ÖSYM LYS tercih kılavuzu ve taban puanları rehberi

ÖSYM LYS sonrası tercih yapacak adaylar için tercih, kontenjan ve taban puanların yer aldığı klavuz yayınladı.ÖSYM LYS Tercih kılavuzu ve taban puanları rehberini hemen indirin.

ÖSYM LYS tercih kılavuzu ve taban puanları rehberi
ÖSYM LYS sonrası tercih yapacak adaylar için tercih, kontenjan ve taban puanların yer aldığı klavuz yayınladı.ÖSYM LYS Tercih kılavuzu ve taban puanları rehberini hemen indirin.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "ÖSYS kılavuzunda 49 programda yanlışlık tespit edildi. Yanlışlığın nedeni unutkanlık" dedi. ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzundaki ''2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları'' bilgilerinde 49 programda hata olduğunu söyledi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan ''2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları''  ilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğunun belirlendiği belirterek, ''Bu yanlış küçük bir unutkanlıktan kaynaklanıyor... Bunu iki sayfalık bir düzeltme halinde hazırladık. Bu düzeltmeleri internet sayfamıza da koyduk'' dedi.

Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan "2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları" bilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğunun belirlendiği belirterek, "Bu yanlış küçük bir unutkanlıktann kaynaklanıyor... Bunu iki sayfalık bir düzeltme halinde hazırladık. Bu düzeltmeleri internet sayfamıza da koyduk" diye konuştu. Yarımağan, ÖSYS Kılavuzu'daki yükseköğretim programlarının 2009 merkezi yerleştirmedeki en düşük puanları ve başarı sıraları ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan "2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Başarı Sıraları" bilgilerinde, 49 program için yanlışlık olduğunun belirlendiği belirterek, "Görme adayların yerleştirmelerinde bir takım özel işlemler yapılıyor. Çünkü görme engelli adaylar şekilli sorulardan muaflar..." şeklinde konuştu. ÖSYM LYS Tercih ve taban puanları açıklandı! 2010 LYS Tercih Klavuzunu hemen indirebilirsiniz.ÖSYM dün basında çıkan “LYS tercih kılavuzu – (LYS Tercih rehberinde hata var” haberlerine de açıklık getirecek. ÖSYM bugün LYS tercih kılavuzu ile ilgili açıklama yapacak. LYS tercih rehberini internet sitesinde yayınlayan ÖSYM dün basında çıkan “LYS tercih kılavuzu – (LYS Tercih rehberinde hata var” haberlerine de açıklık getirecek. ÖSYM'nin sitesinden yayınladığı LYS tercih kılavuzuna foto galeri olarak ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

LYS TERCİH REHBERİNDE HATA MI VAR?


LYS’ye giren milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği 2010 tercih kılavuzunun dağıtımına başlandı. Diğer yıllarda 237 sayfa adeti olan kılavuz, sürprizleri de beraberinde getirdi. Yeni açılan 7 adet Teknoloji ve Turizm fakülteleri ve bu fakültelere giriş şartları 211. sayfadaki 6-2 B tablosunda yer alıyor. Adaylar için büyük sürpriz yaratan bu gelişme, tercih dönemi sonuna kadar gündemdeki yerini koruyacağa benziyor.2010 tercih Kılavuzunda yaklaşık 100- 150 bölümün başarı sıralamasında hata yapıldığı tespit edildi. Örneğin, en çok yığılmanın yaşandığı bölümlerden biri olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2009 başarı sıralaması 2.426 iken, 2010 kılavuzunda 28.800 olarak gözüküyor. Konu ile ilgili 19 Temmuz- Pazartesi günü ÖSYM tarafından açıklama yapılması bekleniyor. Akıllı Tercih Sistemi Koordinatörü Alev Nallar, "adayların, ÖSYM'den yapılacak açıklama sonrasına kadar, tercihlerinde temkinli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Kılavuzun dağıtımı, bugün başlayarak 22 Temmuz 2010 tarihine kadar tamamlanacak.

LYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN



ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''2010 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu''nda hata olduğu iddialarına ilişkin açıklama yaptı. ÖSYM Başkanı, ''Belirgin bir hata yok'' diye konuştu.

Bu konuyla ilgili olarak 19 Temmuz Pazartesi günü açıklama yapacaklarını bildiren Yarımağan, ''Küçük bir hata var ve engellilerle ilgili. Engellilerin yerleştiği bazı programların minimum puan ve başarı sırası, engelli adaylar nedeniyle biraz düşük yazılmış'' dedi.

''Kılavuz yeniden düzenlenecek mi?'' sorusuna Yarımağan, ''Hayır'' yanıtını verdi.

