Mhp‘li Belediyeye Komisyonu Şoku: Belediyede Çok Sayıda Usulsüzlük Var

Etimesgut Belediyesi’nin nisan ayı meclis toplantısına denetim komisyonu raporu damgasını vurdu. Belediye Meclis üyelerinin oluşturduğu denetim komisyonu, çok sayıda ihalede usulsüzlük tespit etti. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, denetim komisyonu üyelerin uzman kişilerden oluşmadığını, raporun bakış açısıyla yazıldığını öne sürdü.

Etimesgut Belediyesi’nin nisan ayı meclis toplantısına denetim komisyonu raporu damgasını vurdu. Belediye Meclis üyelerinin oluşturduğu denetim komisyonu, çok sayıda ihalede usulsüzlük tespit etti. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, denetim komisyonu üyelerin uzman kişilerden oluşmadığını, raporun bakış açısıyla yazıldığını öne sürdü.

            2010 faaliyet raporunu belediye meclisinin dörtte üçü olan 29 oya karşı 21 oyla son anda geçiren MHP’li Etimesgut Belediyesi, bu sefer de denetim komisyonun hazırladığı rapor ile gündeme geldi. 5393 sayılı Belediye Kanunu‘nun 25’inci maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği‘nin 22’nci maddesi uyarınca kurulmuş olan Etimesgut Belediyesi Denetim Komisyonu, 2010 yılı belediye çalışmalarının denetimini tamamladı ve bir rapor olarak meclise sundu. Belediyenin gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerini araştıran komisyon, 5 meclis üyesinden oluşuyor. Başkanlığını MHP’li Recep Karakoç’un yaptığı komisyonda MHP‘den Dilek Koç, AK Parti‘den Fuat Yıldırım ve Turgut Kaymak, CHP’den Zülfikar Arslan görev alıyor. MHP’li üyeler, komisyon raporuna imza atmayarak muhalif oy kullandı.

            Komisyon raporunda, Fen İşleri, Park Bahçeler, Destek Hizmetleri, Kültür ve Sosyal İşler, Sosyal Yardımlaşma, Sağlık İşleri, Veterinek İşleri ile Mali Hizmetler müdürlüklerinin değişik firmalardan aldığı tekliflerin yazı karakterlerinin aynı olduğu, piyasa araştırması yapılmadan yüksek fiyatlara malzeme alımı gerçekleştirildiği belirtiliyor. Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından alımı yapılan ‘Alet Dezenfektanı’ malzemesinin, Şubat 2010 tarihinde 270 liradan, Eylül 2010 tarihinde 18 liradan alındığı kaydediliyor. Aynı müdürlüğün ‘Kompozit B1’ tüpü malzemesini Şubat 2010 tarihinde 180 liradan, Ekim 2010 tarihinde 45 liradan aldığı vurgulanıyor.

            Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, denetim komisyonu üyelerinin uzman kişilerden oluşmadığını, raporun bakış açısıyla yazıldığını öne sürdü. Demirel, konunun teftiş müdürlüğüne sevk edildiğini, müfettişler tarafından inceleneceğini hatırlatttı. Başkan Demirel, "Yanlışlık varsa müfettişler tarafından incelenecek, değerlendirilecek. Biz hesabını verebilen bir yönetimden yanayız. Bunun mücadelesi içindeyiz. Bu rapor idarecileri zan altında bırakan bir rapordur. Belediyenin imajının zedeleme adına izlenen bir yoldur.” dedi. Demirel, eksiklikler ve mevzuata uygun olmayan hatalar olabileceğini belirterek, “Bir usulsüzlük varsa, ben üzerine giderim. Bu rapor siyaseten hazırlanmış bir belgedir. Kurumu yıpratma çabası içindeler:” şeklinde konuştu.

            Komisyonun tespit ettiği usulsüzlüklerden bazıları şöyle;

            FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NUMARASI: 6840

            Zarfların üzerindeki yazıların aynı kişi tarafından yazıldığı, ihaleyi kazanan firmanın teklif zarfının üzerinde başka bir firmanın kaşesi tespit edildi. Denetim Komisyonu, bu dosyanın fiyat ve bahsi geçen diğer hususlar yönünden detaylı bir şekilde araştırmasını istedi.

            FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 7728

            Bu dosya içeriğinde alınan üç teklifteki imzaların aynı olduğu kanaatine varıldı. Bu dosyanın fiyat ve bahsi geçen diğer hususlar yönünden detaylı bir şekilde araştırılması talep edildi.

            SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 6050

            Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından alımı yapılan ‘Spekülüm’ adlı tıbbi malzemenin istem yapılırken ve teklif mektubu alınırken 1000 adetlik kutularda 5 kutu diye fiyat toplanmış. Toplam 5 bin adet yapıyor. Fatura 1000 adetlik 5 kutu olarak kesilmiş. Oysa yapılan araştırmalarda bu ürünün piyasada en fazla 100 adetlik kutularda satıldığı, ilgili birim müdürü tarafından huzurda yapılan sayım sonucunda kutuların 100’er adetlik olduğu tespit edildi. Bu denli yüksek miktarda (5 bin adet) malzeme alımının, hasta sayısı çok yüksek olan kamu hastanelerinde dahi beş aylık süre içerisinde kullanılmasının mümkün olmadığı hastanelere yapılan danışmalar sonucunda belerlendi. Buna göre Atatürk, İbn-i Sina ve Gazi hastaneleri gibi devlet hastahanelerinde 5 aylık sürede bu kadar malzeme kullanılmıyor. Oysa Etimesgut Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından kullanılmış gibi gösterilmiş.



            SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 7723

            Karayel Giyim (Mevlüt Karayel) ve Kıranlar Tekstil (Erkan Kıran) isimli şahıs firmalarının teklif formlarındaki kaşeleri kontrol edildiğinde her iki firmanın da TC kimlik numaraları ve vergi numaralarının aynı olduğu tespit edildi. İlgili müdürün komisyona bu konudaki açıklaması ise ‘Firmalara sorduklarında kaşeleri aynı yerde yaptırdıkları için TC ve vergi numaralarının kaşeci tarafından yanlışlıkla aynı yazıldığı’ şeklinde oldu. Denetim Komisyonu, bu beyanın doğruluğunun araştırılması istedi.

            SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO:6050

            Bu dosyada müdürlüğün malzeme istem tarihi, teklifleri toplama tarihi, açılma tarihi ve malzemenin teslim tarihi 23 Temmuz 2010 olarak tespit edildi. Alımı yapılan malzemelerin tüm ihale aşamalarının bir dakika içinde yapılarak sonuçlandırılamayacağı anlaşıldığından ihalenin yapılış süreci ile ilgili bir maddi hata olduğu tespit edildi. İhaleye teklif veren firmalardan birisine ulaşılamadı. Dosyanın incelenmesi kanaatine varıldı.

            SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 115042

        Denetim Komisyonu, olması gereken belgelerin ihale tarihi itibariyle olmadığını, bazı firmalarla belgeleri eksik getirdiği halde kanuna aykırı olarak sözleşme imzalandığını tespit etti.

            FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 2010/92069

        İhale, düşük teklif veren Karacan Grup yerine daha yüksek teklif veren başka firmaya verilmiş. İhaleyi kazanan firma, sözleşme esnasında ihale tarihi itibariyle getirmesi gereken belgeleri getirmemiş.

        

            SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 7186

            Bu dosyada aşırı yüksek fiyatla (35.000 TL) malzeme satın alındığı, alınan malzemelerin piyasa fiyatının yaklaşık 10.000 TL olduğu tespit edildi. Teklif veren firmalar, bu ürünleri hiç satmadıklarını ve kendileri tarafından böyle bir teklif verilmediği beyan etti.

            VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 2342

        İhaleyi kazanan Progen firmasının faturasındaki imza ve yazılarla aynı dosya için teklif veren başka bir firmanın yazı karakterlerinin ve imzalarının aynı olduğu kanaatine varıldı.

            PARK BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 3130

        Aşırı yüksek fiyatlarla alım yapıldığı, teknik şartname hazırlanırken tek bir ürün markası tanımlandığı, bu yüzden rekabet ortamının oluşturulmadığı, alınacak ürüne yönlendirme yapıldığı sonucuna varıldı.

            DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO:7186

        Dosyadaki elektrik malzemesi alımlarının toplamda 34 bin 794 TL olduğu, ancak komisyonca aynı ürünler için piyasadan teklif alındığında yaklaşık fiyatının 10 bin TL daha düşük olduğu anlaşıldı.

            MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ DOSYA NO: 8321-6501/22-7383

            Bu ihale dosyasında da teklif alınan firmaların ve ihaleyi kazanan firmanın adres ve telefonlarının aynı olduğu tespit edildi. Bir firmanın, birden fazla değişik firmaymış gibi teklif verdiği belirlendi.