Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ: Et sorunu, süt tüketiminin artmasıyla çözülür

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et sorununun çözümünün süt tüketimini artırmak

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et sorununun çözümünün süt tüketimini artırmak ve besi materyali ithal etmek olduğunu söyledi.

Kırmızı et fiyatlarındaki artış, besici ve kasapların yaşadığı sorunlar, Antalya'da düzenlenen toplantıda ele alındı. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu'na bağlı kasap ve besiciler odalarının başkanlarının bir araya geldiği toplantı, Antalya Beldibi'nde yapıldı. Toplantı sonunda hazırlanacak raporlar, bakanlık ve ilgili kurumlara sunulacak.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et sorununun çözümünün, süt tüketiminin artmasından geçtiğini söyledi. Her gün bir bardak süt içiminin artmasıyla sorunun çözüleceğini belirten Yalçındağ, "Süt para etmezse et olmaz. Bugün süt üretimimiz 12 milyon ton. 20 milyon ton olsun. İnek sayımız 4,5 milyon. Bunlardan doğan erken buzağı sayısı 2 milyon 250 bin. İnek sayımız 6-7 milyon olması gerekir. Ancak o zaman da 80 kuruş olan süt 40 kuruşa düşerse, bunun sorumluluğunu kimse alamaz. İki tarafı da keskin bıçak. Son derece dikkatli izlenmesi gereken bir politika." şeklinde konuştu.

İyi bir çözüm yolu ile et sorununun 3 yılda çözüme kavuşabileceğini ileri süren Yalçındağ, et ithalatının kesinlikle çözüm olmayacağını savunarak, şöyle devam etti: "Et ithalatı nereye kadar. Bu kesinlikle çözüm değil. Çözüm, besi materyali ithal edilmesinde. Et ithalatı yapılıyor, sakatat bulunamıyor. Ülkemizin dengeleri ile oynamamak gerekir." Koyun besiciliğinin iyiye doğru gittiğini dile getiren Yalçındağ, 2010 yılında kesilen dişi kuzu sayısında ciddi bir azalma olduğunu, 2012 yılından itibaren koyun besiciliğinin rahatlayacağını ifade etti.

Toplantıya, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nu temsilen Denetim Kurulu Üyesi, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok da katıldı. Uzun süredir Türkiye'nin gündemini et fiyatlarının oluşturduğuna dikkat çeken Sevimçok, "Bundan 20 yıl öncesine kadar, Türkiye bir tarım ülkesiydi. Hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak bugün canlı hayvan ithal eden bir ülkeyiz." dedi.

Toplantıda, kasaplar ve besiciler, sıkıntılarını, yapılmasını istedikleri çalışmaları, bölgelerinde yaşadıkları sorunları dile getirdi. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı da yurtdışından et getirmenin çözüm olmadığını, besiciliğin özendirilmesi gerektiğini söyledi.