DP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Sağan: Menderes'in idamını bayram ilan eden Çölaşan'la aynı cephede bulunmak misyonumuza ihanettir

DP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Sedat Sağan, referandumda 'Hayır' oyu kullancağını söyleyen Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'a tepki göstererek, part

DP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Sedat Sağan, referandumda 'Hayır' oyu kullancağını söyleyen Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'a tepki göstererek, partideki görevinden istifa etti. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde amcaoğlunu kaybettiğini belirten Sağan, "Merhum liderimiz Adnan Menderes'in asıldığı 16-17 Eylül günlerini bayram ilan eden, eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın da bulunduğu 'Hayır' cephesinde yer almak, Demokrat Parti misyonuna ihanettir." dedi.

Parti binasında düzenlediği basın toplantısında istifasını açıklayan Sedat Sağan, ilçede görevli 31 kişilik yönetim kurulunun da istifa ettiğini söyledi. Türkiye'de bireyin ve toplumun ötelendiği, kurumların kendilerini daha fazla kurucu iktidar yerine koyduğu bir anlayış bulunduğunu ifade eden Sağan, "Bu anlayışı tersyüz etmek doğru olandır. Halkla devlet arasındaki toplumsal sözleşme olan anayasa, doğru kurallarla yazılmalıdır. Bugünkü anayasa değişikliği, sadece bir başlangıcıdır. Türkiye'nin güçlü bir ülke olması için ilk adımdır. Türkiye, bir dönüşüm dönemi yaşıyor. 1960 yılında kurumsallaşan vesayet sisteminin ortadan kalkması için Anayasa'nın değişmesi şarttır." şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğini yeterli görmediklerine ancak referandumda "Evet" demek için çok önemli gerekçelerini olduğuna dikkat çeken Sedat Sağan, bu girişimin yeni anayasanın önünü açacağını vurguladı. "Sadece darbecilere sivil mahkeme yolunu açan madde için milyon kere evet denir." diyen Sağan, 12 Eylül darbesinde amcaoğlunu kaybettiğini dile getirdi. Darbe öncesi sol görüşlü dayıoğulları ile sağ görüşlü amcaoğullarının birbirriyle kavga ettiğini anlatan Sağan, "Kardeşin kardeşe düşman olduğu bir dönemin muhakkak bu dünyada da sorgulanması için ciğeri yanan ailelerin acısını bir nebze olsun dindirecektir bu anayasa değişikliği." diye konuştu.