Bakan Günay, 2 bin 500 yıllık lahitte incemelerde bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan yaklaşık 2 bin 500 yıllık lahit mezarda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.



Milas ilçesindeki Uzunyuva Anıt mezarına Muğla Valisi Fatih Şahin, Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Muğla Garnizon Komutanı Albay Fevzi Kurşun, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve daire müdürleri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas açık hava müzesi olarak projelendirilen Karia Kralı Hakatemnos’a ait lahit mezarın bulunduğu Menandros anıtı hakkında, kazı başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ve diğer arkeologlardan bilgi aldı. Bakan Günay, yaptığı açıklamada, arkeolojik alan çevresinde çalıştıklarını belirterek, bakanlık ve yerel birimler ile konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.
Günay, “Şu anda bildiklerimizin ötesinde geniş bir anıtsal yapı ile çevresinde belki başka yapıtlar ile karşılaşacağımızı umuyoruz. Tabi ki bu lahit ve çevresinde alıp götürülmüş ne var bunların da tespiti için çalışmalara başladık. Ve birkaç yıl önce Denizli Müzesi‘ne alınmış bulunan bazı eserlerin bu lahitten çıkarıldığını, bilimsel bir rapor sonucunda karara vardık. Bunları şimdi Milas Müzesi‘ne getirdik ve özenle korumaya çalışacağız.” dedi.

Lahitin içindeki yan teraslarda, hereklerde, duvarlarda alınıp piyasaya sürüldüğü ve bir biçimde Denizli Müzesi‘ne akıl gösterip daha önce de kayıtlarına aldığı eserler olduğunu ifade eden Günay, “Gerçekten lahitin üstündeki kabartmalara baktığınız zaman, lahtin yüzündeki kabartmalarla buradaki figürlerden bazılarının uyduğunu görüyoruz. Karia Kralı Mausolos‘un babası Hekatomnos diye nitelendirilen kişinin yüzüyle buradaki figürler birebir tutuyor. Burada 7 tane heykelcik var. Ayrıca, törenlerde ancak çok yüksek düzeyli kişilerin kullanabildiği üzerinde heykel kabartmaları olan dizlikler var. Ziynet eşyaları var, bütün bunlar bu lahitten çıkarılmış olduğu kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.

İngiltere‘de takip ettikleri bir gerdanlık tacın satışının durdurulduğunu kaydeden Bakan Günay, “Onun üzerindeki tüm figürler buradaki lahitteki buluntular ile bire bir örtüşüyor. Başsavcılığımız, bu konuda elimizdeki bütün bilgileri İngilizce nüshaları ile İngiltere‘deki ilgili makamlara iletti. Bir bilirkişi raporu çerçevesinde zaten oradaki satış durduruldu. Onu da Türkiye‘ye intikal ettireceğimizi tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Günay, bu lahitte buna benzer başka objelerin olduğunu ve şu anda onları da tespiti için çalıştıklarını belirtti. Bakan Günay, şöyle dedi: “Şu anda 3.5 milyon TL üzerinde bir kamulaştırma çalışmaları var. Biz buradaki 32 yapıda kamulaştırma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Gördüğünüz alanda yeni çalışma var. Arkadaşlar mevcut durumu belgeliyorlar. Yapılacak olan kazı ve koruma resatorasyon çalışmaları ile ilgili bir proje var. Burayı çok önemsiyorum. Arkeoloji tarihinin özel keşiflerinden birisi ile yüzyüze olduğumuzu düşünüyorum. Bu malzemelerin müzeye intikali gösteriyor ki bu işi defineciler onlara bilimsel ve ekonomik destek veren şebekeler bizden önce 2006-2007 tarihlerinde bulmuşlar. Ama bizde en azından lahitin yüzündeki emsalsiz kabartmalara dokunulmadan, tahrip edilmeden ulaştık. Hızla çalışmaya başladık. Ben buradaki lahitin kendisini bilimsel ölçütler içerisinde açılması ve topluma sunulması ile birlikte sadece Milas, Muğla, Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde bir teşhir alanına, bir arkeolojik açık ve kapalı müze alanına kavuşacağımızı umut ediyorum.”