Belarus'da Lukaşenko dördüncü dönem liderliğe hazır

Rusya'nın Soğuk Savaş sonrası dönemde stratejik müttefiki Belarus pazar günü yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. 1994'den bu yana görevd

Rusya'nın Soğuk Savaş sonrası dönemde stratejik müttefiki Belarus pazar günü yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. 1994'den bu yana görevde olan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun yüksek bir oyla yeniden seçileceği tahmin ediliyor. Moskova ile bozulan ilişkileri, ekonomik kriz ve muhalefetin yükselen sesine rağmen 'Avrupa'nın son diktatörü' olarak nitelenen Lukaşenko koltuğunu korumayı başaracak.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve diğer ülkelerden onlarca gözlemci seçim sürecini izlemek için Belarus'da. 9,6 milyon nüfusu bulunan ülkede Lukaşenko basın mensuplarına yaptığı açıklamada ilginç uyarılarda bulundu: "Yabancı gözlemciler sadece süreci izlemeleri gerekirken kendilerini karar merci ve oyun kurucu olarak görüyorlar. Onlar burada karar vermek için bulunmuyor."

Muhalefeti provokasyon çabasında olmakla suçlayan Lukaşenko'ya göre, seçimleri kaybedeceklerini anladıkları için başka alternatifleri de kalmadı. Yedi aday arasında bölünen muhalif grupların Lukaşenko'ya karşı herhangi bir etkin sonuç almaları kısa vadede mümkün gözükmüyor.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre muhalif liderlerden Andrey Sannikov ve Vladimir Neklayev başkent Minsk'in Özgürlük Meydanı'nda düzenledikleri protesto mitinginde halktan oylarının çalınmasına izin vermemelerini istedi. Kar yağışı altında toplanan bine yakın gösterici "Lukaşenko'suz yeni bir seçim" sloganı attı.

AB VE MOSKOVA SEÇİM SONUÇLARINI TANIMAYABİLİR

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını önce tanıyacağını vaat eden, ardından da bu kararından vazgeçen Lukaşenko, Kremlin açısından güvenini kaybetti. İkili ticaret anlaşmazlıkları, petrol ve doğalgaz sevkıyatında yaşanan sorunlar nedeni ile Moskova'nın Lukaşenko'yu gözden çıkardığı yorumları yapılıyor. Lukaşenko'nun "muhalefeti Moskova destekliyor" iddialarına Kremlin'den, "Belarus Cumhurbaşkanı Rusya'yı büyük düşman ilan etmek istiyor" karşılığı geldi.

Moskova'da yapılan son BDT zirvesinde bir nebze buzlar erise de, Moskova'nın Belarus seçim sonuçlarını tanımayabileceği, en azından sert eleştirilerde bulunabileceği gelen iddialar arasında. Rusya Başbakanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada Rusya ile entegrasyon çalışmalarının ilerlediğini söyledi.

Batılı ülkeler bugüne kadar Belarus'da gerçekleşen seçimlerin demokratik olmadığı yönünde yoğun eleştiriler getirdi. Son iki yılda batılı ülkelere sempatik görünmeye çalışan Lukaşenko'nun pazar günü gerçekleşecek seçimlerden olumlu bir not alması beklenmiyor.