Arap İş Adamları Eğirdir Gölü Etrafında 50‘Şer Dönümlük Çiftlik Evleri Kuracak

Isparta‘daki Eğirdir Gölü etrafında 50‘şer dönümlük çiftlik evleri kurmak isteyen Arap iş adamları, 1 milyon metrekarelik arazi satın almak istiyor.

Isparta‘daki Eğirdir Gölü etrafında 50‘şer dönümlük çiftlik evleri kurmak isteyen Arap iş adamları, 1 milyon metrekarelik arazi satın almak istiyor.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 6–7 Nisan tarihlerinde 7 Arap ülkesinden 69 iş adamını Isparta’da ağırladı. Ispartalı iş çevresiyle bir araya gelen Arap iş adamlarına gül ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere 18 farklı sektörde yatırım imkânları anlatıldı. BAKA Genel Sekteri Tuncay Engin, Körfez ülkelerinden gelen 69 iş adamına Antalya ve Burdur’un dışında Isparta’da ki bölgesel ve sektörel yatırım imkânlarını anlattıklarını söyledi. Engin, konuk iş adamlarına fabrikalarla birlikte Davraz Kayak Merkezi, gül ve gül üretim merkezlerini gezdirdiklerini, Eğirdir Gölü’nde kayık gezisi yaptırdıklarını kaydetti.

Eğirdir Gölü ve çevresine hayran kalan Arap iş adamlarının arazi istekleri olduğunu ifade eden Engin, “İş adamlarına Eğirdir Gölü’nde kayıkla göl turunun ardından yüksek tepelerde göl manzaralı kahvaltı yaptırdık. Serin iklimi ve göl manzarası çok hoşlarına gitti. Eğirdir çevresindeki arazilere baktılar. Temmuz ayında hava sıcaklıklarını görmek için tekrar gelecekler.” dedi. Arap iş adamlarının kendilerinden bir milyon metrekarelik arazi talepleri olduğunu ifade eden Engin, bu arazilere at çiftlikleri, yürüyüş alanları, spor sahaları olan 50‘şer dönümlük çiftlik evleri kurulacağını ifade etti.

    Tuncay Engin, “Biz de bunun için zaman istedik. Hem arazi fiyatlarını hem de arazi büyüklüklerini belirlemek için bir çalışma başlattık. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz olacak. Onların tavrına bağlı olarak mevzuatta bir esneklik olursa öyle cevap verilebilir. Hazine ve orman arazilerine bakacağız. Şahıs arazilerinin yetmesi mümkün değil.” diye konuştu.

    Engin, bir iş adamının Ağlasun ilçesinde içerisinde ceviz ve kirazların bulunduğu 100 dönümlük araziye baktığını dile getirdi.

GÜL ÜRÜNLERİNE TALEP VAR

Suudi Arabistan’dan gelen iş adamlarının Isparta’nın kozmetik firması Rosense ile görüşme yaptığını da anlatan Engin, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika’da bayilikler açma talepleri olduğunu anlattı. Engin şunları söyledi: “Birkaç ay pazar araştırması yapacaklar. Yaklaşık 60 çeşit kozmetik ürününün üniversitelerde, alışveriş merkezlerinde, genç bayanlarda talep görüp görmeyeceği ile ilgili bir araştırma yapılacak. Fuarlarda hem tanıtım hem de araştırma yapacaklar. Kanaat getirirlerse Rosense’nin Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerindeki şubelerini açacaklar. Bu konuda ön anlaşma yapıldı. Ancak, pazar araştırması sırasında Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinden herhangi bir kimseye bayilik verilmemesi şartını öne sürdüler. Bu konuda bir mutabakata varıldı.”

Anlaşma sağlanması halinde çok büyük bir potansiyel oluşacağını kaydeden Engin, 13 ülkede yaklaşık 60 şube açılabileceğini, bunun da Isparta adına önemli bir yatırım olacağını vurguladı. Tuncay Engin, Körfez ülkeleri iş adamlarının inşaat sektörüne de ilgi duyduğuna dikkat çekerek, Isparta’da bir inşaat firması ile yıllık 500 ile 750 bin dolarlık inşaat malzemesi satın almak için ön anlaşma yapıldığını belirtti. Engin, Ispartalı iş adamlarının gelen bu talepleri yerinde görmek için Körfez ülkelerine gideceğini, önümüzdeki aylarda bu görüşmelerin netleşeceğini ifade etti.

BAKA’nın daveti üzerine Suudi Arabistan‘dan 47, Birleşik Arap Emirlikleri‘nden 3, Katar‘dan 3, Kuveyt‘ten 2, Ürdün‘den 8, Mısır‘dan 4, Irak‘tan 2 iş adamı olmak üzere toplam 69 kişi Isparta’ya gelerek iş görüşmesi yapmıştı.