Kayseri Büyükşehir Belediyesi 9 Yeni Kitabı Kültür Hayatına Kazandırdı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 9 yeni kitap, kültür hayatına kazandırıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 9 Yeni Kitabı Kültür Hayatına Kazandırdı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan 9 yeni kitap, kültür hayatına kazandırıldı.

Kitapların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki‘nin önderliğinde Kayseri‘nin kültür ve sosyal hayatını canlı tutacak etkinlikler hazırladıklarını kaydeden Durukan 2010 yılında gerçekleştirilen 200‘ün üzerindeki etkinliğe 500 binden fazla kişinin katıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise yaptığı konuşmada, Kayseri ile ilgili yazılı kaynakların eksikliğinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Başkan Özhaseki, "Lise çağlarında öğretmenlerimiz ‘bizim destanlarımız olur, kahramanlık hikayelerimiz olur ancak konar göçer olmamız nedeniyle yazılı eserlerimiz çok fazla olmaz‘ derlerdi. Büyüklerimizin oturmalarındaki sohbetlerde konu itibariyle çok derindi ancak yazıya bir türlü dökülmezdi, bu biz sızı olarak hep içimde kaldı." şeklinde konuştu. Özhaseki, "Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar hazırladığımız kitapların sayısı 84‘e ulaştı. Bazılarının hazırlıkları ise halen devam ediyor. Kitaplarımızdaki ortak konu ise Kayseri. Kayseri ile ilgili her kitabı değerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

1950‘li yıllardan bugüne kadar geçen zamanda Kayseri‘nin büyük gelişme gösterdiğini vurgulayan Özhaseki, "Geldiğimiz noktada ‘eksiğimiz yoktur‘ diyemeyiz. Ancak çok daha iyi bir durumdayız. Bugün yerli ve yabancı pek çok şehirden gelenler bizlere bu işleri nasıl başardığımızı, finans sonunu nasıl çözdüğümüzü ve büyük yatırımları nasıl yaptığımızı soruyorlar." dedi.

Kayseri‘nin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da dikkatleri üzerine çektiğini vurgulayan Başkan Özhaseki, "Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği‘nin iki başkentinden biri olan Strasbourg‘un Belediye Başkanı Roland Riess Kayseri‘ye geldi. Bize, Türkiye‘de bir şehir ile kardeş şehir olmak istediklerini ancak kendi belediye meclislerinin kararı olarak 3-4 şehri gezdikten sonra belirleyeceklerini söylediler. Rehbersiz olarak şehrimizi gezdiler. Daha sonra Avrupa Birliği (AB) kararlarına imza atılan salona bizi davet ettiler ve Kayseri‘den de öğreneceğimiz çok şey var diyerek bizimle kardeş şehir olmak istediklerini söylediler. Allah‘a şükür bugün böyle bir konuma geldik." diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür hayatına kazandırılan kitaplar ve yazarları ise şu şekilde: "Anadolu‘nun Önsözü Kültepe Kaniş-Karumu: Asurlular İstanbul‘da (Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu), 17. Yüzyıl Kayseri Avarız ve Cizye Defterleri (Prof. Dr. Metin İnbaşı), Gesi Evleri (Prof. Dr. Vacit İmamoğlu), Kayseri‘nin İmarı ve Mekansal Gelişimi (Kemalettin Tekinsoy), Kayseri Ansiklopedisi 2. Cildi (Fatih Gökdağ), Kayseri (Mustafa Asay), Şehirname (Muhsin İlyas Subaşı), Halil Edhem ve Kayseri Şehri ‘Selçuklu Tarihinden Bir Bölüm‘ (Prof.Dr. Kemal Göde), Büyük Usta Mimarsinan Anısına Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması‘nda yer alan eserlerin derlemesi."