Belarus'ta Lukaşenko ipi göğüsledi; muhalefet sokak gösterilerine başladı

Belarus'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Aleksander Lukaşenko'nun dördüncü dönem de koltuğunu korumayı garantilemesinin ardından muhalefet

Belarus'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Aleksander Lukaşenko'nun dördüncü dönem de koltuğunu korumayı garantilemesinin ardından muhalefet sokaklara çıktı. Başkent Minsk'te Özgürlük Meydanı'nda toplanmaya başlayan göstericiler, Yüksek Seçim Kurulu, Parlamentonun alt kanadı ve Bakanlar konseyi binalarının kapılarını da zorluyor.

Ria Novosti haber ajansının Minsk muhabirinin bildirdiğine göre, muhalefet gösterilerle hükümeti devirmeyi planlıyor. Meydanda yaklaşık 3-4 bin kişi toplanırken yarın da devam edecek gösterilere muhalefet 150 bin kişi bekliyor. Muhalif liderler, taraflarından tuz ve kum getirmelerini buzla kaplı meydana dökmelerini istedi.

Pazar günü gerçekleşen seçimlerde sandık başı anket sonuçlarına göre Lukaşenko oyların yüzde 76,42'sini alırken, Lukaşenko'nun 9 rakibinden sadece dördü yüzde 3'ün üzerinde oy alabildi.

POLİS MUHALİF LİDERİ DÖVDÜ

Muhalif liderlerden Vladimir Neklyayev taraftarları ile birlikte yaptığı gösteri sırasında polis tarafından dövüldü. AP'ye açıklamada bulunan eşi Olga Neklyayev, muhalif liderin ambulansla hastaneye kaldırıldığını, sol gözü morardığını, burnunun kanadığını ve konuşma zorluğu çektiğini söyledi.

Polis meydanda toplanan göstericileri dağıtmak için henüz herhangi bir müdahalede bulunmadı. 1994'den bu yana Belarus'u yöneten ve 'Avrupa'nın son diktatörü' olarak nitelenen Lukaşenko'nun görevi bırakmasını isteyen göstericiler, "Lukaşenko koltuktan in!" şeklinde slogan atıyor.

Muhalif liderlerden Yaroslav Romaçuk, "Belarus halkı özgürlük istediğini göstermiştir. Mevcut yönetimi artık kabullenmemiz mümkün değil." eleştirisi getirdi.

Meydanda toplananları "haydut ve sabotajcılar" olarak niteleyen Lukaşenko, meydanda herhangi bir gösteri beklemediğini söyledi. 6 yaşındaki oğlu Kolya ile birlikte oyunu kullanan Lukaşenko seçimleri kazanacağından emin olduğunu da ifade etti.

7 milyon seçmenin sandığa gittiği ülkede Lukaşenko 16 yıldır iktidarda. Endüstrinin yüzde 80'inin devlet kontrolünde olduğu ülkede basın ve muhalif hareketler yönetimden şikayetçi. Kremlin'in petrol ve doğalgaz fiyatlarını artırması, Minsk'in ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımaması nedeni ile iki başkent arasında gerginlik sürüyor.

Kremlin'in 'güvenilmez' olarak nitelediği Lukaşenko, Moskova'yı da muhalefete finanse etmekle suçlamıştı.