'Lamı cimi yok Ağrı'da da olacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Lamı cimi yok. İstanbul'da ne varsa, aynı oranda Ağrı'da da olacak'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Toplu Açılış Töreni'nde vatandaşlara hitap etti.

Ağrı'da açılışını yaptıkları tesislerin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bakınız açık açık söylüyorum. Lami cimi yok. İstanbul'da ne varsa Ağrı'da da o olacak. Ankara'da ne varsa Van'da, Ardahan'da, Iğdır'da da o olacak. 81 Vilayetin tamamı eş zamanlı kalkınacak, büyüyücek ve emin adımlarla geleceğe koşacak. Biz şuanda bunları yapıyor muyuz yapıyoruz. Burada bakın 41 ayrı tesisin açılışını yapıyoruz. Bizim bütün meselemiz derdimiz bu. Biz bu yola çıktığımız günden beri birşey söylüyoruz. Biz size efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik.

"BİZ HİÇ KİMSEYE YARANMAK İÇİN DEĞİL, ÖVGÜYÜ TAKDİRİ SADECE MİLLETTEN ALMAYA GELDİK"

İşte bugünde hizmetkarlığımızın gereğini yapıyoruz. Onun için 41 yatırımın toplu açılışını aslında bunların bir kısmı daha önce bitti fakat yetişemiyoruz. Onun için dedik ki siz açlışını yapın resmi açılışını daha sonra beraber yaparız dedik. Bundan rahatsız olanlar var. Onları biliyorum. Diyorlar ki zaten bunlar çalışıyordu. Tabi çalışıyordu bekletecek halimiz yok. Yaptık başlayın dedik resmi açılışını gelir yaparız dedik.

"AĞRI 84 YIL SONRA HAVALİMANINA KAVUŞTU"

Ağrı kendisine ait bir havalimanına ne zaman kavuştu 84 yıl sonra. Bugün bu açılış töreni ile Ağrı'da ne kadar bölünmüş yol vardı biliyor musunuz? 17 km! 1927'den 2002'ye kadar sadece 17 km yol yapıldı. Biz 2002'den bu yana bunun 13 katı yani 216 km bölünmüş yol yaptık. 25 Senede tek dişi kalmış canavar 8 senede 216 km. Yol medeniyettir. Yolunuz yoksa medeni olmak söz konusu değil. Ağrılı kardeşlerimizi biz bu yola kavuşturduk. Şimdi de havayolunu halkın yolu yaparak biryere geldik.

HAFTADA 7 OLAN İSTANBUL AĞRI HAVAYOLU SEFER SAYISI 11'E ÇIKIYOR

Bir müjde inşallah. Şubat 15'den itibaren 7 gün olan İstanbul Ankara seferleri haftada 11 sefere çıkacak. Aynı şekilde Bakınız Ankara Anadolu Jet'de bu sayıda Ağrı'ya sefer yapacak. Bu bir devrimdir, değişimdir. Üniversite inşaa ediliyor. Bugün bir fakültesini daha açıyoruz. Pistini yeniledik, uzattık modern bir piste kavuştu modern bir kuleye kavuştu. Şimdi iç ve dış hatlarla ilgili kamulaştırma bitti çok modern bir terminal binasına da kavuşacak ihalesi yapılıyor. Ağrıya geldiğinizde diyeceksiniz ki ha bizim AK Parti iktidarından 'Allah razı olsun' gerçekten bize yakışanı yaptılar onu göreeceksiniz ve havaalanından şehre modern bir duble bir yolla geleceksiniz. Değerli kardeşlerim şimdi şu kağızman yolu burayı biz duble yol yapmak istiyoruz. Ben ne diyorum ama bize yardımcı olun. Bu kamulaştırmaları biz ne kadar çabuk yaarsak bilesiniz ki şu bölünmüş yolu dak kağızman caddesini de o kadar çabuk bitiririz. Siz kazanacaksınız.

Bugün İbrahim Çeçen Üniversitesine bir fakülte daha kazandıracağız dedim. Bugün açıyoruz ve kendisine Sayın Çeçen'e teşekkür ediyorum. İnşallah bunu da bir Ağrılı olarak başarıyla bitireceğine inancım tam. Bu vesile ile ben tabi bir başka konuya giriyorum.

