Of'lular, Doğu'nun tarihi doku ve kültürünü yerinde yaşadı

Of'lu memur ve işçilerden oluşan grup, gerçekleştirdikleri Doğubayazıt, Kars gezisi ile Türkiye'nin en doğusunda bulunan serhat illerinin tarihi doku

Of'lu memur ve işçilerden oluşan grup, gerçekleştirdikleri Doğubayazıt, Kars gezisi ile Türkiye'nin en doğusunda bulunan serhat illerinin tarihi doku ve kültürünü yerinde gördü.

Üç gün süren gezinin ilk günü öğleden sonra Of'tan hareket eden grup akşamı Erzurum'da geçirdikten sonra, çifte minareli medresenin yanında bulunan tarihi Ulu Cami'de kılınan sabah namazının ardından Ağrı'ya hareket etti.

İkinci güne, Ağrı Nizamiye Koleji'nde yapılan kahvaltıyla başlayan Oflular, Doğubayazıt'a geçerek, yapımı 90 yılda tamamlanan İshakpaşa Sarayı, Doğu'nun manevi dinamiklerinden Ahmedi Hani türbe ve camii, İran sınırındaki Gürbulak sınır kapısında yer alan dünyanın ikinci büyük meteor çukurunu ve önemli sınır ticaret merkezlerinden Doğubayazıt şehrini yakından tanıdı.

Akşam, Iğdır'daki yemekten sonra Kars'a geçen gezi kafilesi üçüncü güne; Kars Kalesi, Hasan El Harakani türbe ve camiini ziyaret ederek başladı. Ermenistan'la arada Arpaçay nehrinin bulunduğu Ani Harabelerini rehber eşliğinde gezen kafile, yirmi iki medeniyete ev sahipliği yapan, 5 bin yıllık geçmişiyle tarihe ışık tutan ve Türk İslam tarihinde önemli izler taşıyan, yaklaşık 8 km alana sahip antik kenti gezerek bilgi edindi. Kars'ın meşhur kaz kebabını da tadan kafile, öğleden sonra 90 bin askerin şehit düştüğü Sarıkamış'a geçti. Burada şehitlikleri ziyaret eden gezi grubu, şehitlere duada bulunduktan sonra Erzurum'a geçti. Burada yenilen meşhur Cağ kebabının ardından gezi kafilesi, Aziziye'de bulunan Ilıca termal tesislerinde kaplıcalara girerek gezinin yorgunluğunu attı.

Sabah saatlerinde Of'a dönen kafile, geziden memnun kaldıklarını, Doğu'nun tarihi ve kültürel zenginliğini Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars şehirlerini gezerek, yerinde görme fırsatı bulduklarını ifade etti. Geziye katılanlardan Ali Kaba, "Ülkemizin doğusuyla kuzeyiyle her karış toprağının güzelliğine, gezdiğimiz yerlerde şahit olduk. Ufkumuz açıldı. Ecdadın bin yıllık eserlerini tüm ihtişamıyla yerinde gördük. Sarıkamış'ta bu vatan topraklarını bizlere emanet eden ecdadımızın çektiği acıları yeniden yaşadık." diyerek duygularını ifade etti.