SÜRPRİZ MESLEK LİSELİLERE MÜJDELİ HABER



110 bin meslek liseli üniversite adayının merakla beklediği sorunun cevabı 2010 tercih kılavuzunda netleşti. 2010- Nisan kılavuzunda yer almayan ‘Eğitim Fakülteleri’nin akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyordu. Açılan Teknoloji ve Turizm Fakülteleri, Meslek Lisesi Öğrencileri için büyük fırsatlar doğuruyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi,Karabük Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakülteleri ve Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi adlarıyla açılan yeni fakülteler içinde; bilgisayar Mühendisliği, elektrik Mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, otomotiv mühendisliği ve yazılım mühendisliği olmak üzere toplam 3.420 kontejyanlık bölümler yer alıyor. 2009 yılında 10 bin civarında olan Eğtim Fakülteleri kontejyanlarında, yeni açılan fakültelerde düşüş olduğu göze çarpıyor.

Tercih döneminin 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olduğunu bildiren Yarımağan, en geç 22 Temmuz'a kadar Türkiye'deki tüm okullara kılavuzun ulaşmış olacağının belirtti.

Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ''Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu. Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen seneki öğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor. Başarı sıraları da yer alıyor. Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu için adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması önerilmekte'' diye konuştu.

Adayların bu yıl geçen yıla göre daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan, ''Geçen yıl en çok 24 tercih yapabiliyorken, bu yıl YÖK'ün aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek'' dedi.

Tercih süresinin uzatılmayacağının altını çizen Yarımağan, ''Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz. Sınav sonuç belgesi bu yıl oldukça kapsamlı. Sonuç belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir. Yani önümüzdeki pazartesi günü postalanmaya başlayacak'' dedi.

Yarımağan, tercih aşamasında tüm adaylara başarılar diledi.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI 20 AĞUSTOS DOLAYLARINDA

Adaylar, tercih çalışmalarında destek almak için ÖSYM'nin web sitesinden yararlanabilecek. Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak.

Adayların tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse, zamanında randevu almaları gerekiyor. Tercihlerin internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin ''Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekiyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve 20 Ağustos 2010 dolaylarında sonuçların açıklanması planlanıyor.

ÖSYM LYS tercih kılavuzu ÖSYM merkezlerinden kitapçık şeklnde satın alınabiliyor fakat aynı kitapçığı bölümünüze uygun tabloları seçerek indirip bilgisayarınızdan kontrol edebilirsiniz. ÖSYM LYS tercih kılavuzunu resmi olarak yayınladı ve 26 Temmuz'da tercih yapmaya başlayacak öğrenciler de kılavuzu incelemeye başladılar. ÖSYM Tercih kılavuzu taban puanları ve kontenjanları içeriyor ve Tercih hakkında bilmeniz gereken herşey kılavuzda mevcut. Meslek lisesi mezunları için de tüm bilgilerin yer aldığı kılavuzda ÖSYM LYS taban puanlarıda yer alıyor. 2010 ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu indirmek için pdf dosyaları linklerine tıklayınız. ÖSYM LYS tercih kılavuzu ve taban puanlarını doğru ve yakından inceleyebilmek için Adobe Acrobat Reader programını kurmanızı tavsiye ederiz.

MESLEK LİSELİ ADAYLARA MÜHENDİSLİK YOLU AÇILIYOR

Yeni açılan Teknoloji ve Turizm Fakülteleri içindeki mühendislik bölümlerinde 2.052'si sadece meslek liseli adaylara ayrılmış. (METOK- Mesleki teknik Orta Öğretim Kurumları için ayrılmış kontejyanlar) 2010 Tercih Kılavuzunda yaşanan bu beklenmedik gelişmeyi Akıllı Tercih Sistemi Akademik Danışmanı Burak Kılanç şöyle yorumluyor. " Meslek lisesi mezunları, kendi alanlarında ilerlemek istiyorlarsa ve sınavda iyi bir puan almışlarsa mühendislik formasyonu almaları mümkün olacak. Yeni Teknoloji Fakültelerinin içinde sadece meslek lisesi mezunlarının gireceği kontejyanlar ve hem düz lise hem de meslek lisesi mezunlarının seçebileceği kontejyanlar var. Düz lise mezunları ile yarışta yine meslek lisesi mezunlarına avantaj verilmiş. Burada da 0,15 katsayı ile yani alan içi olarak giriyorlar. Mesela makine mühendisliğini ele alalım. Artık makine mühendisliklerinde üç farklı kontenjan karşımıza çıkıyor. 1- Mühendislik fakültelerindeki makine mühendisliği; buraya genel lise mezunları 0,15 katsayıyla meslek lisesi mezunları 0,12 düşük katsayıyla girebiliyorlar. 2- Teknoloji fakültelerine makine mühendisliği- 1. tür; sadece meslek liselilerin yerleştirileceği kontejyanlar3- Teknoloji Fakülteleri makine mühendisliği- 2; Hem düz, hem de meslek lisesi mezunlarının yerleştirileceği kontejyanlar. Burada da Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liseleri mezunları, genel lise sayısal mezunları gibi 0,15 katsayı ile girebiliyorlar. " Tercihlerin gidişatını değiştirecek bu gelişme ile ilgili tüm detaylar, 2010 tercih kılavuzu 211. sayfa- Tablo 6-2B'de yer alıyor.