HSYK'nın tayin gerekçesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, "Balyoz" davası hakimlerinden Zafer Başkurt'u Gebze'ye, Agos Gazetesi...


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, "Balyoz" davası hakimlerinden Zafer Başkurt'u Gebze'ye, Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaya bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Erkan Canak'ı da Sakarya'ya gecici yetkiyle tayin etti.

HSYK yetkililerinden ANKA'nın edindiği bilgiye göre, iki hakim hakkında disiplin soruşturması 25 Ağustos 2009 tarihinde başladı. HSYK, soruşturma kapsamında müfettişlerin hazırladığı raporu da ele alarak, dün aldığı kararla, "Balyoz" davası hakimlerinden Zafer Başkurt Gebze'ye, Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davaya bakan mahkemenin başkanı Hakim Erkan Canak'ı da Sakarya'ya atadı.

HSYK atama kararında, hakimlerin, "Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına veya soruşturmanın sonuçlanmasına kadar geçici yetki ile bir başka yargı çevresinde görevlendirilmesine karar verilebilir" denildi.

Ayrıca, 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na aynı mahkemenin üyesi hakim Ömer Diken, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığına aynı mahkemenin üyelerinden Rüstem Eryılmaz atandı.