Roza Otunbayeva görevine başladı

Kırgızistan'da referandum yoluyla cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenen geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, yemin ederek görevine başladı.

  Kırgızistan ' da referandum yoluyla cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenen geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva , yemin ederek görevine başladı . Bişkek Konser Salonunda düzenlenen törende Kırgızistan Merkez SeçimKomisyonu Başkanı Akılbek Sariyev , seçildiğine ilişkin mazbatasını verdiği Otunbayeva ' yı Kırgızistan Cumhurbaşkanı ilan etti .

27 Haziran ' daki referandumda kabul edilen yeni anayasaya el basanOtunbeyeva da , Kırgızistan devleti ve halkın refahı için dürüst , şeffaf ve açık olacağına , ülkenin çıkarlarını koruyacağına , yasaları gözetleyeceğine , demokratik ilkeleri izleyeceğine dair yemin etti .

Kırgızistan Milli Marşı ' nın okunmasının ardından da bir konuşma yapan Otunbayeva , " Kırgızistan halkının , 5 yıl içinde 2 devrim yaşamasından büyük dersalması gerektiğini " , 7 Nisan ' da kutsal bir hedef için canını veren 86 kahramanın isimlerinin asla unutulmayacağını belirtti .

Cumhurbaşkanı Otunbayeva ülkenin güneyindeki trajik olaylara değinerek , " Ne yazık ki , Oş ve Celalabad eyaletlerinde kara güçler yüzünden suçsuz insanlar öldü . Biz güçlü ve sabırlı olmalıyız . Yakınını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum . Allah yardımcınız olsun . Devlet olarak yaraların çabuk sarılmasında büyük çaba sarf edeceğine söz veriyorum . Evi olmayanlara kışa kadar mutlaka ev yapılacak . Biz kardeş halklarıyız . Bu ' Alatoo ' topraklarında birlik içinde yaşamak bizim kaderimizdir " dedi .

Davutoğlu da katıldı

Yaklaşık yarım saat süren cumhurbaşkanlığı yemin törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun yanı sıra , geçici yönetimin yetkilileri , yerel ve kamu yöneticileri , yazarlar ve bilim adamları , yabancı devletlerin büyükelçileri vemisyon şefleri katıldı .

Roza Otunbayeva kimdir?

Roza Otunbayeva 23 Ağustos 1950 ' de Bişkek ' te doğdu . İlk , orta ve liseyi Oş kentinde bitirdi . Rusya ' nın Moskova Devlet Üniversitesi ( MGU ) Felsefe Fakültesi mezunu olan Otunbayeva , yüksek lisansını da aynı üniversitede yaptı .

Otunbayeva , 1981-1986 yılları arasında Kırgızistan ' ın Frunze kentinde , Lenin bölgesi Komünist Partisi Sekreter Yardımcılığı , 1986-1989 yıllarında Kırgızistan Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu .

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist Partisi ' nde ( KPSS ) üstgörevlerinde bulunan Otunbayeva , 1986 yılında Bakanlar Kurulu Başkan Vekili , 1986-1989 yılları arasında ise Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı .

1989 ile 1992 yılları arasında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı ' nda üst düzey görevlerde bulunan Otunbayeva , Sovyetler ' in UNESCO temsilcisi olarak çalıştı .

Kırgızistan ' ın bağımsızlığından sonra 1992 yılında ABD ve Kanada ' da Kırgızistan ; ın ilk büyükelçiliğini açan ve bu ülkelerde 2 yıl süreyle büyükelçi olan Otunbayeva , ülkesinde 1994 ile 1997 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı .

Otunbayeva 1997 ile 2002 yılları arasında Kırgızistan ; ın İngiltere ' dekiBüyükelçisi olarak görev yaptı , Londra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ' nda ( EBRD ) üst düzey görevlerde bulundu . 2002-2004 yılları arasında BM ' nin Gürcistan ve Abhazya bölgelerindensorumlu genel sekreter yardımcılığı görevini yürüten Otunbayeva , Kırgızistan ' a dönerek siyasette aktif rol almaya başladı .

Kasım 2004 ; te Ata Yurdu adlı siyasi hareketin asbaşkanı olan Otunbayeva , Kurmanbek Bakiyev ile birlikte hareket ederek ülkenin ilk devlet başkanı Askar Akayev ; in 24 Mart 2005 ; te iktidardan uzaklaştırılmasında rol oynadı .

Bakiyev ; in iktidarı döneminde 2005 yılının Mart-Eylül ayları arasındageçici Dışişleri Bakanlığı görevini yapan Otunbayeva , Akayev döneminde seçilen meclisin güvensizlik oyu sonucu bakanlık görevinden uzaklaştırıldı . Otunbayeva , 2007 yılında Sosyal Demokrat Partisi ; nin ( SDP ) başkan yardımcılığına gelirken , 2007 ' deki meclis seçimlerinde partinin listesinden meclise girdi .

Mecliste Bakiyev yönetimine muhalefet yapan Otunbayeva , 2009 yılında mecliste 11 sandalyeye sahip partinin liderliğine getirildi . Otunbayeva , Bakiyev ; in politikalarını eleştiren meclis dışındaki parti liderleriyle , Muhalif Halk Hareketi çatısı altında biraraya gelerek , 17 Mart 2010 ' da Bişkek ' te halk kurultayı yaptı .

Otunbayeva ' nın başında bulunduğu bu hareketin , ülkenin diğer bölgelerinde kurultay yapma kararının ardından , 6 Nisan tarihinde Talas kentinde yapılan toplantıya güvenlik güçleri izin vermedi . Çıkan kargaşa sonucu Otunbayeva hariç , muhalefetin tüm liderleri 7 Nisan gecesi evlerinden gözaltına alındı .

Aynı günliderlerini kurtarmak için başkentte toplanan binlerce muhalif gösterici , meclisve devlet başkanlığı sarayını ele geçirerek , liderlerini kurtardı . Memleketi Celalabad eyaletindeki Teyyit köyündeki baba evine sığınan Bakiyev , ülkeyi terkederek istifa etti .

Bişkek ' te kurulan geçici hükümetin başına Roza Otunbayeva getirildi . İngilizce , Almanca , Fransızca ve Rusça bilen Otunbayeva , iki çocuk annesi .

CNN Türk