İstanbul‘da Kültür Sanat

Türkiye‘nin en önemli müzisyenlerinden Fazıl Say, 22 Şubatta Cemal Reşit Rey Konser Salonu‘nda CRR Senfoni Orkestrası ve Trompet Konçertosu ile birlikte sahne alacak.

Müzik dünyasında dahi olarak adlandırılan piyano virtüozu Say, ünlü trompet sanatçısı Gabor Boldoczki ile vereceği konserde, CRR Senfoni Orkestrası ile klasik müziğin önemli eserlerini İstanbullu sanatseverlerle buluşturacak. İki gün üst üste gerçekleşecek konserlerde, sanatçılar dinleyicileri unutulmaz anlar yaşatacak.

Viyola da gambanın usta ismi Friederike Heumann, yarın, Akbank Sanat‘ta eşsiz bir konser verecek.

Heumann, Avrupa‘nın birçok ülkesinde konserler verdiği ‘‘Stylus Phantasticus‘‘ isimli topluluğu ile vereceği konserde William Corkine, Carl Friedrich Abel ve Johann Sebastian Bach gibi sanatçıların eserlerini icra edecek. 17‘nci yüzyıla ait önemli besteleri sanatseverlerle buluşturacak olan sanatçı, aynı gün düzenleyeceği workshopda hayranları ile biraraya gelecek.

Türkçe rock müziğin başarılı ismi Aylin Aslım, yarın Beyoğlu Hayal Kahvesi‘nde hayranlarının karşısına çıkacak. Yazdığı besteler ve farklı yorumuyla sesledirdiği şarkılarla tanınan Aslım, son albümü ‘‘Canını Seven Kaçsın‘‘dan şarkılarla birlikte birçok yeni şarkısını da seslendirecek.

Karadeniz müziğinin genç ve başarılı topluluğu Marsis, 19 Şubatta Bronx Pi Sahne‘de bir performans sergileyecek. Nükleer santral, savaş, ayrımcılık gibi konular üzerine seslendirdikleri parçalar ve muhalif kimlikleriyle Karadeniz ezgilerini buluşturan grup, vereceği konser ile Anadolu ezgilerini İstanbullularla buluşturacak.

Caz müziğin başarılı ismi Bora Çeliker, 20 Şubatta Tamirane‘de sahne alacak. Morning Jazz Sessions etkinlikleri kapsamında vereceği konserde Çeliker‘e trompette İmer Demirer, davulda Ateş Tezer ve kontrbasta Matt Hall eşlik edecek. Bu başarılı ekip, kendi özgün bestelerinin yanı sıra ünlü eserleri de dinleyicileri ile buluşturacak.

İsveç‘in ünlü synthpop grubu Lowe, 22 Şubatta The Hall İstanbul‘da Türkiyeli müzikseverlere unutulmaz bir konser verecek.

Son albümleri ‘‘Evolver‘‘ için tanıtım turnesinde Türkiye‘yi de ziyaret eden ünlü grup, underground ve mainstream akımlarını kendilerine özgü yorumlarıyla birleştirerek ürettikleri parçalarını dinleyicilere sunacak.

Dünyanın birçok ülkesinde verdikleri barok müzik konserleri ile adından söz ettiren Les Musiciens de Saint-Julien, 23 Şubatta Akbank Sanat‘ta sahne alacak.

Fransız Kültür Merkezinin desteği ile düzenlenen konserde Ravel, Chopin, Lemaigre, Chabrier, Tiersot,  Holmes, Bizet, Emmanuel, Liszt, Canteloube ve Viardot gibi isimlerin eserlerini farklı bir şekilde yorumlayacak olan topluluk, İstanbullu sanatseverlere unutulmaz bir performans sunacak.

Ünlü sanatçı Luz Casal, ‘‘Avea Dünya Müziğinin Sıra Dışı Sesi‘‘ konserleri kapsamında 23 Şubatta Aya İrini Kilisesi‘nde sahne alacak. 

Birçok orkestrayla verdiği konserlerin yanı sıra yaptığı film müzikleriyle de hatırı sayılır bir üne sahip olan Casal, en beğenilen İspanyol ezgilerini dinleyicilere sunacak.

Ödüllü caz sanatçısı Dena Derosa, 24 Şubatta İstanbul Jazz Center‘de sahne alacak.

Başarılı vokal kariyerinin yanı sıra sergilediği piyano performansıyla da göz dolduran cazcı Derosa, Garanti Caz Yeşili etkinlikleri kapsamında cazseverlere unutulmaz bir konser verecek.

-SAHNE SANATLARI-

Boris Vian‘ın kaleme alıp Engin Alkan‘ın sahneye koyduğu ‘‘Generaller, Savaş ve Barbekü‘‘ isimli oyun yarın Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi‘nde perdelerini açacak.

