Milletvekili Nil Hıdır'dan Domates Üreticilerine Müjdeli Haber

AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, domates güvesiyle mücadele eden çiftçilere verilecek destekleme primlerini açıkladı.

Gerek referandum çalışmaları sırasında gerekse hafta sonu gerçekleştirdiği ziyaretlerde başta Fethiye, Datça, Bodrum ve diğer ilçelerde bulunan, sera ve örtü altı sebze üreticilerinin domates güvesi nedeniyle verimli bir hasat dönemi geçiremeyeceklerini gören ve bunun üzerine Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yapan
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, çiftçilere destek primi müjdesi verdi.
Milletvekili Hıdır, Tarım Bakanlığı yetkililerinden, domates güvesi için alınabilecek önlemlerle ilgili üreticilere eğitim verilmesini ve hasat sonucuna göre, sera ve örtü altı sebze üreticilerine de destek verilmesini talep etmişti. AK Parti Milletvekili Nil Hıdır, geçtiğimiz ayın başlarında Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından üreticilere domates güvesi hakkında bilgilendirme eğitiminin verildiğini hatırlatarak, Koruma ve Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Örtü altı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Yapan Üreticilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği yayımlanmıştır" dedi.
Nil Hıdır, yayımlanan uygulama tebliğine göre, gerekli şartları yerine getiren üreticilere, dekar başına 30 TL ile 200 TL arasında destekleme pirimi verileceğini söyledi.
Buna göre, üreticilerden, örtü altı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele amacıyla,
Tül kullananlara dekar başına 70 TL,
Feroman ve tuzak kullananlara 30 TL,
Tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlar ile tül, feroman ve tuzağı birlikte kullananlara 100'er TL,
Feroman, tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımını birlikte yapanlara 130 TL,
Tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 170 TL,
Tül, feroman tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımını gerçekleştirenlere 200 TL destekleme primi verilecek.
Yayımlanan uygulama tebliğinde, bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini kaydeden Milletvekili Hıdır "Örtü altı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üreticilerimiz teşvik edilmektedir. Üreticilerimizin 2010 yılı destek programından faydalanabilmesi için 31 Aralık 2010 tarihine kadar, 2011 yılı destek programından faydalanabilmeleri için 8 Nisan 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar kayıtlarının bulunduğu İl ya da İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Üreticilerimizin mutlaka sigorta yaptırmalarını, sigorta yaptıranların sigorta parasının yarısının da Tarım Bakanlığı tarafından karşılandığını hatırlatarak üreticilerimize bol ürünler ve bereketli kazançlar dilerim" dedi.