Akaydın'a belediye meclisinden yetki çıkmadı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, işçi alacaklarını ödeyebilmek için kendi meclisinden 21 milyon TL borçlanma yetkisi istedi. Ancak

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, işçi alacaklarını ödeyebilmek için kendi meclisinden 21 milyon TL borçlanma yetkisi istedi. Ancak meclis, Akaydın'a bu yetkiyi vermedi. Mustafa Akaydın'ın borçlanma yetkisi istediği toplantıya katılmaması ise tepki topladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin mayıs ayı meclis toplantısının devam oturumu yapıldı. Toplantıda, bir önceki oturumda Plan Bütçe Komisyonu'na gönderilen ve işçi alacaklarını ödemesi için Mustafa Akaydın'a, İller Bankası ile resmi ve özel bankalardan 21 milyon TL kredi kullanma yetkisini düzenleyen madde de görüşüldü.

Oylamaya geçilmeden önce gruplar madde üzerinde görüş bildirdi. CHP sözcüsü Remzi Sadi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanmanın gerekli olduğunu savundu. AK Parti sözcüsü Murtaza Tamyürek ise, meclisin 3 ay önce de işçi alacaklarının ödenmesi için Mustafa Akaydın'a 25 milyon lira kredi kullanma yetkisi verdiğini hatırlatarak, "Para alındı, ancak işçi borçlarının yarısı ödendi. Yine işçi alacakları için deniyor. Belediyemizin borçlanmasına karşıyız." ifadesini kullandı. MHP sözcüsü Mustafa Reşat Oktay da Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinde yılın ilk 4 ayında yüzde 8 açık oluştuğuna değinerek, "Finansman açığının yüzde 8 olması ürkütücü. Bu düşündürücü, gelecek adına kaygı verici, umutlarımızı azaltıcı. Borç borçla kapatılmıyor. Yeni gelir kaynaklarına ihtiyaç var." diye konuştu

Konuşmaların ardından oymaya geçildi. 23 üye ile toplanan mecliste CHP'liler 'evet', AK Partililer 'hayır' oyu verdi. 3 MHP'li üye ise çekimser kaldı. Mustafa Akaydın katılmadığı için meclise başkanlık eden CHP'li Erdem Armen maddenin oy çokluğu ile kabul edildiğini duyurdu.

Armen'in bu ifadesi üzerine AK Partililer itiraz etti. Murtaza Tamyürek kararın geçerli olamayacağını söyledi. Kararın geçerli olduğunu savunan Erdem Armen ise AK Partililere itiraz haklarını kullanmalarını önerdi.

5 DAKİKA ARA SONUCU DEĞİŞTİRDİ

Tartışmanın ardından gündemin diğer maddelerine geçildi. Ancak 9 maddeli gündemi son maddesi görüşülmeden önce MHP'li Mustafa Reşat Oktay, grup sözcülerinin görüşmesi için oturuma 5 dakika ara verilmesini istedi.

Aranın ardından görüşmelere kaldı yerden devam edildi. Son maddenin görüşülmesinin ardından Erdem Armen toplantıyı kapatmadan önce Mustafa Akaydın'a borçlanma yetkisi veren madde ile belediyeye 2 dorse alınmasıyla ilgili maddenin kayıtlara '11 evet, 9 ret, 3 çekimser' şeklinde geçmesini söyledi. Bunun üzerine AK Parti grubundan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, bunun ne anlama geldiğini sordu. CHP'li Erden Armen her iki maddenin de kabul edilmediğini söylemek zorunda kaldı.

MHP sözcüsü Mustafa Reşat Oktay toplantı sonunda gazetecilere, "Karar yeter sayısı oluşmadı. Mecliste 23 üyemiz vardı. Karar yeter sayımız 12. Evet oyumuz 11 buna rağmen bu kararlar düştü." dedi.

AKAYDIN VE CHP'Lİ BAŞKANLAR KATILMADI

Büyükşehir meclisinin tartışmalı geçen oturumuna borçlanma yetkisi istemeyen Mustafa Akaydın'ın katılmaması tepki çekti. MHP'li Oktay tepkisini, "Borcu isteyen başkan ve idarenin 7 üyesi mecliste yok. İdare zaaf göstermiştir." sözüyle ifade etti. CHP'li Remzi Sadi de bu eleştiriyi haklı bulduğunu dile getirdi.

Toplantıya CHP'li meclis üyelerinden Süleyman Evcilmen, Muhittin Böcek, Nurettin Tursun, Kadir Alkış, Mustafa Yılmaz ile İsmail Tosun da katılmadı. AK Partililerin tam kadro hazır bulunduğu toplantına MHP'li İsa Yıldırım'da yer almadı.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Mustafa Akaydın dışında 30 üyesi bulunuyor. Bunların 18'ini CHP'liler, 9'unu AK Partililer, 4'ünü MHP'liler oluşturuyor.