurumunu ve demokrasimizi inanıyorum ki daha da güçlendirecektir. Yüce milletimiz, sandık başına giderek kendi özgür iradesiyle en doğru kararı verecektir. Ülkenin sorunları siyaset kurumu tarafından Meclis eliyle çözüm bulduğu sürece, sağlıklı işleyen bir demokrasi var demektir. Siyaset kurumuna, milli iradeye yapılan her demokrasi dışı müdahalenin ülkemize ve milletimize dünya ülkeleri ile rekabette ne kadar kıymetli zamanları kaybettirdiğini, ağır bedeller ödettiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Demokrasimizin işlediği, ekonominin istikrar kazandığı, toplumsal barış ve huzurun hakim olduğu dönemlerde aldığımız mesafeler de ortadadır.” değerlendirmesini yaptı.

23. DÖNEMİ ANLATTI

Şahin, TBMM’nin 23. dönemde gerçekleştirdiği reformlara da değindi. “23. Dönem boyunca yaşadıklarımız, milletimize büyük bir özveriyle hizmet veren sizler için de hayatınızın en müstesna günleri olmuştur.” diyen Şahin, bu konuda katkısı olan milletvekillerine teşekkür etti.

Parlamentonun, bu dönemde yoğun ve verimli bir dönemi geride bıraktığına işaret eden Şahin, “Bu dönem, toplam 548 kanun çıktı parlamentomuzdan. Birçoğu reform niteliğindeki düzenlemelerle Türkiye‘nin demokratik yürüyüşü adeta bir koşuya dönüşmüştür. Ülkemiz, 91 yıl önce kendisi için belirlediği özgür, müreffeh, güçlü ve çağdaş Türkiye hedefine azimle ve kararlılıkla koşmaktadır. Yine bu dönem sık sık görmek istediğimiz tabloları da beraberce yaşadık. İktidar ve muhalefet uzlaşma içerisinde, günümüz ihtiyaçlarını karşılamayan Türk Borçlar ve Türk Ticaret Kanunları gibi bazı temel kanunları saatlerle ifade edilen çok kısa sürelerde yasalaştırdık.” dedi.

ÇOCUK BAYRAMI

TBMM Başkanı Şahin, Meclis’in açıldığı bugünün aynı zamanda çocuk bayramı olarak kutlandığını hatırlatırken, şöyle konuştu:

“Bu nedenle yarınımızın umut parıltıları sevgili yavrularımıza seslenmek istiyorum. Sizler, umutlarımız, aydınlık yarınlarımızsınız. Tüm çabamız, sizlere demokrasisi, ekonomisi, özgürlükleri güçlü, her alanda kalkınmış bir Türkiye bırakmaktır. Atatürk‘ün, ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz’ sözüyle inancını ifade ettiği çocuklarımız olarak geleceğin Türkiyesini sizler inşa edeceksiniz. Bu yüzden, kendinizi çağın ve bilgi toplumunun gerekleriyle yetiştirmenizi istiyoruz. İnancınızı, özgür fikirlerinizi, demokrasi bilincinizi hep koruyun. Köklü medeniyetinize, devletinize ve Meclisinize güvenin. Hepinizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, Yüce heyetinizi saygı ile selamlıyorum.”