Darbeye teşebbüs suçundan haklarında 20 yıl hapis isteniyor

Balyoz iddianamesinde kuvvet komutanları İbrahim Fırtına, Özden Örnek ile eski 1. Ordu komutanları Çetin Doğan ve Ergun Saygun hakkında 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezas...

 

Balyoz iddianamesinde kuvvet komutanları İbrahim Fırtına , Özden Örnek ile eski 1 . Ordu komutanları Çetin Doğan ve Ergun Saygun hakkında " ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası " talep edildi . Ancak savcılar , suç konusu eylemlerin teşebbüs aşamasında kaldığını belirterek , ' eksik teşebbüs ' hükümlerinin uygulanarak 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi .

İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi , Balyoz darbe planı iddianamesini incelemeye başladı . Çetin Doğan ' ın bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede " İrtica Eylem Planı " belgesinde imzası bulunan Albay Dursun Çiçek ' in de yer aldığı öğrenildi . Alınan bilgilere göre , eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ' le birlikte 196 emekli ve muvazzaf subay hakkında hazırlanan iddianame 968 sayfadan oluşuyor . Camilerin bombalanması gibi kanlı eylemleri içeren planın teşebbüs aşamasında kaldığını belirten savcılar , şüpheliler hakkında ' eksik teşebbüs ' hükümlerinin uygulanmasını istedi . 196 şüpheli için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi .
' Balyoz " kod isimli darbe planının 2002-2003 yıllarında hazırlandığı yönünde iddia olduğu için bu tarihte uygulamada olan 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu ' nun " Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek " şeklinde düzenlenmiş 147 . maddesi iddianamede sevk maddesi olarak yer aldı . Buna göre sanıklar hakkında " ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası " talep edildi . Ancak savcılar suç konusu eylemlerin teşebbüs aşamasında kaldığını belirterek , yine eski TCK ' nın 61/1 ' de düzenlenen ' eksik teşebbüs ' hükümlerinin uygulanarak 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi .
Camilerin bombalanması , Türk jetlerinin düşürülmesi gibi kanlı planların yer aldığı " Balyoz Güvenlik Harekat Planı " isimli belge 20 Ocak 2010 ' da Taraf Gazetesi ' nde yayımlandı . Haberin yayımlanmasının hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı . Cumhuriyet savcıları Mehmet Ergül , Murat Yönder , Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından yürütülen soruşturma 6 ayda tamamlandı . Muvazzaf ve emekli 196 askerin şüpheli olarak yer aldığı iddianame önceki gün İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ne gönderildi . 183 ek delil klasörü bulunan iddianamede 1 . Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan bir numaralı şüpheli , eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek iki numaralı , eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına üç ve Ergin Saygun dört numaralı şüpheli olarak yer alıyor .
İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde Ergenekon davasında yargılanan ve " İrtica ile Mücadele Eylem Planı " belgesinde imzası bulunan Albay Dursun Çiçek de iddianamede şüpheli olarak yer aldı . Zafer Başkurt başkanlığındaki mahkeme heyeti 15 gün içerisinde incelemesini tamamlayarak iddianameyi kabul ya da ret yönünde karar verecek . İddianamenin kabul edilmesi halinde kuvvet komutanlarının aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına başlanacak .
Hükümeti ortadan kaldırmayı hedefleyen Balyoz adlı darbe planında insanın kanını donduran eylemler öngörülüyor . 5 bin sayfalık darbe planı içerisinde Fatih ve Beyazıt camilerinin en kalabalık olduğu cuma namazı sırasında bombalanması , cübbeli ajanlara askerî hava müzesinin bastırılması , Türk jet uçağının düşürülerek pilotun şehit edilmesinin ardından Yunanistan ' ın tahrik edilmesi gibi eylemler yer alıyor .
Ayrıca Çarşaf , Sakal , Suga ve Oraj başlıklı eylem planlarının da hazırlandığı iddia ediliyor . Soruşturma süresince terör örgütü El Kaide ' nin İstanbul ' da gerçekleştirdiği sinagog ve konsolosluk binalarına yapılan saldırılarla ilgili sorgulamalar da gündeme geldi . Bu konunun da iddianamede yer alması bekleniyor . Balyoz Planı soruşturması kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ' nün hazırladığı raporun iddianameye girdiği belirtiliyor .
Edinilen bilgilere göre bu raporda 1 . Ordu Karargahı ' ndaki bilgisayarlardan çıktığı tespit edilen Balyoz Güvenlik Harekat Planı ' nın ' Hazırlık ' , ' Uygun Ortamın Hazırlanması ' , ' İcra ' ve ' Yeniden Yapılanma ' olmak üzere 4 aşamadan oluştuğu anlatılıyor . Planın ' Hazırlık ' aşamasındaki ' sızma ' planında çok sayıda asker ile sivilin sağ ve sol terör örgütlerine sızdığı ve örgütlerin istenilen eylemleri yapmaya yönlendirildiği ifade ediliyor . Raporda " Darbenin terör örgütlerine ' sızma ' ekibinde 800 sivilin ismine rastlandı . Bu isimler istenilen eylemleri yaptırmak için örgütlere sızdırıldı . " tespitinin yapıldığı dile getiriliyor . İddianameye girdiği öğrenilen raporda sözü edilen 800 kişiden 200 ' ünün PKK ve El Kaide gibi ' kullanılacak ' örgütlere sızdığı belirtiliyor . El Kaide ve PKK ' nın düzenleyeceği eylemlerin ardından sıkıyönetimin ilan edilmesinin öngörüldüğü ifade ediliyor .
İddianamede , TÜBİTAK ' ın Balyoz planının yer aldığı CD ' lerle ilgili " sahtecilik olmadığı ' yönündeki raporunun da yer aldığı vurgulanıyor .

Zaman