Sanat camiasında yeni rekor

Osman Hamdi Bey'in “Huzur” adlı tablosu 27 Kasım'da satışa çıkıyor. Türk resim tarihinin en değerli tablolarından biri olmaya aday “Huzur”, 10 milyon dolara da sigortalandı.

Bugünlerde sanat camiası yeni bir rekor beklentisi içinde... Beklentinin kaynağı ise Türk resminin en büyük ustalarından biri olan Osman Hamdi Bey’in “Huzur” adlı tablosu. Politikacı, gazeteci İsmail Cem’in aile koleksiyonunda yer alan ve Osman Hamdi Bey’in bilinen en önemli ilk beş resmi arasında gösterilen bu tablo, 27 Kasım’da satışa çıkıyor. Tablo bu yıl 30. yaşını kutlayan Antik A.Ş.’nin Swissotel’de düzenleyeceği müzayedede yeni alıcısına ulaşacak.

Antik A.Ş., 2004 yılında da Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tablosunu 3.9 milyon dolara satarak bir rekora imza atmıştı. Gözlerin Türk sanatına çevrilmesine neden olan bu tarihi satışta Pera Müzesi ve İstanbul Modern arasında kıyasıya bir mücadele gerçekleşmiş; sonuçta “Kaplumbağa Terbiyecisi”nin sahibi Pera Müzesi olmuştu.

Koleksiyonerler peşinde

27 Kasım’daki müzayedede Osman Hamdi Bey’in 1904 tarihli “Huzur” adlı tablosu, 9 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulacak. Türk resim tarihinin en değerli tablolarından biri olmaya aday “Huzur”, 10 milyon dolara da sigortalandı. Osman Hamdi Bey’in iki feraceli kadını resmettiği bu tablosu için önemli müzelerin, koleksiyonerlerin pey verecekleri düşünülüyor.
Tablonun Osman Hamdi Bey’in özel hayatında da büyük bir önemi var. 110x70 cm boyutuyla sanatçının bilinen en büyük eseri olan tablo Osman Hamdi Bey’in özel hayatındaki huzuru yansıtıyor. Tabloda iki feraceli kadın Eskihisar kalesine doğru günbatımını izlerken görülüyor. 100 yıldır ilk kez müzayedeye çıkacak olan “Huzur”, 1957 yılında İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde düzenlenen sergide izleyiciyle buluşmuştu.
Sanatçının sadece bir feraceli kadın figürünün yer aldığı “İstanbul Hanımefendisi” adlı bir başka tablosu ise 2008 yılında Londra Sotheby’s tarafından satılmıştı. “İstanbul Hanımefendisi”, 6,9 milyon dolara alıcı bularak Osman Hamdi Bey’in rekorunu kırmıştı. Sanatçının en yüksek fiyatlı tablosu olan “İstanbul Hanımefendisi”nin hemen ardından ikinci sırada “Kaplumbağa Terbiyecisi” bulunuyor. Antik A.Ş.’nin “Huzur”u satışının ardından bu sıralamanın değişmesi bekleniyor.

"Cem çok iyi korumuş"

Müzayedeyi yönetecek olan Turgay Artam “Huzur” ile ilgili olarak şunları söylüyor: “1957 yılında ilk kez sergilenen Osman Hamdi Bey’in bu tablosu bilinen, Batılı izleyiciye yönelik tarzıyla özel dünyasına ayırdığı bir üslubun kesiştiği çok nadir bir eseri. İsmail Cem’in ailesi tabloyu çok iyi bir şekilde korumuş; hiç tamir görmemiş. Bu yüzden de aileye teşekkür etmek gerekiyor aslında, böyle bir kültür varlığını bugünlere getirebilmek önemli. Aile özellikle bizi tercih etti. Çünkü ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni de biz satmıştık ve yüksek satış rakamlarına sahibiz. Yurtdışındaki müzelerden çok sayıda katalog talebi var şu anda. Bu eser hangi koleksiyona veya müzeye girerse o koleksiyon çıtayı çok yükseltecektir. Hatırlarsanız daha önce ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin satışıyla birlikte Pera Müzesi açılmadan çok büyük bir reklam yapmıştı. Hala Pera Müzesi denince ilk olarak akla ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ geliyor.”

Sanat camiasında yeni rekor

Şeker Ahmet Paşa tablosu da var...

Antik A.Ş.’nin 27 Kasım’daki müzayedesinde Osman Hamdi Bey’in yanı sıra Türk sanatının usta isimlerini de görüyoruz. Müzayedenin bir diğer rekor fiyatlı tablosu, Türkiye’de ilk resim sergisini açan Şeker Ahmet Paşa’nın “Sonbaharda Orman” adlı eseri. Şeker Ahmet Paşa’nın en verimli dönemini yansıtan bu çalışması 2,5 milyon TL ile müzayedede satışa sunulacak. Manzaraları ile ünlü bir diğer önemli sanatçı Hoca Ali Rıza’nın “Göl Evi” konulu peyzajı 800 bin TL, Süleyman Seyyid’in natürmortu 250 bin TL, Fausto Zonaro’nun İstanbul konulu eseri 500 bin TL, Fabius Brest’in çalışması 500 bin TL ve Felix Ziem’in yapıtı 150 bin TL muhammen bedelle satışa çıkacak. Ayrıca müzayedede hat sanatına yön vermiş isimlerin eserleri de yer alacak. Müzayededeki tüm eserler 27 Kasım’a kadar Antik Palace’da görülebilecek.