Otunbayeva, yarın resmen göreve başlayacak

Kırgızistan Geçici Cumhurbaşkanlığına atanması referandum yoluyla onaylanan Roza Otunbayeva, yarın düzenlenecek tören ile resmen görevine başlayacak. Kırgızistan'ı...

 

Kırgızistan Geçici Cumhurbaşkanlığına atanması referandum yoluyla onaylanan Roza Otunbayeva , yarın düzenlenecek tören ile resmen görevine başlayacak .

Kırgızistan ' ın üçüncü devlet başkanı olacak Otunbayeva , geçici hükümet tarafından 2011 yılının sonuna kadar devlet başkanı görevini yürütülmesi kararlaştırılmıştı . Referandum yoluyla onaylanan Otunbayeva , seçim ile yapılacak yeni devlet başkanı görevine kadar ülkenin devlet başkanlığı görevini yürütecek . Ülkede referandumla kabul edilen Anayasası ' nın yeni taslağına göre , 2011 yılında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminde , Otunbayava aday olamayacak .
OTUNBAYEVA KİMDİR?
23 Ağustos 1950 doğumlu Roza Otunbayeva , 1972 yılında Moskova Devlet Üniversitesi ( MGU ) Felsefe Fakültesini bitirdi . Aynı üniversitede yüksek tahsil gören Otunbayeva , stajını Almanya ' da devam ettirdi . 1975 yılında felsefe ilmi doktoru olan Otunbayeva , meslek hayatını Kırgız Devlet Üniversitesi ' nde başladı . 1981 yılında siyasi hayata atılan Otunbayeva , Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetin Komünist Partisi ' nde ( KPSS ) üst görevlerinde bulundu . 1986 yılında Bakanlar Kurulu Başkan Vekili , 1986-1989 yılları arasında ise Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı . 1989 ile 1992 yılları arasında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı ' nda üst düzey görevlerde bulunan Otunbayeva , Sovyetlerin UNESCO temsilcisi olarak çalıştı . Kırgızistan ' ın bağımsızlığından sonra 1992-1994 yılları arasında ABD ve Kanada Büyükelçisi olarak çalışan Otunbayeva , 1997 yılına kadar dışişleri bakanı olarak görev aldı . Otunbayev , a 1997 yılında İngiltere Büyükelçisi olarak da görev yaptı . 2002-2004 yılları arasında BM ' nin Gürcistan ve Abhazya bölgelerinden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı olarak görev aldı . Daha sonra siyasi hayatını Kırgızistan ' da devam ettiren Otunbayeva , ' Ata Curt ' ( Ata Yurdu ) hareketini oluşturdu . Kırgızistan ' da 2005 yılında gerçekleşen parlamento seçimi engeline Seçim Yasası ' nda yer alan ' adayların son 5 yılını ülke içinde ikamet etmesi gerektiği ' maddesi şart konuldu . Dönemim devlet başkanı Askar Akayev yönetimine karşı muhalif blok oluşturan Otunbayeva , devrik devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev ile birlikte ortak hareket etti . Başta Bakiyev ve diğer muhalif liderlerin önderliğinde halk hareketinini düzenleyen Otunbayeva , Akayev ' in devrilmesinin ardından Dışişleri Bakan vekili olarak görev aldı . Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev , Akayev yönetimi ile gelen meclisin fesh etmeyişi Otunbayeva ' nın bakanlık görevinden geçemeyişine sebep oldu . Meclis Dışişleri Bakanlık görevine yeterli sayıda oy vermeyince Otunbayeva vekillik görevinden alındı . Siyasi mücadelesini muhalif saflarda devam ettiren Otunbayeva , 2007 yılında yapılan meclis genel seçiminde Sosyal Demokrat Partisi ' nden milletvekili olarak seçildi . Kırgızistan meclisinde azınlığı oluşturan Sosyal Demokrat Partisine 2009 yılında başkanlığa getirtildi .
Otunbayeva 2010 yılı 7 Nisan ' da gerçekleşen halk hareketinin ardından mevcüt hükumetin devrilmesinin ile kurulan geçici hükumetin başına geçmişti .
( CİHAN )

Zaman