Rusya ile Abhazya arasında gayrimenkul gerginliği

Gürcistan'ın özerk bölgesi Abhazya ile Rusya arasında özel mülkiyet sorunu yaşanıyor. Abhazlar, bölge tatil yerlerinin Rus işadamlarının eline geç

Gürcistan'ın özerk bölgesi Abhazya ile Rusya arasında özel mülkiyet sorunu yaşanıyor. Abhazlar, bölge tatil yerlerinin Rus işadamlarının eline geçmesinden endişe ediyor.

Rusya Nezavisimaya Gazeta gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Moskova ve Abhazya arasında özel mülkiyet konusunda gerginliğin yaşandığını doğruladı. Rusya vatandaşları tarafından Abhazya'da satın alınan emlak ve özellikle turizm tesisleri sorun oluşturuyor. Abhaz haber ajansı Apsnıpress'de yayınlanan haberde, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba'nın bölgedeki Rus vatandaşların mülkiyet haklarıyla ilgili Moskova'nın gönderdiği öneriyi geri çevirdiği belirtildi.

Belgede Rusya Federasyonu vatandaşlarının Abhazya'da mülkiyet haklarının yeniden oluşturulmasıyla ilgili ikili komisyonun çalışmalarını içerdiği ifade ediliyor.

RUS UZMAN: ABHAZYA MÜSTEMLEKE OLMAK İSTEMİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Carnegy Moskova Araştırma Merkezi'den Aleksey Malaşenko, "Bu gelişmeler bekleniyordu. Bizimkiler Abhazya'da çok şeyi satın aldı. Ev ve daire satın alındı. Bazı milletvekilleri plaj satın aldı. Çünkü; Abhazya'nın bağımsızlığının tanındığı günlerde tüm bunlar kuruş değerinde idi. Bağımsızlıktan sonra ise hukuki işlemlerin süreci başlayınca Abhazlar tutuştu. Bağımsızlık dışında ellerinde hiçbir şey kalmayacak. Ruslar her şeyi satın aldı. Dolayısıyla Abhazya müstemleke olmak istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kommersant Vlast dergisine konuyla ilgili demeç veren Abhazyalı siyaset uzmanı İnal Haşig ise Rusya'ya giderek daha fazla bağımlı hale geldiklerini iddia etti. Abhaz-Gürcü sınırının Rus askerleri tarafından korunduğuna da değinen Haşig, "Bugün sınırımızı sadece Rus askerleri koruyor. Tüm sınır onların hukuki yetkisinde. Hatta Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş bile, Moskova'nın onayı olmadan sınır karakolunu ziyaret edemez." dedi.