Sayıştay, Halkkart ihalesini alan firmayı 7 ay önce yetersiz bulmuş

Antalya'da toplu ulaşım araçlarında kullanılan Halkkart'ın ihalesini alan firmayı yetersiz bulduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri 7 ay önce Antaly

Antalya'da toplu ulaşım araçlarında kullanılan Halkkart'ın ihalesini alan firmayı yetersiz bulduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri 7 ay önce Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde yaptıkları denetimde Halk Kart ihalesini kazanan A-Kent firmasının bu iş için gerekli yeterliliğe sahip olmadığını kayda geçirdi.

Sayıştay denetçileri Antalya'da, Toplu Taşıma Ücretlendirme Otomasyonu ve Araç Takip Sistemlerinin Yazılım ve Montajını Yaparak İşletilmesi işinin, ihale şartnamesindeki yeterliliklere uymayan A-Kent firmasına verildiğini ortaya çıkardı. Denetçiler, ihaleye giren firmanın son 5 yılda yaptığı işlere ilişkin belge şartı olmasına rağmen ihale tarihinden 20 gün önce kurulan A-Kent firmasının bunu yerine getirmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Denetçiler, idari şartnamede belirtilen ihaleye girebilme şartlarını sağlamadığı halde işin A-Kent Ödeme Teknolojileri A.Ş.'ye nasıl ihale edildiğini açıklamaları için Büyükşehir Belediyesi Encümen üyeleri Genel Sekreter Mehmet Rıfkı Aktekin, meclis üyeleri Mustafa Karaman, Hasan Gürsel Karabayır, Hüseyin Kazancı, Mustafa Remzi Sadi, Baki Çelik, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkan vekili Adem Akyürek, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Bayram Özen, Mail İşler Daire Başkan vekili Mahmut Akbaş, Destek Hizmetleri Daire Başkan vekili İlknur Aygün'den izahat istedi.

Başdenetçi Huran Koçtepe ile denetçi Mehmet Okan Ateş imzasını taşıyan raporda, "Antalya Büyükşehir Belediye Encümeni tarafından 24.09.2009 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35/a maddesine göre ihalesi yapılan 'Toplu Taşıma Ücretlendirme Otomasyonu ve Araç Takip Sistemlerinin Yazılım ve Montajını Yaparak İşletilmesi' işinde ihalenin idari şartnameye göre, yeterlilik şartlarını sağlayamayan A Kent Ödeme Teknolojileri AŞ'ye verildiği tespit edilmiştir." denildi.

GENEL SEKRETER YILLIK İZNE AYRILDI

Büyükşehir Belediyesi 1. Hukuk Müşaviri Avukat İlker Gedik ise denetimi ve raporu doğrulayarak, "7 ay önce olan bir şey. Geçtiğimiz yazın başında geldiklerinde böyle bir şey tuttular. Antkart'a da Halk Kart'a da. Son 5 yılda yaptığı işlere ilişkin bilgiler ve belgelerin her iki firma için de yeterli olmadığını söylediler. Biz de bunun ihale şartı olmadığını, iş bitirme belgesi olmadığına dair savunma yaptık. Sonra da bir şey çıkmadı. Soruşturma açılmadı. Yasal süreç de geçti diye biliyorum." diye konuştu.

Sayıştay raporunun ortaya çıkması üzerine 24 Eylül 2009 tarihinde Halk Kart ihalesine başkanlık eden Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Rıfkı Aktekin'in bugün yıllık izne ayrıldığı öğrenildi.