Saakaşvili'den Rusya'ya: İyi niyet olursa ön koşulsuz görüşmelere hazırız

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Moskova'nın 'iyi niyet' göstermesi durumunda ön koşulsuz olarak görüşmelere hazır olduklarını açıkladı. Ağu

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Moskova'nın 'iyi niyet' göstermesi durumunda ön koşulsuz olarak görüşmelere hazır olduklarını açıkladı. Ağustos 2008'de gerçekleşen savaşın ardından ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyan Moskova-Tiflis arasında henüz barış anlaşması imzalanabilmiş değil.

Ria Novosti ajansına göre, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda açıklamada bulunan Saakaşvili, "Rusya iyi niyet gösterir ve Gürcistan'la konuşmaya başlarsa, biz de her zaman bu tür müzakerelere hazırız" dedi. Saakaşvili Moskova'nın Gürcistan'ın seçilmiş yönetimini tanıması ve egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Rusya adına çalışan casusluk şebekesini çökerttikleri için İçişleri Bakanlığı çalışanlarına teşekkür eden Gürcü lider, "Her yerde, devlet yönetiminin her kademesinde ve hiç bir ön koşul ortaya koymadan temel konuları görüşebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Saakaşvili ajanların iki ülke ilişkilerinin gelişimine hiç bir katkı sağlayamadıklarına da dikkat çekti.

"Onlar savaş meydanlarında, provokasyon yaparak, şantaj ya da gizli casusluk şebekelerini finanse ederek Gürcü halkı ile konuşmak istiyorlarsa bu kendi tercihleri" ifadelerini kullanan Saakaşvili, bunun iki ülke geleceği adına hiç de sağlıklı bir yol olmadığını söyledi.

RUSYA AJANLARLA GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Gürcistan geçen hafta Rusya adında casusluk yaptıkları gerekçesi ile dördü Rusya vatandaşı 15 kişiyi tutuklamıştı. İki kişi serbest bırakılırken, Rusya casusluk iddialarını reddediyor ve Gürcü yönetimi provokasyon yapmakla suçluyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Tiflis'de tutuklanan Rus casus şebekesi ile ilgili bir açıklamada bulundu. Rus diplomatların iddia olunan Rus ajanlarla görüşmesine izin verilmesini isteyen Lavrov, "Bu normal bir prosedür. Biz tutuklananların Rusya vatandaşı olduğundan emin olmak istiyoruz" dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalanzade'nin ajanlarla ilgili Tiflis'in müzakereye hazır olduğu yönündeki açıklamasına yanıt veren Lavrov, "Bu konuda hiç bir müzakere düşünülmüyor. Bu bir provokasyon" karşılığını verdi.