Cindoruk'a rağmen evet

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, referandum konusunda yöneticiler ve parti tabanıyla ter düştü.

Cindoruk'a rağmen evet
Referandumda 'hayır' diyeceklerini açıklayan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, hem bazı yöneticilerle hem de parti tabanıyla ters düştü.

Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, 'evet' diyeceğini belirtirken, eski Genel Başkan Süleyman Soylu da, Anadolu'yu turlayarak 'evet' oyu isteyeceğini açıklamıştı.

DP'nin asıl omurgasını oluşturan taşra teşkilatları da Soylu gibi düşünüyor. Cindoruk pazartesi günü il başkanlarıyla bir araya gelmeye hazırlanırken, teşkilatın eski yöneticileri yönetime tepki gösteriyor. Darbelerden en çok çeken siyasî gelenek olarak DP'nin 'hayır' cephesinde yer alamayacağının altını çiziyorlar. Bunlar arasında Ankara, Malatya, Trabzon, Balıkesir gibi illerin eski başkanları ile eski DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Subaşı, eski Yüksek Haysiyet Divanı üyesi Uğur Kızılca da yer alıyor.

Tabana hakimiyeti hâlâ devam eden eski il başkanları, kendi bölgelerindeki partililerin büyük ölçüde 'evet' oyu kullanacağını aktarıyor. Aktif yöneticilik yapmasalar da bulundukları il, ilçe ve köylerde referanduma 'evet' kampanyası yürüttüklerini belirtiyorlar.

Eski Malatya İl Başkanı Erdal Altunkaya genel başkanlık seçimlerinde Hüsamettin Cindoruk'u destekleyenlerden. Ancak referandum için, "Bizi Cindoruk değil Malatya halkı bağlar. Halka rağmen siyaset bitmiştir. Bu nedenle de 'evet' diyeceğiz." diyor. Eski Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı ve DP Üyesi Hasan Subaşı, özellikle yargıdaki reformlara dikkat çekerek Cindoruk'un tavrına anlam veremediğini söylüyor.

Subaşı, "Evet diyeceğim çünkü mevcut Anayasa toplumu bir cendere gibi sıkmaktadır. Asker kişilerin sivil yargı denetimine alınması askerin saygınlığını artırır. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarına itiraz yollarının açık olması önemlidir. Cindoruk'un 'hayır' oyunun içime sinmediğini söyleyebilirim." şeklinde konuşuyor.

Eski Yüksek Haysiyet Divanı (YHD) Üyesi Uğur Kızılca, mevcut yönetimin Adnan Menderes'in misyonundan oldukça uzaklaştığı tespitinde bulunarak, "Anayasa paketi gayet demokratik. Yapılan tüm değişikliklerin arkasındayız." açıklamasını yapıyor. DP'nin 29 Mart 2009'daki yerel seçimlerinde Muğla Belediye başkan adayı olan Yusuf Kayacık da referandumda, 'evet' oyu kullanacak partililer arasında. "Çünkü ben demokrasiden, yenileşmeden yana bir insanım." ifadesini kullanıyor. Bir yerlerden başlanması gerektiğini söyleyen eski Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Tahir Alan, getirilen düzenlemelerin bugünden daha müspet olacağı düşüncesinde.

Alan, "Eksikler var diye getirilenleri de reddetmek olmaz." sözleriyle referandumda kullanacağı oyun rengini belli ediyor. Eski Trabzon İl Başkanı Süleyman Aydoğdu da Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşmesi için 'evet' diyeceğini ilan ediyor. Aydoğdu, "Demokrat Parti mensubu olarak böyle bir referandumda bizim 'hayır' dememiz mümkün değil." yaklaşımını sergiliyor. Eski Balıkesir İl Başkanı Mesut Akbıyık'ın görüşleri de aynı yönde. Anayasa değişikliğini 'tulumbaya verilen ilk su' gibi gördüğünü söylüyor ve bu yüzden oylarının 'binlerce kez evet' olacağını ifade ediyor.

Eski Ankara İl Başkanı Orhan Ünsal, "Cindoruk her ne kadar 'hayır' dese de gerçek demokratlar ve özellikle merkez sağın yükünü çekmiş insanların bu anayasaya 'evet' vereceği düşüncesindeyim." görüşünü dile getiriyor. Eski Kırıkkale İl Başkanı Adem Tonga ise 28 Şubat sürecindeki tasfiyeyi hatırlatıyor. O dönemin mağdurları olarak referandumda 'hayır' diyemeyeceklerini belirterek, "Taban Cindoruk gibi düşünmüyor. Biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz." bilgisini veriyor. Bu düşünce sadece Trakya teşkilatında değil Akdeniz'de de geçerli. Eski Mersin İl Başkanı Kamil Akçay, "DP'ye yakışan, darbecilerin anayasasına son verecek 'evet' oyunu kullanmak." sözleriyle bunu ortaya koyuyor. Doğu'da da durum farklı değil. Eski Muş İl Başkanı İbrahim Avcı, DP'nin 2007 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tavrını hatırlatıyor ve parti yöneticilerinin bu referandumda da aynı hataya düştüğünü savunuyor.

Taban olarak bu yanlışa ortak olamayacaklarının altını çizen Avcı, 'hayır' kararını sert bir dille eleştiriyor: "Partiye yazık ettiler, ihanet ettiler. 367'den sonra ikinci yanlış yapılıyor. Geçmişe yönelik çalışmalarımız heba oluyor. Ama biz 'evet' diyeceğiz. Muş'ta merkezdeki halkın eğilimi 'evet'.

DP'de ilk referandum istifası

DP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Sedat Sağan, Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'un 'hayır' kararına tepki göstererek partideki görevinden istifa etti. Bir basın toplantısı düzenleyerek kararını açıklayan Sağan, "Merhum liderimiz Adnan Menderes'in asıldığı 16-17 Eylül günlerini bayram ilan eden, eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın da bulunduğu 'hayır' cephesinde yer almak, Demokrat Parti misyonuna ihanettir." dedi. Sağan, 31 kişilik yönetim kurulunun da istifa ettiğini bildirdi