Osman Hamdi Bey Muğla'da anıldı

Türkiye'de müzeciliğin öncüsü, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey, ölümünün 100. yılında anıldı. Bu kapsamda Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut b

Türkiye'de müzeciliğin öncüsü, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey, ölümünün 100. yılında anıldı. Bu kapsamda Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesindeki restore edilen evinde düzenlenen ''Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi'' törenle açıldı.

UNESCO 35. Genel Konferansı'nda 2010 yılı anma ve kutlamalar listesine alınan Osman Hamdi Bey'in ölüm yıldönümü dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen serginin açılışın, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ve Turgut Belediye Başkanı Salih Özen yaptı.

Vali Yardımcısı Kurt, "Tarihini ve köklerini aramak ve öğrenmek isteyen tüm vatandaşlarımız, bu güzel eseri gelip görebilir. Osman Hamdi Bey, 100 yıl önceki yaşam şartlarını düşünürsek gerçekten iyi bir sanatçı, arkeolog ve müzeci olarak ününü dünyaya duyurmuştur.'' dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Özer de Osman Hamdi Bey'in eserlerinin şimdiye kadar ülkenin pek çok yerinde sergilenmesine rağmen bundan böyle sürekli olarak restore edilen evinde sergileneceğine dikkat çekerek, "Vefatının 100. yılı dolayısıyla 2010, Osman Hamdi Bey Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle eserleri, farklı illerde sergiler açılarak sergilendi." ifadelerini kullandı.

Osman Hamdi Bey'in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' ve ''Silah Taciri''nin de aralarında bulunduğu eserlerinin kopyalarından oluşan sergi, bir hafta açık kalacak. Lagina kazıları esnasında kullandığı evde açılan sergiye, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Osman Hamdi Bey Evi'nde, Muğla ve yöresinin yaşam kültürünü yansıtan ve etnografik değeri bulunan araç ve gereçler de sergileniyor. Restore edildikten sonra "Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi" haline getirilen tarihî evin bahçesi de düzenlenerek çiçeklendirildi. Bahçe, yıl boyunca çeşitli sanat etkinliklerine açık tutulacak.

Anadolu'daki ilk arkeolojik kazıyı 1890'lı yıllarda Turgut beldesi sınırları içindeki Lagina antik kenti Hekate kutsal alanında yapan Osman Hamdi Bey, 1887 ve 1888 yıllarında da Lübnan'daki Sayda Kral Mezarlığı kazılarını yaptırdı. Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucularından olan Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmıştı.