Bakan Ergin: İki hakimin görüş birliği ile görevden alınması çok önemli

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Balyoz Davası'na bakacak hakim Zafer Başkurt ve Dink Davası hakimi Erkan Canak'ın görev yerlerinin değişmesiyle ilgili k

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Balyoz Davası'na bakacak hakim Zafer Başkurt ve Dink Davası hakimi Erkan Canak'ın görev yerlerinin değişmesiyle ilgili kararın görüş birliği ile alınmasının önemli olduğunu söyledi. Konunun bir önceki HSYK döneminde de gündeme geldiği iddialarının doğru olmadığını söyleyen Bakan Ergin, soruşturmanın 1 yıldır sürdüğünü ve Teftiş Kurulu'nun tedbir kararını yeni istediğini aktardı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, katıldığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Hırvat İş Konseyi Toplantısı sonrası, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin "Balyoz davasına bakacak Hakimi Zafer Başkurt ve Dink Davası hakimi Erkan Canak'ın görev yerlerinin değiştirilmesi" ile ilgili sorusu üzerine Ergin, kararın 1 yıla aşkın bir süredir yapılan soruşturma sonucunda kurulun önüne geldiğini söyledi.

Ergin, kurulda kendisinin katılmadığı bir oturumda yapılan müzakereler sonrasında katılan tüm üyelerin iki başkanın mevcut mahkemelerdeki görevlerinden başka yere atanması konusunda görüş birliğine vardığını söyledi. Ergin, "Burada altının çizilmesi gereken nokta kurula katılan tüm üyelerin bu mahkeme başkanlarının mevcut görevlerine devam etmesinin sakıncalı olacağı ve başka göreve görevlendirilmeleri konusundaki görüş birliğidir. Soruşturma şu anda devam etmektedir. Soruşturmayı yürüten teftiş organı tedbir uygulanmasını talep etmiştir. Bu anlamda yapılan işlem bundan ibarettir. Bu aşamada soruşturmanın içerisine dönük bir şeyler söylemek çok doğru değil." ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının "Görevden almaların zamanlaması" ile ilgili soruları üzerine Bakan Ergin şu cevabı verdi: "Kurulda görev yapan tüm arkadaşlarımızın aynı kanaatte olması bir anlam ifade etmeli. Yapılmakta olan soruşturmanın geldiği aşama, soruşturma dosyasındaki bulgular deliller, bunları bilmediğiniz için bunları soruyor olabilirsiniz. Ama bu soruşturma dosyası oldukça önemli bir dosya. Bu aşamada daha fazla bilgi verme şansım yok. Ama kanaat uyandırması için ifade ediyorum. Kuruldaki tüm üyeler bu başkanların bu görevde bulunmaması konusunda görüş birliği içindedir."

ÖNCEKİ HSYK BAKANVEKİLİ ÖZBEK'DE İKİ HAKİMİN GÖREVDEN ALINMASINI İSTEMİŞTİ

"Soruşturma dosyasının önceki HSYK döneminde de gündeme geldiği ancak her hangi bir tedbir talebinde bulunulmadığı" yönündeki iddiaların sorulması üzerine Bakan Ergin, iddiaların doğru olmadığını söyledi. Teftiş kurulunun tedbir talebini yeni yaptığını anlatan Bakan Ergin, "Aslında önceki HSYK Başkanvekilimiz Sayın Kadir Özbek'te bu iki başkanın değiştirilmesi konusunda görüş bildirmişti daha önce. Ancak kararname tamamlanamadığı için gerçekleşmemişti. Bu kadarını ifade etmekle iktifa ediyorum." İfadelerini kullandı.

Basın mensuplarının Bakan Ergin'in dünkü toplantıya katılmadığını hatırlatarak "Bundan sonraki toplantılara katılacak mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine Ergin, son günlerde yapılan çok yoğun yasama faaliyetleri ve özellikle Anayasa değişikliği sonrası yapılan uyum yasalarının hazırlanması dolayısıyla yoğun bir trafik içinde olduklarını belirtti. Şu ana kadar toplantılara katılamadığını vurgulayan Bakan Ergin, ara ara da olsa katılmayı istediğini bildirdi.

HER DUYDUĞUNUZU ARAŞTIRMADAN SÖYLERSENİZ MAHÇUP OLURSUNUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soru üzerine Bakan Ergin şu cevabı verdi: "Sadece şunu söylemek istiyorum. Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın çok daha ciddi verilere, bilgilere ve gerçeklere dayalı olarak konuşması gerektiğine inanıyorum. Her duyduğunuzu, her söyleneni araştırmadan, tahkik etmeden söylerseniz sonrasında çok mahçup olursunuz. Bu tarzın bu üslubun doğru olmadığını ifade ediyorum."

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin dün iddialara cevap verdiğini hatırlatan Ergin, "İnsanların, şahsiyetiyle, haysiyetiyle onuruyla bu kadar oynanabilmesi doğru bir yaklaşım tarzı değil." diye konuştu.