Pakistan'da yeni sel tehdidi

Pakistan'da 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor. Yetkililer, İndus Neh

Pakistan'da 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor. Yetkililer, İndus Nehri'nin yükselmesiyle bölgede onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığını belirtti. Son 24 saat içerisinde 150 bin Pakistanlı ise canlarını kurtarmak için yüksek kesimlere doğru kaçtı. Sindh eyaletinde şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı.

Yetkililer, sel sularının Arap Denizi'ne ulaşmasıyla birkaç gün içerisinde su seviyesinin düşeceğini tahmin ediyor. Fakat evlerini, hayvanlarını ve ekinleri halk her şeye muhtaç. En az 6 milyon insanın evsiz kaldığı felaketin milyarlarca dolarlık hasara neden olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, Pakistan'a 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. 1 milyon insanın kalabileceği çadırlar dağıtıldı, 2,5 milyon kişinin de yakında çadırlarına kavuşacağı bildirildi. Şimdiye kadar 38 bin kişinin ishal hastalığına yakalandığı ve en az 1 kişinin koleraya yakalandığı belirtildi. Salgın hastalıkların yayılması halinde bin 600 kişinin hayatını kaybettiği felaketteki can kayıplarının da artmasından endişe ediliyor.

Dağıtılan çadırların altına sığınan aileler, en önemli ihtiyaçlarının içme suyu olduğunu söylüyor. Novşera bölgesinde dört küçük çocuğuyla birlikte mağdur durumda olan Gül Mina, sel sularından içmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Selzede Muahmmed Tahir ise yüksek kesimlerde akrabaları olanların buralara sığındığını, diğerlerinin ise başlarını sokacak çadır beklediğini söylüyor