Bu adımları süratle atabilmemiz için özellikle bu toplu açılış töreni ile şu havaalanı yatırımıyla yeni havaalanıyla birlikte 32 milyon TL'ye o pisti mal ettik. Bugün Doğubeyazıt Iğdır arasında 23 km bölünmüş yolu da resmi olarak açıyoruz. Havaalanı pisti ve bölünmüş yollar için ulaştırma bakanlığına ve karayolları ekibine teşekkür ediyorum. Bu eserlerin vücut bulmusında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bugün Ağrı'da eğitim alanında da bir dizi açılış yapıyoruz. TOKİ tarafından inşaa edilen 200 öğrencilik pansiyonu, Doğubeyazıtta 100 öğrencilik pansiyon ve spor salonunu yine bugün açıyoruz. Bu eğitim yatırımlarından dolayı Milli Eğitim Bakanımızı, tüm ekibini, TOKİ'yi ve tüm hayırseverlerimizi kutluyor ve kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün TOKİ tarafından yaptırılan 4 sevgi evini açıyoruz.

BÖLÜNMÜŞ YOLLARDAN, KURDUĞUMUZ TESİSLERDEN RAHATSIZ OLUYORLAR

Çok şükür Ağrı değişiyor, Ağrı'nın çehresi değişiyor. Bakınız burada Ağrı Dağı gibi bir harikamız var. 200 Yıl öncesine ait İshakpaşa Sarayı'mız gibi, buz mağarası gibi eşsiz eserlerimiz, Ahmedi Hani gibi gönül insanlarımız var. Soruyorum böyle bir güzel şehire neden turist gelmedi. Her yıl dünyanın beş kıtasından dağcıları kayakçıları bu şehir hak etmiyor mu? Suriye'ye Irak'a bu kadar yakın bir şehir daha fazla yatırımı hak etmiyor mu? Bunlar bugüne kadar neden olmadı. Elimizi vicdanımıza koyalım cevabımızı öyle verelim.

YILLARCA BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMAYAN AĞRI'YI ELİNDEN TUTUP AYAĞA KALDIRDIK

Bunun iki sebebi var Yol yoktu, ulaşım sıkıntılıydı. İkincisi ise Ağrı'nın imajını bozmak için zedelemek için birileri var gücüyle çalışıyordu. Biz Ağrı'da ulaşım sorununu ortadan kaldırdık kaldırıyoruz. Yıllarca çivi dahi çakılmayan Ağrı'nın ellerinden tuttuk yeniden ayağa kaldırıyorum.

İkinci mesele de bir şehre turist gelmesi için yatırımın gelmesi için orada huzur ve istikrar olacak. Ağrı'ya turist gelmesin, yatırım gelmesin, Ağrı zenginleşmesin, esnafı, çiftçisi kazanmasın diye ayak diretenler var. Huzur emniyet güvenlik refah buraya uğramasın diyenler var. Üniversiteden, bölünmüş yollardan, açtığımız yollardan, spor tesislerinden hizmet binalarından rahatsız oluyorlar.

Merhum Hani'nin eserlerini Kürtçe ve Türkçe bastığmız için rahatsız oluyorlar. TRT6'dan rahatsız oluyorlar. Üniversitelerde enstitülerden rahatsız oluyorlar. OHAL'in kalkmasından rahatsız oluyorlar. Bunu hazmedemiyorlar. Biz birlik dedikçe onlar ayrılık diyorlar, biz kardeşlik hukuk dedikçe onlar nifak tohumu ekme gayretine giriyorlar. Kimse kusura bakmasın benim Ağrı'daki vatandaşım tıpkı İstanbul'daki İzmirdeki kardeşim gibi vatandaşım gibi herşeyi görüyor ve çok iyi değerlendiriyor. Kimlerin bu ülkede demokrasi özgürlük için hak hukuk için çabaladığını kimlerin çatışmadan kandan medet umduğunu benim vatandaşım artık çok iyi görüyor.

Benim 81 vilayetteki yeni açıklanan rakamlara göre 74 milyona doğru yaklaşıyor. Artık kimlerin kimlerle ortak iş tuttuğunu görüyor ve biliyoruz. Bizim dilimiz her zaman her zaman samimiyetin dili oldu. Biz Ağrı'da farklı Muğla'da farklı konuşanlardan olmadık. Biz maskeler ardına gizlenenlerden olmadık. Doğu'da konuşup Batı'da çark edenlerden olmadık. Bizim hayallerimiz var. Bizim Ağrı Dağı kadar büyük hedeflerimiz var. Siz destek verdikçe 12 Eylül'de olduğu gibi demokrasiye sahip çıktıkça, hayır dualarınızla bizi destekledikçe Allah şahidimiz olsun ki yorulmadan, usanmadan hizmet üretmeye devam edeceğiz. Türkiye kardeşlikle büyüyecek, Ağrı kardeşlikle büyüyecek. Eksikler yok mu var. Bunları da aşacağız. On yılların adeta bir yüzyılın eksiğini gideriyoruz. Kolay değil ama yapılanlar ortada. Ağrı'ya 8 yılda kazandırdıklarımızı hatırlatmak isterim çok kısa olarak;

