Bakan Ergin: 'Hsyk Mevcut Başkanların Değişmesi Konusunda Görüş Birliği İçinde'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'nın mevcut başkanların değişmesi konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirterek, "Önceki HSYK başkan vekilimiz de bu iki başkanın değiştirilmesi konusunda görüş bildirmişti" dedi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'nın mevcut başkanların değişmesi konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirterek, "Önceki HSYK başkan vekilimiz de bu iki başkanın değiştirilmesi konusunda görüş bildirmişti" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türk-Hırvat İş Konseyi Toplantısına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Balyoz davasına bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakimi Zafer Başkurt ile Dink davasının yanı sıra Ergenekon itirazlarını da karara bağlayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak'ı başka göreve atamasına ilişkin sorular üzerine konuşan Ergin, "Bir yılı aşkın bir süredir
yapılmakta olan soruşturmanın sonucu kurulun önüne getirilmiştir. Benim katılmadığım oturumda iki başkanın atanması konusunda görüş birliği oluşmuştur. Soruşturma devam etmekte. Soruşturmayı yürüten teftiş organı tedbir uygulanmasını talep etmiştir. Bu anlamda yapılan işler bundan ibarettir. Bu aşamada soruşturmanın içerisine dönük olarak bir şeyler söylemek doğru değil. Tüm üyeler, görüş birliği içindedir. Bu önemli bir durum. Göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Ergin, atamaların zamanının sorulması üzerine, "Kurulda görev yapan tüm arkadaşlarımızın aynı kanaatte olması bir anlam ifade etmeli. Yapılan soruşturmanın geldiği aşama, soruşturma aşamasındaki bulgular, deliller, bunları bilmediğiniz için soruyor olabilirsiniz ama bu dosya oldukça önemli bir dosya. Bu aşamada daha fazla bilgi verme şansım yok. Kuruldaki tüm üyeler bu başkanların bu görevde bulunmaması gerektiği konusunda görüş birliği içindedir" diye konuştu.
Bu konuda ortaya atılan bir çok iddianın doğru olmadığının altını çizen Bakan Sadullah Ergin, "Teftiş kurulu tedbir talebinde yeni bulundu. Aslında önceki HSYK başkan vekilimiz de bu iki başkanın değiştirilmesi konusunda görüş bildirmişti. Daha önce, kararname tamamlanamadığı için gerçekleştirilememişti. Bu konuda başka bir şey söylemeyeceğim. Konu yeterince aydınlandı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Ergin, gazetecilerin soruları üzerine, HSYK toplantılarına yoğun programı nedeniyle katılamadığını, bütçe görüşmelerinden sonra ara ara katılma imkanı bulacağını söyledi.
Yolsuzluk iddialarına da değinerek, CHP'yi eleştiren Ergin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ana muhalefet partisi genel başkanının çok daha ciddi verilere dayalı olarak konuşması gerektiğine inanıyorum. Her duyduğunuzu, her söyleneni araştırmadan söylerseniz sonrasında çok mahcup olursunuz. Ben bu tarzın, bu üslubun doğru olmadığını ifade ediyorum. Dün büyükşehir belediye başkanımız gerekli cevapları vermiştir. İnsanların onuruyla bu kadar kolay oynanabilmesi doğru değil."