MHP Giresun İl Başkanı'ndan Tunceli Valisi Taşkesen'e 'Osman Ağa' tepkisi

MHP Giresun İl Başkanı Orhan Erzurum, "Osman Ağa'nın katil olduğuna dair elde tek somut delil olmadığı halde Sayın Vali'nin bu şekilde beyanda bulunmu

MHP Giresun İl Başkanı Orhan Erzurum, "Osman Ağa'nın katil olduğuna dair elde tek somut delil olmadığı halde Sayın Vali'nin bu şekilde beyanda bulunmuş olması bir talihsizliktir." dedi.

Erzurum, yaptığı yazılı açıklamada, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen'in bir gazetede yer alan demecinde, Topal Osman Ağa ile ilgili söylemlerinin yer aldığını hatırlattı. Vali Taşkesen'in, "Bu ülkede Mustafa Kemal Atatürk'ün Muhafız Alayı Komutanlığı'nı yaparken bir milletvekilini öldürüp güvenlik güçlerine teslim olmayıp hükümete başkaldıran Topal Osman'ın heykeli Giresun'a dikiliyorsa, Seyit Rıza gibi manevi bir liderin heykeli de Tunceli'ye dikilebilmeli" sözlerinin gazetede yer aldığını vurgulayan Erzurum, Taşkesen'in açıklamasını vahim olarak değerlendirdi.

Atatürk'ün canını emanet ettiği milli mücadele kahramanı Topal Osman ile Türkiye Cumhuriyeti'ne başkaldıran Seyit Rıza'nın eşdeğerde tutulmasına tepki gösteren Erzurum, "Birinci Dünya Savaşı sonrasında ordularımızın silahlarına 30 Ekim 1918 tarihinde Rauf Orbay başkanlığındaki bir heyetçe imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile el konulmuşken, Osman Ağa 42 yere telgraf çekerek 'Bağımsızlık Savaşı'nı başlatan ilk Kuvay-i Milliyeci olduğu unutulmamalıdır. Osman Ağa'nın katil olduğuna dair elde tek somut delil olmadığı halde sayın valinin bu şekilde beyanda bulunmuş olması bir talihsizliktir. Eğer Giresun Valiliği zamanında bu konuda bir bilgi yada somut belge sahibi ise bunu da kamuoyuna derhal açıklamalıdır." ifadelerine yer verdi.

"Osman Ağa cephe cephe gezerken Seyit Rıza Tunceli'de normal yaşantısını devam ettiriyordu." diyen Erzurum, açıklamasında şunları aktardı: "Osman Ağa komutasındaki 47. Giresun Alayı Nisan-Haziran 1921 arasında Sivas'ın doğusunda Zara-Refahiye-Tunceli üçgeninde bölücü Koçgiri isyanını bastırdıktan sonra doğru Sakarya Cephesi'ne giderken Seyit Rıza isyancılara destek veriyordu. İsyanın elebaşları cezalandırıldıktan sonra, Seyit Rıza ve adamları bu cezaların affedilmesi için Erzincan-Kemah-Eğin'e saldırılar düzenliyordu. Osman Ağa ise Sakarya Cephesi'nde Yunanlılara karşı savaşıyordu. Bu gerçekleri Vali Taşkesen'in göz ardı ederek beyanda bulunmuş olması bir başka talihsizliktir. Bu ülkenin kurulmasında en önemli milis güç olan Osman Ağa ile Seyit Rıza'nın kıyaslanmış olması ise büyük bir aymazlıktır."

Erzurum, başta siyasi partiler olmak üzere Giresun'daki bütün sivil toplum örgütlerini konuya duyarsız kalmamalarını isteyerek, "Bugün Osman Ağa'ya saldırılıyorsa yarın sırada Mustafa Kemal Atatürk vardır. Ayrılıkçı Kürtlere açılım yaptıktan sonra referandum öncesi Dersim açılımını gerçekleştiren siyasi iradeye destek amaçlı yapıldığı varsayılan bu tür açıklamalar bin yıllık kardeşliğimizi bozmaya yönelik söylemlerden öteye geçmemiştir." dedi.