Sulama Kooperatif Ve Birliklerine Ödeme Fırsatı

Sulama Kooperatifi ve Sulama Birliklerinin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır yazılı bir açıklama yaptı.

Sulama Kooperatif Ve Birliklerine Ödeme Fırsatı
Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır açıklamasında, "TBMM gündeminde olan ve halkımız arasında Torba Yasa Tasarısı olarak bilinen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısına dahil edilmek üzere AK Parti Milletvekillerinin verdiği ve başından beri benimde takip ettiğim ve desteklediğim "Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatiflerinin borçlarının yapılandırılması önergesi, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilmiştir. Verilen önergede, 1998 ile 2004 yılları arasında Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası finansı ile devletin uygulamış olduğu "Sulama Yönetimi ve Yatırımlarında Katılımcı Özelleştirme Projesi" kapsamında "İşletme ve Bakım Ekipmanlarını Satın Alma ve Hibeden Yararlanma Sözleşmesi" imzalayıp sözleme esasları dışında hareket ederek katılım sözleşmesine aykırılığı tespit edilen sulama kooperatif ve birliklerinin meydana getirdiği zararın devlet tarafından hibe edilen miktarının asıl alacaklarının bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunarak ilk taksit başvuru süresini izleyen aydan başlamak üzere yirmi dört aylık taksitler halinde ödenmesi şartıyla ferilerin tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu alacaklardan maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılmış olan tahsilât red ve iade edilmez. Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve mahkemece hükme bağlanmış ve kesinleşmiş olanlar dahil olmak üzere icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde, davalarından ve icra takiplerinden vazgeçilir. Bu takdirde borçlunun mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretinin ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır.
Önümüzdeki günlerde Tasarının Yasalaşmasıyla birlikte, Dünya Bankası finansmanı ile sağlanan hibe desteği proje kapsamında devlet alacağı haline gelmiş veya kesinleşmiş mahkeme kararıyla da sabit alacakların mevcut ferileri asıl alacağın 4-5 katını bulduğundan, bu alacakların ferilerinin tahsilinden vazgeçilerek bu konumdaki sulama kooperatif ve birliklerine ödeme fırsatı sağlanmış olacaktır" dedi.