Ekonomik krizden çıkmak için savaş çıkaran, batı uygarlığının saldırgan davranışlarının komik bir dille anlatıldığı oyunda, Aşkın Şenol, Umut Temizaş, Ayça Koyunoğlu, Deniz Özmen, Ahmet Kaynak, Volkan Girgin, Ercüment Acar ve Fatih Koyunoğlu rol alacak.

Usta yazar Tuncer Cücenoğlu‘nun eseri ‘‘Kadın Sığınağı‘‘, Serpil Tamur‘un yönetiminde yarın, Küçükçekmece Kültür ve Sanat Merkezi‘nde sahnelenecek.

Defne Yalnız, Ayla Baki, Fatma Öney, Gamze Yapar Şendil, Melek Gökçer, Müge Arıcılar ve Şule Gezgöç gibi oyuncuların rol alacağı oyunda, bir kadın sığınağında farklı şekillerde buluşan kadınların hayatlarından bir kesit anlatılacak. Kadına yönelik şiddetin toplumsal temellerinin sorgulandığı oyun, 20 Şubat tarihine kadar aynı sahnede izlenebilecek.

Genco Erkal‘ın uyarlayıp canlandırdığı ‘‘Kerem Gibi‘‘, 19 Şubatta Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi Gazanfer Özcan Sahnesi‘nde tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Nazım Hikmet‘in 35 yılının belgesel, tiyatro ve şiir ile bir sahnede buluştuğu performansın müzikleri de başka bir ünlü sanatçı olan Fazıl Say tarafından icra edilecek.

Kumbaracı50‘nin sahnesi, aynı gün ‘‘Faili Müşterek‘‘ isimli oyuna ev sahipliği yapacak.

Yiğit Sertdemir‘in yazıp yönettiği oyunda sergileyeceği tek kişilik performansla çağın insan ilişkileri sorgulanacak. Sıra dışı kurgusuyla beğenerek izlenen oyun, 21 Şubat tarihine kadar aynı sahnede izlenebilecek.

Hakan Altıner‘in yönettiği müzikal ‘‘Bir Yaz Gecesi Rüyası‘‘ da aynı gün Kadıköy Halk Eğitim Merkezi‘nde tiyatroseverlerle buluşacak.

William Shakespeare‘in kaleme aldığı oyunda yer alan Tamer Karadağlı, İsmet Üstekin, Dilek Aba, Elif Çakman, Orçun Kaptan ve Eda Gülten gibi dev oyuncu kadrosu, izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşatacak.

Aynı gün görülebilecek olan ‘‘Cam‘‘ isimli oyun, TİM Fettah Aytaç Salonu‘nda tiyatroseverlerle buluşacak.

Dolunay Soysert, Mete Horozoğlu, Deniz Çakır, Bülent Alkış ve Selen Uçer gibi ünlü isimlerin rol aldığı, Levent Kazak‘ın sahneye koyduğu oyunda, kadınların sosyal yaşantıdaki rolü, izleyicilerin sorgusuna sunulacak.

Dünyaca ünlü yazar Franz Kafka‘ın ‘‘Dava‘‘ isimli eseri de aynı gün Müşfik Kenter Sahnesi‘nde perdelerini açacak.

Turgal Kantürk tarafından sahneye konan oyunda, bilinmeyen bir nedenle bilinmeyen bir yerde sorgulanan bir bankacının başından geçenler izleyiciyle anlatılacak. Oyunda, Edip Saner, Beyti Engin, Aytekin Özen, Orhan Kemal Aydın, Ayşe Demirel, Çetin Etili ve Burak Dur görev alacak.

Aydın Büke‘nin yazdığı, Rıza Murat Göksu‘nun sahneye koyduğu ‘‘Wolfgang ve Lorenzo‘‘ isimli müzikli oyun 22 Şubatta Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası‘nda sahnelenecek. Ünlü besteci Mozart‘ın en çok bilinen eserleri ile sahneye konan oyunda geniş bir oyuncu kadrosu, izleyenlere keyifli anlar yaşatacak.

Engin Gürmen‘in yönettiği ‘‘Düşüş‘‘, 23 Şubatta Kağıthane Sadabat Sahnesi‘nde tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Kemal Bekir‘in kaleminden İttihat ve Terakki‘nin ülkede gerekleştirdiklerinin sonuçlarının anlatıldığı oyunda, Engin Gürmen, Haşmet Zeybek, Defne Gürmen Üstün, Toron Karacaoğlu, Oya Palay ve Melike Altınbaran gibi birçok önemli isim rol alacak.

İsrailli ünlü yazar Ilan Hatsor‘un yazdığı, Taner Barlas‘ın yönettiği ‘‘Maskeliler‘‘ isimli oyun, aynı gün Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi‘nde izlenebilecek.

 Filistinli üç erkek kardeşin, savaş sırasındaki hesaplaşmalarının konu alındığı oyunda Serdar Orçin, Levent Üzümcü ve Mehmet Gürhan rol alacak.

-GÖRSEL SANATLAR-

Kaynak: AA