EĞİTİM YOLUNDA HER ZAMAN GENÇLİĞİMİZİN YANINDAYIZ

2230 Derslik kazandırdık, bunlar yoktu. Okullarımıza 5800 adet bilgisayar gönderdik. Bilişim teknolojisi sınıflarını kurduk. 2007'de Ağrı İbrahim Çeçen üniversitesini kurduk. 750 Kapasiteli yurt projemiz var inşallah bu yurdumuzu tamamlanıyor. Kredi ve Burs miktarını 2002'ye göre yüzde 433 oranında arttırarak 240 TL'ye yükselttik. Mastır öğrencilerine ayda 480 doktora öğrencilerine 720 TL veriyoruz. İlim yolunda, eğitim yolunda gençliğimizin her zaman yanındayız.

İlk ve ortaöğretimde, sosyal güvencesi olmayan ailelere erkek çocuğuna ayda 30 TL, kız çocuğuna bakın bir izahta bulunuyorum sen hakkını bilmiyorsan hangi şartlarda bu hakka sahip olduğunu bilmiyorsan ben ne yapayım? Sosyal güvencesi olmayan aileler kaymakamlığa müracaatını yapar durumunu bildirir, İlköğretimde ise erkek öğrenciye bu yılbaşı itibari ile 30 TL veriyoruz, kız çocuğuna 35 TL veriyoruz. Aynı şekilde ortaöğretimdeki erkek öğrencilere ayda 45 TL, kız çocuklarına 55 TL veriyoruz. Kızlara daha fazla erkeklere daha az. Eğer sosyal güvence yoksa bunu kaç çocuğunuz olursa olsun veriyoruz.

130 MİLYON SAĞLIK HARCAMASI YAPTIK

Sağlıkta istediğiniz hastaneye gidebiliyor musunuz? İstediğiniz eczaneden ilaçlarınızı alıyor musunuz? Artık ailelerinizin doktoru var mı? Ağrıya 130 trilyon sağlık harcaması yaptık. Yıllık harcama bu. Yapımına bizden önce başlanan Ağrı Devlet Hastanesi, Eleşkirt, Diyadin Devlet Hastanesini biz tamamladık hizmete açtık. 5 Adet sağlık ocağının yapımına biz başladık bitirdik hizmete açtık. Patnos'lu kardeşlerime sesleniyorum diyor ki Tugay gidiyor. Burada sadece Kara Kuvvetleri ile Jandarma bir değişiklik yapıyor. Onun yerine Jandarma gelecek. Asker gitmiyor buradan yani. Patnos Devlet Hastanesi'nin son rutuşlarını yapıyoruz. İnşallah bu hastaneleri de en geç 2-3 ay içinde hizmete açacağız. 2002'de Ağrı'da 9 tane diyaliz cihazı vardı. Bu sayı şimdi 35 oldu. Ağrı'da devlet hastanesi uzman hekim oda sayısı 11 idi şimdi bu rakam 119 oldu. Bugün havaambulansı ile taşınan hasta sayısı 10 binin üzerine çıktı. Biz sizler için varız. Sizin hizmetkarınızız.

HEDEFİMİZ 7 BİN 383 KONUT YAPMAK

Doğubeyazıt Adalet Sarayı'nı açtık, Patnos devam ediyor. 2365 konutunda yapımı devam ediyor. Bütün projelerimiz tamamlandığında Ağrı'da toplam 7 bin 383 konut yapacağız bunu hedefliyoruz. 2002 Yılına kadar Ağrı'da çiftçi kardeşlerimizin semtine dahi uğranmıyordu. 2003-2010 Yılları arasında Ağrı'da 392 milyon TL destek verdik. Ağrı'da çiftçilerimize 48 milyon mazot 35 trilyon kimyevi gübre desteği verdik. Hayvancılık desteğine gelince 583 bin TL destek verilirken biz 2010 yılında 16 artışla 9.2 milyon TL hayvancılık desteği verdik. Ayrıca Ağrı'da toplamda 103 trilyon hayvancılık desteğini şu 8 yılda verdik. DSİ aracılığı ile Ağrı Yazıcı Barajı'ını 2008 Aralık ayında hizmete açtık. Bunu bu yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Çok daha fazlasını yapacağız. Ağrı'nın çehresini değiştirmeye devam edeceğiz. Ben bugn özellikle açılışını yaptığımız 41 eserin Ağrı'ya Ağrı'lı kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum.

Bu kış soğuğunda sıcacık gönüllerinizde bizleri misafir ettiğiniz için teşekkür ederim. Soğuk demediniz, yağmur demediniz bizlerle beraber buraya geldiniz. Allah yar ve yardımcımız olsun, hepinizi muhabbetle selamlıyorum."