AK Parti Milletvekili Hıdır: Aile hekimliği büyük reform

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, aile hekimliği uygulamasının temel hedefin

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, aile hekimliği uygulamasının temel hedefinin, vatandaşların yerinde sağlık hizmeti alabilmesi olduğunu belirtti. Hıdır, 41 ilde iki yıldır uygulanmakta olan aile hekimliğinin 13 Aralık 2010 tarihi itibariyle 105 aile sağlığı merkezi, 12 toplum sağlığı merkezi ve 228 aile hekimliği birimiyle Muğla'da da başladığını söyledi. Yıl sonuna kadar 81 ilde yaygınlaştırılması planlanan aile hekimliğinde temel hedefin köy, belde, ilçe ve il merkezlerindeki vatandaşlara dengeli, boşluk bırakmayan ve yerinde sağlık hizmeti verilmesi olduğunu kaydetti.

Birinci basamak sağlık hizmetlerini yeniden yapılandıran aile hekimliği uygulamasının da diğer sağlık reformları gibi çok önemli olduğunu dikkat çeken Milletvekili Hıdır, "Birinci basamak sağlık hizmetlerinin doktor, hemşire ve ebe eğitimleriyle devamlı geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, hekimler ve diğer sağlık elemanlarının özendirilmesi, vatandaşımızın ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak koruyucu sağlık sistemine ağırlık verilmesi ve hasta zincirinin uygulanması ana ilkelerdir. Bunlar ikinci basamakta yığılmayı engelleyerek, hastalara yeterince zaman ayrılmasını sağlayacaktır." dedi. Aile hekimliği uygulamasıyla halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, ülke kaynaklarının etkin kullanılarak daha fazla hizmet sağlanmasının amaçlandığını anlatan Mehmet Nil Hıdır, "Hakkaniyet ilkesi ışığında, tüm bireylerin ihtiyaçları ölçüsünde sağlık hizmetine ulaşması sağlanacak, köy şehir, uzak yakın her yerde sağlık hizmetlerine erişim güçlüklerinin azaltılacaktır." ifadelerini kullandı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde verilebilmesi, toplumun hastalık yükünün azaltılmasının yanısıra ikinci ve üçüncü basamak tedavi kuruluşlarının da kaliteli sağlık hizmeti ve eğitimi vermesine fırsat tanınacağını belirtti.

AK Parti Milletvekili Hıdır, karşılaşabilecek aksaklıklarla ilgili olarak Sağlık müdürlüklerince önlemler alındığını vurgulayarak, "Aile hekimliğine geçiş aşamasında Sağlık il müdürlükleri, her aile sağlığı merkezinde danışma masaları kurarak vatandaşlarımızın mağdur olmasını engelleyecektir. Sistem rayına oturana kadar danışmanlık hizmetleri devam edecek. Aşı ve gebe takibi gibi hizmetlerde aksaklıklar oluşmaması için bölgede çalışan sağlık ocağı elemanları, 1 Ocak 2011 tarihine kadar görevlerine devam edecek. Sağlık il müdürlüklerince teknik cihaz ve personel desteği sağlanacak." şeklinde konuştu.