Kırgızistan'ın yeni lideri Otunbayeva, yarın resmen göreve başlayacak

Kırgızistan Geçici Cumhurbaşkanlığına atanması referandum yoluyla onaylanan Roza Otunbayeva, yarın düzenlenecek tören ile resmen görevine başlayacak.

  Kırgızistan Geçici Cumhurbaşkanlığına atanması referandum yoluyla onaylanan Roza Otunbayeva , yarın düzenlenecek tören ile resmen görevine başlayacak . Kırgızistan ' ın üçüncü devlet başkanı olacak Otunbayeva , geçici hükümet tarafından 2011 yılının sonuna kadar devlet başkanı görevini yürütülmesi kararlaştırılmıştı . Referandum yoluyla onaylanan Otunbayeva , seçim ile yapılacak yeni devlet başkanı görevine kadar ülkenin devlet başkanlığı görevini yürütecek . Ülkede referandumla kabul edilen Anayasası ' nın yeni taslağına göre , 2011 yılında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminde , Otunbayava aday olamayacak .

OTUNBAYEVA KİMDİR?

23 Ağustos 1950 doğumlu Roza Otunbayeva , 1972 yılında Moskova Devlet Üniversitesi ( MGU ) Felsefe Fakültesini bitirdi . Aynı üniversitede yüksek tahsil gören Otunbayeva , stajını Almanya ' da devam ettirdi . 1975 yılında felsefe ilmi doktoru olan Otunbayeva , meslek hayatını Kırgız Devlet Üniversitesi ' nde başladı . 1981 yılında siyasi hayata atılan Otunbayeva , Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetin Komünist Partisi ' nde ( KPSS ) üst görevlerinde bulundu . 1986 yılında Bakanlar Kurulu Başkan Vekili , 1986-1989 yılları arasında ise Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı . 1989 ile 1992 yılları arasında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı ' nda üst düzey görevlerde bulunan Otunbayeva , Sovyetlerin UNESCO temsilcisi olarak çalıştı . Kırgızistan ' ın bağımsızlığından sonra 1992-1994 yılları arasında ABD ve Kanada Büyükelçisi olarak çalışan Otunbayeva , 1997 yılına kadar dışişleri bakanı olarak görev aldı . Otunbayev , a 1997 yılında İngiltere Büyükelçisi olarak da görev yaptı . 2002-2004 yılları arasında BM ' nin Gürcistan ve Abhazya bölgelerinden sorumlu Genel Sekreter yardımcısı olarak görev aldı . Daha sonra siyasi hayatını Kırgızistan ' da devam ettiren Otunbayeva , ' Ata Curt ' ( Ata Yurdu ) hareketini oluşturdu . Kırgızistan ' da 2005 yılında gerçekleşen parlamento seçimi engeline Seçim Yasası ' nda yer alan ' adayların son 5 yılını ülke içinde ikamet etmesi gerektiği ' maddesi şart konuldu . Dönemim devlet başkanı Askar Akayev yönetimine karşı muhalif blok oluşturan Otunbayeva , devrik devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev ile birlikte ortak hareket etti . Başta Bakiyev ve diğer muhalif liderlerin önderliğinde halk hareketinini düzenleyen Otunbayeva , Akayev ' in devrilmesinin ardından Dışişleri Bakan vekili olarak görev aldı . Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev , Akayev yönetimi ile gelen meclisin fesh etmeyişi Otunbayeva ' nın bakanlık görevinden geçemeyişine sebep oldu . Meclis Dışişleri Bakanlık görevine yeterli sayıda oy vermeyince Otunbayeva vekillik görevinden alındı . Siyasi mücadelesini muhalif saflarda devam ettiren Otunbayeva , 2007 yılında yapılan meclis genel seçiminde Sosyal Demokrat Partisi ' nden milletvekili olarak seçildi . Kırgızistan meclisinde azınlığı oluşturan Sosyal Demokrat Partisine 2009 yılında başkanlığa getirtildi .

Otunbayeva 2010 yılı 7 Nisan ' da gerçekleşen halk hareketinin ardından mevcüt hükumetin devrilmesinin ile kurulan geçici hükumetin başına geçmişti .